Omscholen in de techniek volwassenen 1

De meerwaarde van een omscholing in de techniek voor volwassenen

De meerwaarde van omscholing in de techniek voor volwassenen

Ben jij op zoek naar een omscholing in de techniek? Bij REMO bieden we diverse omscholingstrajecten en opleidingen aan voor volwassenen. Maar wat is de meerwaarde van het volgen van een technische opleiding? Ontdek hier wat de voordelen zijn van omscholen met een technische opleiding en wat het voor jou kan betekenen.

Waarom een omscholing in de techniek als volwassene?

Voordat we de voordelen van omscholing in de techniek verklappen, gaan we eerst even kijken naar waarom dit regulier gebeurt.

Omscholing houdt in dat je een vak leert of opleiding volgt die je nog niet eerder hebt gedaan. Vaak gebeurt dit door werknemers die zich graag verder willen ontwikkelen in een andere richting dan hun huidige functie. Onderwijs voor volwassenen is populair en als techniek je interesse heeft een slimme optie om te overwegen. De technische branche staat altijd te springen om nieuw personeel en uit onderzoek blijkt dat er de komende jaren veel vraag blijft naar technisch personeel.

Bekijk al onze om- en bijscholing mogelijkheden

Voordeel 1: Techniek biedt baangarantie

Techniek is en blijft zeker ook in de toekomst een belangrijk vakgebied. Met name door alle ontwikkelingen rondom het energie- en klimaatakkoord voor de komende jaren. Hierin staan plannen van gasloze nieuwbouwwoningen en nieuwe milieuwetgevingen. Dit plan heeft een direct gevolg op de woning- en installatiebranche, waardoor de vraag naar werkers in de techniek groter is dan ooit. Hierdoor ben je bijna verzekerd van een baan na je omscholing!

Jaarlijks wordt er per beroep bijgehouden hoe hoog de baankans precies is. Zo vind je ieder jaar opnieuw tientallen technische beroepen terug in deze onderzoeken. Zo zijn er in de werktuigbouwkunde vacatures voor plaatwerkers, CNC-verspaners, gereedschapsmakers en monteurs voor industriële machines. Ook zien we dat er in de bouwnijverheid veel vraag is naar installatietechniek, elektrotechniek, elektriciens en monteurs beveiligingssystemen, monteurs telecommunicatiesystemen en installateurs.

Direct benieuwd naar de verschillende mogelijkheden binnen de techniek? Neem vooral een kijkje naar de verschillende bij- en omscholingstrajecten die REMO te bieden heeft.

Ontdek hier hoe de toekomst voor de installatiebranche eruit ziet.

Voordeel 2: Meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt

Door jezelf te blijven ontwikkelen vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt en binnen je functie. Deze stimuleer je namelijk door multi-inzetbaar te zijn door de verbreding van je kennis. Zo kun je naast een omscholingstraject ook overwegen een bijscholing te volgen. Door middel van een bijscholingstraject kun je meer verantwoordelijkheden op je nemen of doorgroeien naar een andere functie. Tevens zie je vaak dat bijscholingen aangemoedigd worden door werkgevers en is de kans groot dat deze gefinancierd wordt binnen je bedrijf of via een subsidie.

Wil jij je laten omscholen maar heb je geen financiële steun vanuit je bedrijf? Dan is het STAP-budget wellicht een goede optie. Op de website van het UWV vind je een nieuwe vergoeding voor scholing die staat voor het ‘Stimuleren van de ArbeidsmarktPositie’. Met dit budget van € 1.000,- per persoon per jaar kun je een groot deel van de studiekosten dekken. Bekijk wel even de voorwaarden betreft het beschikbare budget en de aanvraagperiodes.

Ontdek hier meer subsidie mogelijkheden.

Voordeel 3: Goed salaris

Met een bredere inzetbaarheid en gespecialiseerde kennis onderscheid je jezelf van de rest. Met meer kennis en bredere inzetbaarheid kun je intern doorgroeien, meer verantwoordelijkheden krijgen en zo in een hogere salarisschaal terechtgekomen.

Overweeg jij, net zoals jaarlijks 300 duizend anderen, om een carrièreswitch te maken en ben je van plan een omscholing in de techniek te doen? Dan is het misschien fijn om te weten dat het startsalaris vaak begint rond de € 2.500,- (bruto) per maand. Aan de hand van je ervaring en opleiding kan dit ook oplopen tot boven de € 4.000,- bruto) per maand. Dat kan bijvoorbeeld via de Technicus Mechatronica Systemen opleiding.

Omscholen in de techniek volwassenen 5

Voordeel 4: Zelfontwikkeling

Jezelf ontwikkelen hoeft niet te stoppen na het behalen van een diploma. En vooral als je op zoek bent of al werkt in de technische branche. Het werk in de techniek verandert in een hoog tempo en nieuwe kennis en vaardigheden zijn relevant om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Zo kun je bij REMO bijvoorbeeld een MBO-Certificaat Mechatronica behalen, waar je meer kennis krijgt in het besturen van robots, het bouwen van machines of programmeren in een high-tech omgeving. Maar zo is er tevens ook een Cursus Duurzame installaties. Het is maar net waar je zelf meer affiniteit mee hebt.

Niet alleen voor je werk is een verbreding van je kennis relevant. Het kan ook erg handig zijn in je dagelijks leven. Ben jij toevallig een gepassioneerde klusser? Dan kun je veel methodes ook in je thuisprojecten toepassen.

Voordeel 5: Werk doen waar je blij van wordt

Voor velen wordt jarenlang dezelfde functie uitvoeren eentonig en in sommige gevallen zelfs saai. Maar als je werk doet waar je blij van wordt, begin je jouw werkdag weer met goede moed.

Ben jij al ervaren in de technische branche? Dan zijn er ook veel bijscholingsmogelijkheden die relevant voor jou kunnen zijn. Bekijk dan eens de verschillende opties voor Mechatronica, Elektrotechniek, Metaalbewerken, Installatietechniek of Verspanen.

Ontdek alle bij- en omscholingstrajecten.

Waarom opleiden bij REMO?

Waarom een omscholing in de techniek als volwassene waarde heeft, blijkt wel uit de vele voordelen. Door te kiezen voor REMO als opleider volg je een omscholingstraject of cursus die goed is afgestemd op het bedrijfsleven en de praktijk. Om het werk in de technische branche optimaal te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten.

Benieuwd geworden naar wat REMO voor jouw omscholing kan betekenen? Ontdek dan onze cursussen en omscholingstrajecten.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Omscholen in de techniek volwassenen
Omscholen in de techniek volwassenen 3

Techniek leer je bij REMO!

Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER