Mechatronica leer je bij REMO

6 Tips voor het kiezen van de juiste opleiding in de techniek

6 Tips voor het kiezen van de juiste opleiding in de techniek

Heb jij wel eens jouw telefoon, computer of spelcomputer helemaal uit elkaar gehaald, gewoon omdat je nieuwsgierig was hoe deze werkt? Als je dit leuk vindt, dan durven wij wel te stellen dat je technisch aangelegd bent. Met een opleiding in de techniek kan jij hier je werk van maken.

Maar dat is niet het enige, met techniek kan je namelijk meer kanten op. Denk bijvoorbeeld aan woningen voorzien van de laatste technische snufjes, het bouwen van volautomatische machines of het installeren van warmtepompen. Niet gek dus dat er veel opleidingen mogelijk zijn. Wij geven je 6 tips om je te helpen bij het maken van de keuze voor de juiste techniek opleiding.

Loop een dag mee!

Een opleiding in de techniek

Van jouw mobiele telefoon waarmee je contact houdt met je vrienden tot de koelkast waar je een koel drankje uithaalt en de auto die je van A naar B brengt. Achter bijna alles wat je dagelijks gebruikt zit een bepaalde techniek. Het is dan ook niet vreemd dat opleidingen in de techniek er in alle soorten en maten zijn. Dit kan een keuze nog best lastig maken.

Degene die een keuze maken voor een opleiding in de techniek zijn vaak technisch aangelegd. Zij onderzoeken, ontwerpen of maken graag dingen met hun handen. Het liefste ook nog eens op een gestructureerde manier volgens een vast patroon. Word je hier al enthousiast van? Dan is een opleiding in de techniek iets voor jou.

Oud-REMO leerling Jorgen: “Het werk is uitdagend, je moet nauwkeurig en creatief zijn. Er zit heel veel variatie in het werk en je maakt echt een eigen product en daar kan je trots op zijn.’’

Waar moet je op letten?

Het belangrijkste bij de keuze voor een techniek opleiding is dat je je richt op wat jij leuk vindt om te doen en waar jouw capaciteiten liggen. Hier kies je vervolgens een opleiding bij. Daarnaast is het goed om na te denken of je een BOL- of BBL-opleiding in de techniek wil gaan volgen. Bij een BOL-opleiding volg je een opleiding en één of meerdere stages. Bij een BBL-opleiding werk en leer je tegelijkertijd.

Bij REMO bieden wij BBL-opleidingen in de techniek aan waarbij je 2 dagen aan de slag gaat in ons praktijkcentrum en 3 dagen werkt bij jouw leerbedrijf. Groot voordeel hieraan is dat je 5 dagen salaris krijgt.

Oud-REMO leerling Karlo: “Voordeel van REMO vind ik de combinatie van theorie en praktijk. Daarnaast zorgen zij voor een leerbedrijf en kijken ze welk bedrijf bij je past.’’

Tips voor het kiezen van een opleiding in de techniek

Om jouw techniek opleiding keuze een stuk makkelijker te maken vertellen wij je hieronder 6 tips.

  1. Begin op tijd: opleidingen in de techniek zijn er in alle soorten en maten. Begin dus op tijd met het vergelijken van opties, bezoeken van open dagen en eventuele meeloopdagen. Zo voorkom je dat je een overhaaste beslissing maakt.

  2. Kies iets wat je leuk vindt en wat past bij je kwaliteiten: hierdoor is de kans groter dat je de opleiding in de techniek en jouw toekomstige baan ook echt leuk gaat vinden. Praat vooral ook met anderen over wat zij als jouw kwaliteiten en talenten zien. Iedereen heeft deze, jij ook!

  3. Vergelijk verschillende opleidingen in de techniek: misschien heb je wel een aantal technische opleidingen die jou wat lijken. Wanneer je hiertussen twijfelt is het goed om een lijstje te maken met voor- en nadelen. Streep deze vervolgens tegen elkaar af. Zo houd je uiteindelijk een opleiding over die het beste aansluit op jouw interesses en kwaliteiten. Een opleiding moet immers bij jou passen, niet andersom!

  4. Ga naar open dagen en meeloopdagen: het beste leer je een opleiding in de techniek kennen door het zelf te ervaren. Maak kennis met verschillende opleidingen in de techniek tijdens open dagen. Hier krijg je ook de kans om met studenten en docenten te praten. Heb je een opleiding op het oog? Plan dan een meeloopdag om te zien hoe het is om de opleiding te volgen.

  5. Kies voor jezelf: een opleiding in de techniek bepaalt jouw toekomst en loopbaan. Kies daarom ook voor de techniek opleiding die je het meest enthousiast maakt. Jij bent immers degene die de opleiding uiteindelijk moet gaan volgen!

  6. Ga uit van jouw gevoel: velen maken een studiekeuze met hun verstand. Er is echter gebleken uit onderzoek dat de kans groter is dat je een techniek opleiding keuze maakt waar je gelukkig van wordt als je dit doet vanuit je hart.

