REMO West Twente banner
Elektrotechniek REMO West Twente 1

Basiscursus elektrotechniek in de woningbouw

Of je nu helemaal geen kennis hebt van elektrotechniek en de basisbegrippen onder de knie wilt krijgen, of een werktuigbouwkundig monteur bent die zijn kennis wil uitbreiden in elektrotechniek binnen de woningbouw, dan is deze cursus speciaal voor jou ontworpen.

  • niveau 3
  • duur 4 dagen
  • Kosten € 1.125,-
  • Startmoment 13 mei

Basiscursus elektrotechniek in de woningbouw

Of je nu helemaal geen kennis hebt van elektrotechniek en de basisbegrippen onder de knie wilt krijgen, of een werktuigbouwkundig monteur bent die zich zelfverzekerd wil voelen in elektrotechniek binnen de woningbouw, deze cursus is speciaal voor jou ontworpen.


Praktische informatie

Duur: 4 weken één dag in de week van 08:30 - 17.00 uur.

Locatie: Morsweg 4, Rijssen.

Startmoment: 13 mei 2024.

Vooropleiding: mbo-niveau 3 werk- en/of denkniveau.

Inbegrepen:

  • Lesmateriaal.
  • Theorie en praktijklessen.
  • Catering: Koffie/thee en lunch.


Wat kan je verwachten van de cursus?

Basistheorie elektrotechniek: in dit onderdeel krijg je een basisbegrip van de fundamentele principes van elektrotechniek. Je leert over elektriciteit, spanning, stroom, weerstand en andere essentiële concepten die relevant zijn voor het begrijpen van elektrotechnische systemen.

De verschillende (NEN) normen: hier maak je kennis met de Nederlandse normen (NEN) die van toepassing zijn op elektrotechnische installaties in de woningbouw. Je leert welke normen van belang zijn en hoe je ze moet toepassen om te voldoen aan de wettelijke vereisten en veiligheidsstandaarden.

Opbouw van een groepenkast: dit onderdeel behandelt de structuur en opbouw van een groepenkast. Je leert over de verschillende onderdelen, zoals zekeringen, automaten, aardlekschakelaars en groepenverdeling. Daarnaast leer je hoe je een groepenkast kunt uitbreiden en aanpassen volgens de geldende normen.

Zone-indeling meterruimte: in de meterruimte worden de elektriciteitsmeter en andere apparatuur geplaatst. Je leert hoe de meterruimte is ingedeeld volgens zones en welke regels en voorschriften hierop van toepassing zijn.

Componentenkennis: dit onderdeel behandelt de verschillende componenten die worden gebruikt in elektrotechnische installaties. Je krijgt inzicht in de functie en toepassing van componenten zoals schakelaars, stopcontacten, verbindingsmateriaal en andere relevante onderdelen.

Beschermings- en vereffeningsleidingen: hier leer je over de bescherming van elektrotechnische installaties door middel van beschermings- en vereffeningsleidingen. Je leert hoe je de juiste bedrading en verbindingen kunt maken om de veiligheid van de installatie te waarborgen.

Groepen toevoegen aan een meterkast: dit onderdeel behandelt het proces van het toevoegen van nieuwe groepen aan een bestaande meterkast. Je leert welke stappen je moet nemen en welke overwegingen van belang zijn om de uitbreiding veilig en conform de normen uit te voeren.

Verschil tussen 1-Fase en 3-Fase aansluiting: hier leer je het verschil tussen een 1-Fase en 3-Fase aansluiting. Je krijgt inzicht in de toepassingen en kenmerken van beide aansluitingen en leert hoe je ermee kunt werken en ze kunt herkennen in een woningbouwcontext.

Installatieschema's en elektrotechnische tekeningen: in dit onderdeel leer je hoe je installatieschema's en elektrotechnische tekeningen moet lezen en interpreteren. Je krijgt inzicht in de symbolen, terminologie en notaties die worden gebruikt in technische tekeningen.

Meting en beproeving: hier leer je over het belang van metingen en beproevingen bij elektrotechnische installaties. Je krijgt inzicht in verschillende meetinstrumenten en technieken die worden gebruikt om de werking, veiligheid en kwaliteit van een installatie te controleren.

Gedurende 4 dagen behandelen we bovenstaande onderwerpen, waarbij je zowel theoretisch als praktisch onderwijs krijgt. De cursus bestaat uit een dagdeel theorie en een dagdeel praktijk. Beide delen vinden plaats bij REMO, wat betekent dat alle praktijkopdrachten worden uitgevoerd in ons vernieuwde praktijkcentrum.

Onze ervaren instructeurs en docenten zullen de cursus verzorgen. De cursus is inclusief een lunch en alle benodigde lesmaterialen en praktijkmaterialen worden verstrekt. We vragen je vriendelijk om, indien mogelijk, je eigen gereedschap mee te nemen.


Wat kan je na het afronden van de cursus?

Na het afronden van deze cursus ben je bedreven in het vakgebied van elektrotechniek. Je kunt zelfstandig een groepenkast uitbreiden, installatieschema's lezen en een aantal metingen uitvoeren aan een elektrotechnische installatie.

Schrijf je vandaag nog in voor deze waardevolle cursus en vergroot je kennis en vaardigheden op het gebied van elektrotechniek in de woningbouw. Neem contact met ons op voor meer informatie en inschrijvingen.

Duurzame elektrotechniek REMO West Twente 5
Loop een dag mee!       LEES MEER