Automatisering productieproces Voortman Machinery 2

​Intelligence Automation: het samenvoegen van de reële en de digitale wereld.

Steeds meer bedrijven maken gebruik van intelligence automations. Dit maakt dat de samenwerking tussen mens en machine ook steeds belangrijker wordt. Dit kan ingewikkeld en tijdrovend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Benieuwd wat intelligence automations precies inhoudt en op welke manier jij er mee kan werken? Lees dan deze blog!

Wat houdt 'intelligence automations' precies in?

Intelligence automations is de verzamelnaam voor de volgende technologieën: robotic process automation (RPA), business process management (BPM) en artificial intelligence (AI). Later in dit artikel gaan wij daar dieper op in.

Deze technologieën werken samen om processen binnen bedrijven deels of geheel te automatiseren. Door op regels gebaseerde automatisering te combineren met besluitvorming mogelijkheden, kan een machine taken uitvoeren die voorheen door werknemers gedaan werden.

Samenwerking mens en intelligence automation

Intelligence automation kan verschillende processen binnen een bedrijf versnellen, echter is er natuurlijk ook enige kennis nodig om de systemen te implementeren en te onderhouden. Bij REMO hebben de studenten de mogelijkheid om met verschillende robot-merken te werken, zodat ze een beeld krijgen van alle mogelijkheden die iedere robot heeft. Door de combi met een Beckhoff PLC leren de leerlingen om te gaan met ‘smart automation’.

Tijdens de opleiding ‘Eerste monteur mechatronica’ leer je binnen drie jaar hoe je machines maakt, onderhoudt en controleert. Je gaat onder andere bezig met:

  • Het inregelen en afstellen van installaties en machines

  • Het verrichten van technisch onderhoud

  • Het ontwerpen van elektronische producten

  • Het lokaliseren, analyseren en verhelpen van storingen.

Je gaat twee dagen naar school en je werkt drie dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Wij zorgen voor een erkend leerbedrijf. Aan de hand van praktijkopdrachten op school word je meegenomen in de theorie.

Je kan aan de opleiding starten wanneer je in het bezit bent van:

  • Een vmbo diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg

  • een havo of vwo overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4

  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Slimme robots en machines zijn hedendaags al niet meer weg te denken uit de industriële branche. Des te meer reden om jezelf op te leiden tot Eerste monteur mechatornica maak.

Lees hier meer over de opleiding Eerste monteur mechatornica

Mbo certificaat functinoele veiligheid in de machinebouw

De verschillende technologieën binnen de intelligence automations in het kort.

Robotic Process Automation (RPA):

De software zorgt ervoor dat herhaalde handelingen die veel tijd kosten, maar weinig waarde toevoegen, geautomatiseerd worden. Bij REMO leren de studenten omgaan met de robot en leren wij ze hoe zij bepaalde processen kunnen automatiseren. Daarnaast behandelen we de veiligheid rond en nabij de robot. De studenten worden niet opgeleid tot programmeurs, maar kijken wel naar de techniek achter de robot en kunnen bepaalde storingen oplossen. Dit wordt behandeld in de mechatronica en robotica opleidingen en cursussen.

Naast Robotic Process Automation, zijn er ook twee andere technologieën binnen intelligence automations. Deze technologieën worden niet behandeld in de opleidingen van REMO, Business Intelligence (BI)en Artificial Intelligence (AI):

  • Artificial Intelligence (AI): Artificial intelligence is een verzamelnaam voor systemen of machines die menselijke intelligentie nabootsen om taken uit te voeren. Anders dan robotic process automation kunnen AI-systemen en machines wel zichzelf tijdens het proces verbeteren (machine learning). Artificial intelligence kan bedrijven helpen om door op basis van voorspellingen zeer ingewikkelde of alledaagse taken te automatiseren.


Vind je het leuk om dingen werkend te maken? Wil je precies weten hoe (elektronische) systemen en installaties van machines samengesteld moeten worden? Dan kan de opleiding ‘Eerste monteur mechatronica zeker wat voor jou zijn.

Bekijk de opleiding eerste monteur mechatronica of bekijk onze andere technische bbl-opleidingen

Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER