Eerste monteur Mechatronica REMO

Het gebruik van mobile robotics in de productie en logistiek

In tegenstelling tot tientallen jaren geleden zijn op dit moment de mobiele robots niet meer weg te denken uit de hedendaagse productie- en logistieke processen. Statische productiestraten maken plaats voor de mobiele robots. Mobiele robots maken het mogelijk om logistieke processen op slimme wijze te automatiseren.

De robots nemen het werk over van productie- en magazijnmedewerkers, maar deze robots moeten natuurlijk ook onderhouden worden. Daarvoor is kennis van mechatronica nodig!

Wat zijn autonome mobiele robots (AMR's)?

Autonome mobiele robots werken samen met magazijnmedewerkers aan hun werkzaamheden. Met behulp van ingebouwde sensoren, plattegronden en processoren kunnen de AMR’s zich vrij bewegen in het afgebakende gebied. Op deze manier kunnen ze producten van A naar B vervoeren, terwijl de medewerker alvast aan zijn volgende taak begint.. De AMR’s kunnen zelfs obstakels ontwijken en als het nodig is een alternatieve route bedenken!

In de mechatronica werken met mobiele robots

Mobiele robots zijn dus zeer belangrijk geworden, maar het is van groot belang dat deze machines goed geïmplementeerd en onderhouden worden. De Eerste Monteur Elektrotechnische Systemen maakt, installeert, programmeert en repareert machines of onderdelen. De monteur krijgt deze systemen weer aan de praat en zorgt ervoor dat elektrotechnische systemen altijd in beweging blijven.

Alle opleidingen in de Mechatronica bekijken

Elke proces heeft andere behoeften, de Technicus Mechatronica Systemen werkt samen met klanten aan de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde machines. De mechatronicus ontwerpt, bouwt, onderhoud en test deze verschillende machines, installaties en apparaten.

Voordelen van mobiele robots in de productie en logistiek

Hogere productie en meer capaciteit: Een mobiele robot is een investering, maar door de efficiënte werking kan er meer werk verricht worden op een dag. Een AMR heeft slimme software aan boord. De scanner maakt de kaart van de werkvloer op basis van foto’s of video-opnames. Zo kan de robot zich snel in de omgeving bewegen, waardoor doorlooptijden afnemen. Hierdoor vergroot de robot de capaciteit van het aantal orders dat verwerkt kan worden, zonder dat daarvoor meer ruimte voor vrijgemaakt moet worden.

Verhoging van de veiligheid: Mobiele robots zijn uitgerust met verschillende soorten sensoren en camera's. De robot houdt rekening met de werknemers in zijn buurt. Daarmee wordt de kans op een botsing klein gehouden. Daarnaast bestaat de kans dat werknemers gedurende dag vermoeid worden of afgeleid raken. Doordat de robots bepaalde taken van hen overnemen, wordt de kans op menselijke fouten verminderd.

Flexibiliteit: het is mogelijk om mobiele robots te herprogrammeren afhankelijk van de eisen van de productielijn of veranderingen in de werkomgeving. Het is dus niet nodig om nieuwe mobiele robots aan te schaffen wanneer er veranderingen in het productieproces plaatsvinden. Daarnaast is het ook mogelijk de mobiele robots mee te verhuizen naar een nieuw pand. Dit scheelt weer in de kosten.

Personeelstekort: momenteel is er veel personeelstekort. De e-commerce groeit hard; mensen bestellen steeds vaker producten online. Om deze bestellingen te verwerken zijn er logistieke medewerkers nodig. Alleen zijn logistieke medewerkers steeds moeilijker te vinden. Door gebruik te maken van mobiele robots word je minder afhankelijk van personeel en kan het werk gewoon doorgaan.

Zoals al eerder verteld zijn de mobiele robots niets meer weg te denken. Waar voorheen voornamelijk de grotere bedrijven gebruik maakten van robots, zijn de mobiele robots ook geschikt voor de midden- en kleinbedrijven. Dat maakt ook gelijk dat er ook meer vraag is naar de personen met kennis van mechatronica! Geïnteresseerd geraakt in de mechatronica? Bekijk dan al onze mechatronica opleidingen of lees de ervaring van een mechatronica student!

Mbo certificaat Industriële robotica

Alle technische opleidingen bekijken
Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER