Subsidiemogelijkheden techniekonderwijs

Om de kosten van om- en bijscholing of een technische cursus te financieren heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies in het leven geroepen. Hieronder hebben we de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Home Subsidiemogelijkheden

Subsidieregelingen

Subsidie praktijkleren

Voor: Werkgevers
Inzetbaar bij: BBL-opleidingen

Wanneer bedrijven praktijk- of werkleerplaatsen aanbieden om leerlingen of studenten beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt, komen ze in aanmerking voor de subsidie praktijkleren. Deze subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die gemaakt worden bij de begeleiding van een student of leerling. Dit omvat ook de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding. De subsidie vraag wordt aan het eind van een school- of studiejaar aangevraagd.

Meer informatie: Subsidie praktijkeren

Subsidie praktijkleren in de derde leerweg

Voor: Werkgevers
Inzetbaat bij: Om- en Bijscholing

Als een organisatie één of meerdere praktijkplaatsen voor personen die betaald arbeid verrichten of werkzoekenden aanbiedt, kan deze gebruikmaken van de subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg. Dit is een tegemoetkoming voor de kosten die een erkend leerbedrijf maakt voor het begeleiden van een student die een mbo-opleiding in de derde leerweg volgt.

Meer informatie: Subsidie praktijkleren in de derde leerweg

SLIM scholingssubsidie

Voor: Werkgevers
Inzetbaar bij: BBL-opleidingen, Om- en Bijscholing

De SLIM scholingssubsidie is bedoeld om met scholing in- en doorstroom in maatschappelijk cruciale sectoren te stimuleren. Werkgevers kunnen deze subsidie aanvragen om werknemers voor te bereiden voor een nieuwe of vervolgende baan in de techniek.

Meer informatie: SLIM scholingssubsidie

Stichting OOM

Voor: Werkgevers aangesloten bij OOM
Inzetbaar bij: BBL-opleidingen, Om- en Bijscholing, Cursussen & Trainingen

Stichting OOM is het scholingsadviesbureau van sociale partners in de Metaalbewerking. De stichting biedt verschillende regelingen aan om de opleidingskosten voor werkgevers, werknemers en leerlingen te co-financieren:

Persoonlijke trainingstoelage: De persoonlijke trainingstoelage is een tegemoetkoming voor scholingskosten of de kosten van een EVC procedure voor werknemers. Deze bijdrage moet voorafgaand worden aangevraagd.
• Ontwikkelbudget:
Het ontwikkelbudget is een vergoeding voor het verbeteren van de leercultuur binnen een bedrijf. Dit is een werkomgeving waarin werknemers verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen professionele ontwikkeling en waarin dit ook gestimuleerd en gefaciliteerd wordt.
• Leerwerkbijdrage:
Wanneer een bedrijf een BBL-leerling in dienst heeft komt deze in aanmerking voor een leerwerkbijdrage.
• Jobstart:
Dit is een vergoeding voor het opleiden en begeleiden van mensen die een technische functie binnen een bedrijf gaan vervullen, maar die hier niet direct inzetbaar voor zijn.

Meer informatie: Regelingen OOM

Stichting A+O Metalektro

Voor: Werkgevers aangesloten bij A+O
Inzetbaar bij: BBL-opleidingen, Om- en Bijscholing, Cursussen & Trainingen

A+O Metalektro is het opleidingsfonds van en voor metalektrobedrijven. A+O biedt praktische en concrete diensten, zoals vergoedingen en subsidies voor opleidingen en begeleiding:

Ontwikkelvoucher werkgever: Met de ontwikkelvoucher krijgen werknemers een (gedeeltelijke) vergoeding voor een training of opleiding gericht op de ontwikkeling van de functie of loopbaan.
• Bijscholing zij-instromers:
A+O Metalektro biedt een vergoeding voor iedere zij-instromer die een bedrijf in dienst neemt en bijscholing aanbiedt.
• Financieringsreglement opleiding van leerlingen en werknemers:
Wanneer een organisatie leer-werkplekken aanbiedt aan (leerling-)werknemers die een geaccrediteerde opleiding volgen, krijgen ze van A+O Metalektro een vergoeding.

