Mbo certificaat industriele robotica

De wereld moderniseert, blijf jezelf ontwikkelen

Blijf jezelf ontwikkelen

Richard Arends is service technicus bij Primoteq. Primoteq is onderdeel van de KIS Group, een Noors bedrijf met 22 vestigingen in Noorwegen en 6 in Nederland. In Nederland behoren Primoteq, Bijlsma Hijs- en Heftechniek en Bijlsma Projecten tot de KIS Group. Afgelopen jaar heeft Richard zijn certificaat behaald voor de cursus Industriële robotica. Aangezien het een ‘nieuwe cursus’ is zijn wij benieuwd naar zijn ervaring.

Robotica is een ontzettend breed vakgebied, de mogelijkheden zijn eindeloos en de technieken gaan razendsnel. Jezelf blijven ontwikkelen en bijblijven is een belangrijke motivator voor Richard geweest om met deze cursus te starten. ‘’De wereld moderniseert en ik vind het belangrijk om met de toekomst mee te gaan. Binnen mijn werkveld worden er meer en meer robots ingezet. Je zult je daarin moeten blijven verdiepen om bij te blijven en daarom heb ik voor het mbo-certificaat Industriële robotica gekozen.’’

‘’Binnen mijn werkveld worden er meer en meer robots ingezet. Je zult je daarin moeten blijven verdiepen om bij te blijven.’’

De technische cursus Industriële robotica

De cursus Industriële robotica is een mbo-niveau 4 cursus en gaat de diepte in. Enige technische kennis is belangrijk wanneer je start met deze technische cursus. Richard gaf aan dat hij de cursus vrij ‘blanco’ is ingegaan. ‘’Ik had weinig tot geen ervaring met robots en ik moet eerlijk zeggen dat het aanpoten is, maar je inzet is ontzettend belangrijk. Ik verwacht dat iedereen die de keuze maakt om deze cursus te gaan volgen daar volledig achter staat en daarmee ook de wil heeft om te leren. Daarnaast ben ik natuurlijk wel technisch onderlegt en dat scheelt en omdat de cursus goed is uitgeschreven kan je het volgen met weinig tot geen ervaring op het gebied van werken met robots.’’

‘’De inhoud van de cursus is goed en er zit veel diversiteit in. De docenten weten waar ze het over hebben en ik vind het een geslaagde cursus. Voorheen had ik geen idee van de verschillende coördinatiestelsels. Nu als een probleem zich voordoet bij een robot dan weet ik waar ik het moet zoeken en kan ik het oplossen.’’

‘’Problemen of storingen die zich voordoen in robots kan ik op zoeken en oplossen.’’

Blijf jezelf ontwikkelen

‘’Ik zou de cursus zeker aanbevelen. Bij ons wordt er in een cel vorm gewerkt. Bijvoorbeeld een cel met een draai- of een freesmachine met een robot die machines bevoorraad met werkstukken. In deze cel worden verschillende End of Arm tooling voor de diverse producten gebruikt en daarom is het goed dat je in de breedte wordt opgeleid en ze allemaal kent. Zo ben je weer breder inzetbaar bij de klant. Momenteel ben ik de enige die deze cursus heeft gevolgd, maar ik raad mijn collega’s en iedereen die met robots werkt aan om deze cursus te volgen, jezelf te ontwikkelen en te groeien.’’

REMO als opleider

‘’REMO en het praktijkcentrum zijn perfect voor de cursus Industriële robotica. Wat techniek betreft is het sowieso een goede locatie. De diversiteit aan machines en waarmee je kan werken is enorm. Dit zorgt ervoor dat je breed inzetbaar bent bij de klant. Een voordeel is dat je kan sparren met mede cursisten, hier leer je veel van.’’

‘’REMO en het praktijkcentrum zijn perfect voor de cursus Industriële robotica. De diversiteit aan machines en waarmee je kan werken is enorm.’’

Met een glimlach voegt Richard er nog aan toe, ‘’de diplomering was ook erg geslaagd! Het was een feestje, heel gemoedelijk en leuk om mijn gezin te laten zien waar ik heb gezeten.’’

‘’De diplomering was een feestje, heel gemoedelijk en leuk om mijn gezin te laten zien waar ik heb gezeten.’’

''De diplomering was geslaagd''

Andere interessante blogs

Technische cursussen

Jezelf ontwikkelen en leren stopt niet na het behalen van een diploma. Je leest het in deze blog, de ontwikkelingen in de techniek gaan razend snel. Een 'Leven Lang Ontwikkelen' is nu het motto.

Met onze mbo-certificaten binnen het vakgebied van mechatronica kan jij als werkende of werkzoekende jezelf blijven ontwikkelen en is het mogelijk om specifieke onderdelen van een mbo-opleiding te volgen en af te sluiten met een landelijk certificaat.

Mbo certificaat mechatronica
Loop een dag mee!       LEES MEER