Jezelf blijven ontwikkelen 2

Jezelf blijven ontwikkelen? 4 manieren om sneller te groeien in je functie

Werk jij in de techniek en wil je jezelf blijven ontwikkelen? Dat kan! De technische sector biedt veel kansen en mogelijkheden. Toch is niet iedereen van de mogelijkheden op de hoogte. Weet jij wat jij kunt doen om door te groeien in je huidige functie?

In de technische sector lopen de salarissen flink uiteen. Met een MBO diploma kan als starter jouw salaris rond de €2000 liggen. Door ervaring en door jezelf te blijven ontwikkelen, vergroot je de kans om meer te verdienen. Heb jij het idee dat je meer uit jezelf zou kunnen halen, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Met onze tips ontdek jij hoe je jezelf kunt blijven ontwikkelen.

Wil jij je laten bijscholen? Ontdek hoe jij jezelf kan ontwikkelen bij REMO

Bekijk onze om- en bijscholingsmogelijkheden

Wat kun je verdienen in de techniek?

In de techniek zijn er veel verschillende mogelijkheden en functies, variërend van MBO- tot WO+-functies. Er is een grote vraag naar (afgestudeerde) MBO’ers. Dit zijn namelijk de échte vakmensen, techneuten die goed zijn met hun handen én hoofd.

Het salaris van twee personen in de techniek met een MBO-diploma kan heel ver uit elkaar liggen. De techniek is zo breed, dat de invullingen van de functies heel wisselend kunnen zijn. Daarnaast speelt je werkervaring, jouw discipline, de grootte van het bedrijf, of je een leidinggevende functie hebt, jouw eigen vakkennis en de grootte van de budgetten een rol voor de hoogte van jouw salaris.

Jezelf blijven ontwikkelen, onze tips

Wil je meer halen uit je functie? Met de volgende tips kun jij jezelf blijven ontwikkelen op je huidige werkplek in de techniek:

1. Jouw zichtbaarheid vergroten

Om in aanmerking te komen voor andere functies, zal jij je zichtbaarheid moeten vergroten. Naast het afleveren van goed werk, is het belangrijk om jezelf proactief op te stellen. Toon initiatief en laat zien dat je betrokken bent. Sluit je bijvoorbeeld aan bij nieuwe projecten die in het leven worden geroepen of stel je eigen ideeën over een bepaald project of plan voor bij je leidinggevende.

Een goede werkhouding wordt opgemerkt. Omdat jij initiatief toont, verantwoordelijkheid neemt en laat zien dat je jezelf wilt blijven ontwikkelen, wordt er sneller aan jou gedacht wanneer er een nieuwe functie of promotie aan zit te komen.

2. Relaties onderhouden

Weet jij wie al jouw collega’s zijn? Als je bij een groot bedrijf werkt, is de kans groot dat je niet al jouw collega’s kent. Dit geldt ook voor de leidinggevenden in het bedrijf. Zorg ervoor dat je de relaties met directe collega’s en leidinggevenden onderhoudt door bijvoorbeeld naar borrels en andere activiteiten te gaan. Laat je gezicht zien aan diegene van wie jij denkt nog veel te kunnen leren binnen het bedrijf.

Tijdens dit soort evenementen mag je best aangeven dat je graag jezelf wilt blijven ontwikkelen. Wees niet bang om je leidinggevende op de hoogte te brengen van jouw ambities. Vertel hem of haar over jouw intrinsieke motivatie om te blijven ontwikkelen. Veel leidinggevenden zijn bereid je te helpen om jouw ambities te behalen wanneer je een oprechte motivatie hebt.

Een ander voordeel is dat wanneer veel collega’s enthousiast zijn over de samenwerking met jou en dit uitspreken, jouw naam ook sneller bij je leidinggevende zal vallen op het moment dat er een functie vrijkomt. Betere mond-op-mond-reclame kun je niet hebben.

3. Juiste werkhouding laten zien

Het is van belang om je werk goed én nauwkeurig uit te voeren. Laat de juiste werkhouding zien, wees proactief, flexibel en professioneel. Sta voor je collega’s klaar als er om hulp gevraagd wordt, geef extra uitleg of neem een dienst of taak uit handen als dit voor jou uitkomt.

Zorg er ook voor dat jouw leidinggevende op de hoogte is van jouw goede werk. Door bijvoorbeeld elke vrijdagmiddag een update te geven van het project waar je aan werkt, blijft jouw leidinggevende op de hoogte van jouw werkzaamheden en de voortgang van jouw projecten. Vraag niet onnodig veel om aandacht, maar zorg er wel voor dat je de lof krijgt die je verdient. Het gevoel iets goed te hebben gedaan draagt bij aan je motivatie om jezelf te blijven ontwikkelen.

Zorg ervoor dat je je werk te alle tijden goed blijft uitvoeren. Jouw leidinggevende zal namelijk jouw huidige gedrag én het gedrag wat je in het verleden hebt laten zien, gebruiken als voorspeller van toekomstig gedrag. Het vertrouwen van je werkgever in jou zal afnemen zodra je werkprestaties ook verminderen.

4. Kennis verbreden

Heb jij de juiste kennis in huis om een andere functie aan te kunnen? Door jouw kennis te verbreden, creëer je meer groeikansen voor jezelf. Vaak met meer loon als logisch gevolg. Veel bedrijven staan te springen om de bijscholing van hun personeel te betalen. Zij krijgen immers meer kennis in huis en willen graag hun huidige personeel behouden. Het is lastig om aan (goed) personeel te komen in de technische sector, dus jouw werkgever zal er alles aan doen om jou te kunnen houden.

Maak bij je leidinggevende kenbaar dat je interesse hebt in bijscholing of een extra opleiding in de techniek. Eventueel kun je al met suggesties van specifieke bijscholingstrajecten komen, zoals een cursus in mechatronica of installatietechniek bij REMO.

Bekijk al onze technische cursussen!

Jezelf blijven ontwikkelen 3
Jezelf blijven ontwikkelen
Jezelf blijven ontwikkelen 5

Wil jij je laten bijscholen?

Bijscholen met REMO

Werk jij in de techniek en wil jij jezelf blijven ontwikkelen? Dan kun je je overwegen om je te laten bijscholen. Wij bieden bijscholingstrajecten aan in de metaalbewerking, verspanen en elektrotechniek.

Benieuwd naar wat REMO voor jou kan betekenen? Of heb je nog vragen over de opleidingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij je laten bijscholen? Ontdek hoe jij jezelf kan ontwikkelen bij REMO.

Bekijk onze om- en bijscholingsmogelijkheden

Jezelf blijven ontwikkelen
Jezelf blijven ontwikkelen 4
Jezelf blijven ontwikkelen 6
Jezelf blijven ontwikkelen 2

Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER