Plaatwerker BBL opleiding REMO West Twente

Wat doet een plaatwerker?

Wat doet een plaatwerker?

Het is avond en je loopt naar de koelkast om enkele ingrediënten voor het avondeten te pakken. De koelkast heeft deze lang koel en vers gehouden. Net zoals de koude drankjes welke je elke dag drinkt. Een koelkast is inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar wist je dat deze er zonder een plaatwerker niet zou zijn? Zo zijn er meer producten waar je dagelijks mee in aanraking komt en waar een plaatbewerker aan te pas is gekomen.

Het kan goed zijn dat je niet direct weet wat voor werk een plaatwerker verricht en wat deze precies doet. Het stadion waarin jij voetbalwedstrijden kijkt en het vliegtuig waarin je op vakantie gaat is mede door plaatwerkers gebouwd. In dit blog leggen we uit wat plaatwerken is en wat een plaatbewerker precies doet!

Bekijk onze opleidingen tot plaatwerker!

Wat is een plaatwerker?

Als plaatwerker ben je verantwoordelijk voor het maken van plaat- en constructiewerken. Dit doe je met plaatmetaal. Dit zijn lichte metalen platen die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Moet je werken met grote hoeveelheden zwaar plaatmetaal? Dan kan er ook gebruik worden gemaakt van machines. Als plaatbewerker ben je dan verantwoordelijk voor het invoeren van de juiste specificaties en besturing van de machine.

Je krijgt te maken met verschillende technieken om het plaatmateriaal te kunnen bewerken. Hierbij kun je denken aan het lassen, walsen, knippen, kanten en zagen van materiaal. Plaatwerken is in het kort: het bewerken en vervormen van verschillende plaatmaterialen die gebruikt worden door de industrie en bedrijven.

Plaatwerk wordt voor ontzettend veel producten gebruikt. Denk aan afvoerpijpen, machine-ombouw, opslagtanks, koelkasten en verkeersborden. Jij maakt als plaatbewerker de belangrijkste constructie-onderdelen. Dit doe je doorgaans in dienst van een metaalconstructie- of assembleer bedrijf.

Takenpakket als plaatwerker

  • Plaatbewerking voorbereiden.
  • Plaatbewerking uitvoeren en materialen vervormen.
  • Machines en gereedschappen in- en afstellen.
  • Materialen bewerken en vervormen.
  • Je werk meten en controleren.
  • CNC programma’s schrijven en machines instellen.
  • Collega’s begeleiden.

Wat verdient een plaatbewerker?

In 2023 verdient een plaatwerker gemiddeld tussen de € 2.000,- en € 2.800,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder andere af van het opleidingsniveau, werkervaring en jouw werkgever. Hoe meer verantwoordelijkheden en taken je hebt, hoe hoger je salaris al plaatbewerker zal zijn. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen als je meer wil gaan verdienen en door wil groeien in je carrière als plaatwerker.


Plaatwerker productiemedewerker BBL opleiding REMO West Twente

Ben jij geschikt om plaatwerker te worden?

Jij maakt als plaatwerker belangrijke constructieonderdelen van een product, een stuk metaal met precies de juiste gaten, randen en hoeken. Het is daarom van belang dat je precies werkt. De constructie moet immers passen en veilig zijn.

Daarnaast is het belangrijk dat je:

  • Zelfstandig bent.
  • Communicatief sterk bent.
  • Veilig kan werken.
  • Verantwoordelijkheid kan dragen.
  • Inzicht hebt.

Hoe word ik een plaatwerker?

Wij bieden twee BBL opleidingen tot plaatwerker aan. Hierbij werk je drie dagen bij een erkend le erbedrijf. De twee andere dagen krijg je les in ons praktijkcentrum.

De opleidingen verschillen in niveau, duur van de opleiding en toelatingseisen.

BBL opleiding plaatwerker

Tijdens de opleiding plaatwerker leer je werken met verschillende plaat- en constructiemachines en gereedschappen. Je gaat technieken leren als buigen en booglassen, tekeninglezen en het uitslaan van plaatwerk. Als plaatwerker voer je de werkzaamheden vaak onder begeleiding uit.

Toelating: basis.
Niveau: 2.
Duur: 2 jaar.

BBL opleiding allround plaatwerker

Tijdens de opleiding tot allround plaatwerker leer je alles van metaalbewerking. Zo leer je de verschillende metaalsoorten en de eigenschappen ervan kennen. Verder leer je werken met laser-, water- of plasmastraal snijmachines, kant- en zetbanken, profiel-buigmachines en de verschillende lasmethodes. Als allround plaatwerker kan je uiteindelijk zelfstandig werken en collega’s aansturen.

Toelating: kader/TL.
Niveau: 3.
Duur: 3 jaar.

Hoe is het om als plaatwerker te werken?

Algemeen manager Joery van Woolderink Metal Products (WMP) vertelt graag hoe het werk voor een REMO-leerling plaatwerken er bij hun uitziet:

“Als REMO-leerling moet je nog kennismaken met het vak en het vak leren. Dus je begint bij de basis en de eenvoudige werkzaamheden. Hiermee krijgen wij een indruk van wat je kan. Pak jij het snel op? Ben je leergierig? Heb je technisch inzicht? Het kan maar zo zijn dat je al heel snel zelfstandig achter de kantbank staat. Hoe geïnteresseerder je bent, hoe sneller je dingen oppakt. Je bent zelf ook verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Als jij na een tijd zelfstandig genoeg bent en tekeningen kan lezen. Weet wat er moet gebeuren, dan kan je volledig je eigen ding doen en krijg je het vertrouwen en de vrijheid van ons.”

Lees hier het hele interview met Joery.

Leren plaatwerken?

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een idee wat een plaatwerker precies doet. Zonder plaatbewerkers heb jij geen koelkast die jouw eten en drankjes koel en vers houdt. Essentieel werk dus!

Wil je meer weten over plaatwerken? Bekijk dan al onze BBL opleidingen tot plaatwerker. Wellicht zit er een opleiding tussen die perfect bij jou past! Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen.

Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?

Meld je dan direct aan

Andere interessante blogs

Studie volgen bij REMO?

Wil je meer weten over BBL-opleidingen? Bekijk dan al onze BBL opleidingen. Wellicht zit er een opleiding tussen die perfect bij jou past! Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen.

Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?

Meld je dan direct aan
Loop een dag mee!       LEES MEER