Meer informatie: A+O Metalektro aanbod

Wij Techniek

Voor: Iedereen in de technische installatiebranche
Inzetbaar bij: BBL-opleidingen, Om- en Bijscholing, Cursussen & Trainingen

Wij Techniek is het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche. Wij Techniek motiveert alle vakmensen in de technische installatiebranche om hun talent en kennis optimaal te ontwikkelen en in te zetten voor een toekomstbestendige leefomgeving. Dit doen zij middels verschillende subsidies en trainingen:

Regeling Toekomst Installatiebranche (RTI): Wanneer een bedrijf (verder) wil vernieuwen, biedt Wij Techniek met deze regeling ondersteuning middels een bijdrage voor de scholingskosten van werknemers.
• Ontwikkelings Stimulerings Regeling (OSR):
De OSR is een tegemoetkoming voor de kosten van een cursus, opleiding, training of examen dat bijdraagt aan het versterken van vakmanschap.
• Stimuleringsregeling Praktijkbegeleiding (STIP):
De STIP-regeling is een vergoeding voor het begeleiden van technische en niet-technische leerling-werknemers die een landelijk erkende mbo BBL of hbo duale opleiding volgen.
• EVC-traject:
Het EVC-traject is voor werknemers die veel in de praktijk hebben geleerd maar dit niet aan kunnen tonen met een certificaat of diploma. Het ervaringscertificaat (EVC) maakt duidelijk hoe waardevol de werknemers zijn en brengt hun ervaringen en vakkennis in kaart.

Meer informatie: Regelingen Wij Techniek

Twents Fonds voor Vakmanschap

Voor: Werkenden, ZZP’ers en werkzoekenden uit Twente die zich willen om-, her- of bijscholen
Inzetbaar bij: Om- en Bijscholing

Het Twents Fonds voor Vakmanschap investeert in een Leven Lang Ontwikkelen door het aanbieden van een scholingscheque. Deze kan gebruikt worden voor zelfontwikkeling binnen het huidige vakgebied, of om voorbereid te zijn op een ander beroep in een andere branche.

Meer informatie: Twents Fonds voor Vakmanschap

Overijssels Vakmanschap

Voor: Werkzoekenden, werkenden en werkgevers
Inzetbaar bij: Om- en bijscholing

Overijssel wil technische vakmensen en technische werkgevers ondersteunen in hun ontwikkelvraag. Om dat te doen is er een doorstart van het Overijssels Vakmanschap ingezet. Hierbinnen verbindt de provincie Overijssel bedrijven en scholen met landelijke brancheorganisaties, vakbonden en technische O&O-fondsen.

Meer informatie: Mogelijkheden Overijssels Vakmanschap

Mijn vraag staat hier niet tussen

Subsidiepercentages per BBL-opleiding

Subsidiepercentages per om- en bijscholingsopleiding

OpleidingSubsidiepercentage
Allround constructiewerker90%
Allround plaatwerker90%
Allround precisieverspaner90%
Basislasser90%
Constructiewerker90%
Eerste monteur elektrotechnische installaties en systemen90%
Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving90%
Eerste monteur mechatronica90%
Eerste monteur woning90%
Eerste monteur utiliteit90%
Monteur werktuigkundige installaties90%
Plaatwerker90%
Verspaner90%

Misschien ook interessant

Opleiden van medewerkers

Bekijk de mogelijkheden die wij bieden om jouw werknemers verder te ontwikkelen.

Onze BBL opleidingen

Bekijk ons aanbod aan technische BBL opleidingen.

Meedenken in het onderwijs

Wil jij binnen het bedrijfsleven iets betekenen voor ontwikkeling van technische mensen? Bekijk alle mogelijkheden.