Werknemers motiveren en motivatie werknemers

Werknemers motiveren?

Werknemers motiveren? 11 tips om je werknemers weer productief te krijgen

Voor de één is leidinggeven in de technische sector een tweede natuur, voor de ander is het lastig om werknemers te motiveren of personeel te behouden. De sfeer op de werkvloer draagt daaraan bij en er zijn diverse manieren om de spirit erin te houden en te zorgen dat iedereen goedgemutst en met goede zin aan de slag blijft gaan. Oftewel: ga duurzaam met je personeel om met deze tips!

Technisch personeel motiveren om met plezier naar hun werk te blijven gaan hoeft geen lastige opgave te zijn. Goed technisch personeel is moeilijk te vinden, genoeg kapers op de kust! Met onze tips kun jij jouw technisch werknemers (blijven) motiveren.


Verminderde motivatie bij werknemers herkennen

De motivatie van werknemers is te herkennen aan veel factoren. Natuurlijk is er als eerste de (fysieke) aanwezigheid. Meldt iemand zich vaak ziek of is hij tijdens werktijd vaak 'een ommetje maken', dan gaan de alarmbellen rinkelen. Verder kun je wegsijpelende motivatie herkennen in de toon van communiceren (kortaf, onvolledig), afnemende prestaties en de sfeer op de werkvloer. Is jouw technische werknemer snel afgeleid? Dan kan dit een teken van verminderde motivatie.

Motivatie werknemers

Werknemers motiveren is essentieel om een team draaiende te houden. Daarbij ga je op zowel korte als lange termijn te werk. Goed personeel behouden voor de toekomst is immers één van de basisingrediënten voor langdurig succes. Neem daarom deze 11 tips in acht. Klinkt als een hoop werk, het worden vanzelf automatismen die geen extra moeite kosten, maar wel veel plezier opleveren. En werkplezier, voor jou en je personeel, is onbetaalbaar.

Tip 1. Beloon ook buiten het salaris om

Belonen doe je niet alleen via de loonstrook of een bonussysteem. Dat kan op veel meer manieren. Een werkbezoek elders in het land is daar een voorbeeld van, dan zijn werknemers er even 'uit'. Daarnaast zien ze met eigen ogen aan welke technische projecten ze hebben bijgedragen. Neem goed presterend personeel dus mee naar afspraken, ze steken er ook wat van op.

Ook kun je werknemers motiveren met de nodige presentjes, het hele jaar door - dus niet alleen met de feestdagen. Je kunt ook belonen in de vorm van leukere en meer uitdagende klussen. Voor de lange termijn bied je de kans op doorontwikkelen naar een hogere en beter betaalde functie.

Tip 2. Organiseer originele en verrassende bedrijfsuitjes

Dat bedrijfsuitjes niet alleen een beloning zijn maar ook sfeer verhogend werken, mag duidelijk zijn. Het team kan dan even een dagje nader tot elkaar komen in een ongedwongen sfeer. Ook jij als leidinggevende leert je mensen beter kennen en je krijgt de kans een andere, minder serieuze kant van jezelf te laten zien. Maak je er niet van af met een dagje paintballen, maar zoek op internet naar verrassende, originele bedrijfsuitjes die iedereen weet te waarderen.

Tip 3. Straal vertrouwen uit

Uitstraling zegt veel, zo niet alles over een bedrijf en dit geldt ook naar binnen toe. Als jij zelf geen vertrouwen uitstraalt, motiveer je je werknemers niet. Als leidinggevende sta je daarom 100 procent achter je product en benadruk je dit op een gedoseerde manier. Denk dus aan je neutrale houding: energiek, vrolijk en pro-actief. Dat werkt aanstekelijk!

Geef daarbij je werknemers de kans om met eigen initiatieven en ideeën te komen. Jouw technische personeel werkt dagelijks met dezelfde machines en heeft wellicht al ideeën opgedaan om deze efficiënter in te kunnen zetten.

Tip 4. Complimenteren is gratis

Complimentjes kosten je niks. Sla iemand op de schouder als hij iets presteert, stuur zo nu en dan bericht op het intranet met lovende woorden en laat ook in je non-verbale communicatie (glimlachen, picobello-gebaar, klappen of duimen omhoog) waardering doorklinken. Hou wel in de gaten dat het niet al te joviaal, amicaal of overdreven wordt.