Tip van oud-REMO leerling Daphne: “Doe mee aan de meeloopdagen, daar heb je wat aan en krijg je een veel beter beeld van de opleiding. Zonder de meeloopdag was ik niet op de opleiding mechatronica gekomen.’’

Hoe kies je een technisch vakgebied dat bij jou past?

Bij REMO bieden wij verschillende technische BBL opleidingen aan in zes verschillende technische vakgebieden. Hierbij werken we samen met het ROC van Twente. Benieuwd welk vakgebied het beste bij jou past? We lichten per vakgebied toe welke kwaliteiten erbij komen kijken.

Wel technisch vakgebied past bij jou?

Duurzame installaties

Wil jij alles weten over verschillende technieken als installatie-, elektrotechniek en ICT? Ben jij daarnaast nieuwsgierig aangelegd? En wil jij bezig gaan met een duurzame toekomst en veranderingen aan kunnen brengen in gebouwen? Dan is het vakgebied duurzame installaties iets voor jou!

Bij het vakgebied duurzame installaties kun je denken aan alles waarbij de energiebron gratis is, zoals de zon, lucht en wind. De energie die je hieruit kan halen, daar ga je meer werken.

Bekijk al onze BBL opleidingen duurzame installaties

Metaalbewerken

Ben jij dol op grote machines en wil je graag je eigen producten maken waar jij al jouw creativiteit in kwijt kan en trots op kan zijn? En sta jij daarnaast te trappelen om met metaal te werken? Dan is metaalbewerken echt iets voor jou!

Er is geen mooier materiaal dan metaal. Binnen dit vakgebied ga jij aan de slag met het maken van onderdelen en constructies voor onder andere gebouwen, machines, kranen, bruggen en schepen. Dit kan in de rol van constructiewerker, plaatwerker of lasser.

Bekijk al onze BBL opleidingen metaalbewerken

Elektrotechniek

Haal jij graag elektrische apparaten zoals jouw laptop of telefoon uit elkaar om te zien hoe ze werken? En werk jij graag aan verschillende projecten op afwisselende locaties? Dan is de elektrotechniek iets voor jou!

Als elektromonteur ben jij verantwoordelijk voor het veilig en betrouwbaar functioneren van elektrische systemen als zonnepanelen, lichtinstallaties en aircosystemen. Maar je kan ook in aanraking komen met motoren, werktuigbouwkunde, ICT of meet- en regeltechniek.

Bekijk al onze BBL opleidingen elektrotechniek

Verspanen

Ben jij een pietje precies met een fijne motoriek die graag unieke producten maakt op mooie en grootse machines? En ben je daarnaast creatief en zorgvuldig? Dan past het vakgebied verspanen bij jou!

Als verspaner werk jij op een specialistische afdeling van een bedrijf met staal, aluminium of kunststof. Aan de materialen, gereedschappen en machines worden hoge eisen gesteld. Je bent dan ook een echte vakman of -vrouw.

Bekijk al onze BBL opleidingen verspanen

Mechatronica

Houd jij van bouwen en sleutelen aan dingen? Ben je daarnaast nauwkeurig en besluitvaardig? En heb je een brede interesse in verschillende technieken? Dan is mechatronica de juiste richting voor jou!

Bij bijna alle industriële robots en machines spreek je van mechatronica. Als monteur mechatronica werk je met je handen én je hoofd. Je bouwt en onderhoudt bij dit vak machines, onderdelen en apparaten waar beweging een centrale rol speelt.

Bekijk al onze BBL opleidingen mechatronica

Installatietechniek

Wil jij graag bewoners van een woning en gebruikers van gebouwen van alle gemakken voorzien? En wil jij verantwoordelijk zijn voor een goede werking van alle installaties voor gas, water, centrale verwarming en sanitair? Dan past installatietechniek bij jou!

De manier waarop wij communiceren, werken, ontspannen en ons voortbewegen is allemaal mogelijk dankzij technische installaties. Als installatiemonteur ben jij onmisbaar, jij zorgt namelijk voor stromend water, verwarming, verlichting en een goede luchtkwaliteit.

Bekijk al onze BBL opleidingen installatietechniek

Een BBL opleiding techniek bij REMO

Wil je onze opleidingen in de techniek ontdekken? Of heb je al een specifieke opleiding op het oog? Kom dan een dagje bij ons meelopen! Tijdens deze dag ga je aan de slag met een opdracht, krijg je een rondleiding en ervaar je hoe onze lessen worden gegeven.

Loop een dag mee!

Andere interessante blogs

Een dag meelopen?

Tijdens onze meeloop ochtenden ga je aan de slag met een opdracht, krijg je een rondleiding en ervaar je hoe de lessen worden gegeven. Elke meeloop ochtend staat er een andere opleiding centraal, dus kies de dag wanneer jouw opleiding aan de beurt is. Meer informatie:

Meeloopdagen
Loop een dag mee!       LEES MEER