Tip 5. Stimuleer iemands creativiteit

Je hebt als het goed is een regelmatige projectbijeenkomst. Niet? Voer die dan als de wiedeweerga in! Je motiveert personeel namelijk door ze wekelijks in te lichten over de vorderingen van het bedrijf, incidenten door te nemen, prestaties te duiden en simpelweg meer met elkaar in contact te blijven. Ook een werknemer wil overzicht hebben, dan weet hij immers beter in welke mate hij deel uitmaakt van het grotere geheel. Komt hij of zij met goede ideeën, neem die dan serieus en probeer ze uit. Ook jij als werkgever kan er zomaar wat van leren.

Tip 6. Vier successen

"Jongens, lekker gewerkt deze week! We stoppen vandaag wat eerder. Wie heeft er trek in een biertje?" Zo nu en dan successen vieren haalt de scherpe randjes van het bedrijf. Een oud spreekwoord zegt immers dat de boog niet altijd gespannen kan blijven staan. Benadruk tijdens de toost dat je die samen hebt bewerkstelligd. Zorg dus dat er altijd wat lekkers koud staat. En het hoeft niet altijd met een borrel, het is eveneens belangrijk om regelmatig gezamenlijk te lunchen.

Tip 7. Bied opleidingen aan

Soms loopt een werknemer zichtbaar vast. Dat is zonde als hij wel het nodige potentieel heeft. Maak van die situatie gebruik door een opleiding of stage aan te bieden die zijn of haar kennis en werkveld verbreedt. Als werknemer profiteer je daarvan. Dat zijn dus twee vliegen in één klap.

Bekijk al onze BBL-opleidingen

Tip 8. Maak de werkplek gezelliger

Een werkplek wordt een omgeving waar mensen graag zijn als ze er behalve werken ook kunnen ontspannen. Maak de werkplek daarom aantrekkelijker en gezelliger. Bij het ene team is het neerleggen van een voetbal al genoeg, anderen investeren in een pingpong- of voetbaltafel of picknickbanken om op zonnige dagen buiten samen de lunch te gebruiken. Als iemand tussendoor kan ontspannen, verbetert zijn motivatie.

Tip 9. Streef gelijkheid na

Leidinggevenden en medewerker, uiteindelijk zijn we allemaal gelijk. Laat blijken dat jij dat ook vindt. Natuurlijk kan dat niet altijd, maar het uitgangspunt is dat jullie je allemaal evenveel inzetten voor een goed resultaat. Kijk naar een goed draaiend voetbalteam: hier zitten altijd enkele waterdragers in die anderen laten scoren. Maar ze dragen allemaal hetzelfde shirt, en houden straks wellicht allemaal dezelfde cup, beker of schaal omhoog.

Tip 10. Neem het allemaal niet zo serieus

Onderschatte eigenschap: (zelf)relativering. Neem vooral jezelf niet te serieus, je gaat het namelijk op een negatieve en soms lachwekkende wijze uitstralen als je te veel in jezelf gaat geloven. Let wel: dat is iets heel anders dan vertrouwen uitstralen. Je kunt daar namelijk in doorslaan. Maak grappen over het werk, toon zelfspot, neem ook het bedrijf zelf niet 24/7 serieus. Dat verlicht de werkdruk en verbetert de sfeer. Ten overvloede: op de ideale werkplek wordt veel gelachen. Work hard, play hard.

Tip 11. Wees trots op je personeel en laat dat weten via sociale media

Naar buiten toe laten weten trots op je mensen te zijn, doe je natuurlijk via sociale media. Post pakkende teksten, liefst met foto's of filmpjes, waarin je buitenstaanders niet alleen op de hoogte houdt van (kleine) successen, maar ook laat weten hoe goed de sfeer is. En dat iedereen even belangrijk is. Verlies hierbij humor niet uit het oog: op sociale media is de toon doorgaans ongedwongen.

Een bijkomend voordeel is dat personeel ook sneller geneigd is dit soort posts met hun eigen netwerk te delen. Zo heb jij weer een groter bereik!

Jouw werknemers motiveren met behulp van REMO

Wil jij jouw personeel laten ontwikkelen in hun vakgebied? Dan kun je je overwegen om ze een bijscholingstraject aan te bieden. Bij REMO kun jij jezelf verder ontwikkelen. Wij bieden onder andere bijscholingstrajecten aan in de verspanen, installatietechniek en meer.

Benieuwd naar wat REMO voor jouw personeel kan betekenen? Of heb je nog vragen over de opleidingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen

Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER