Opleiding REMO West-Twente: leren en werken voor een branche met baangarantie

De banen in de techniek liggen tegenwoordig voor het oprapen. Bij REMO West-Twente in Rijssen worden vakmensen voor deze gewilde branche opgeleid. Leerlingen kunnen hier werken en leren combineren. Zonder REMO had ik nooit een eigen bedrijf kunnen beginnen, zegt Arjen ten Hove, oud-leerling van REMO.

Peter Westhof 8 december 2022 | Artikel De Ondernemer

Arjen ten Hove heeft sinds twee jaar een bedrijf voor de installatie van laadpalen, Laadpaal Today. Dat is sinds vorig jaar gevestigd in het Twentse dorp Enter. Hij denkt nog regelmatig terug aan REMO. ,,Een kleine tien jaar geleden ging ik een opleiding bij REMO volgen. Ik ben daar direct vanuit het voortgezet onderwijs terechtgekomen. Ik had bij installatiebedrijf JGM in Rijssen wat vakantiewerk gedaan en zij gaven als tip dat ik bij REMO een opleiding moest gaan volgen. Dan zou ik het werktraject van REMO bij hen kunnen gaan doen”, vertelt Ten Hove. ,,Ik ging vervolgens twee dagen per week naar school en de andere drie dagen stond ik op de werkvloer. Ik verdiende hier ook wat mee. Je krijgt namelijk voor vijf dagen betaald en dat vond ik heel prettig.”

REMO werkt samen met ROC van Twente. Samen bieden zij een BBL-opleiding op mbo-niveau 2, 3 en 4 aan. Daarnaast werkt REMO samen met een groot aantal bedrijven in Twente en omgeving, die studenten een leerwerkplek aanbieden. Al ruim 90 technische bedrijven hebben zich al bij de Twentse mbo-opleiding als zogeheten lidbedrijf aangesloten. ,,REMO is je werkgever. Je bent hier in dienst. Ze zoeken voor je naar geschikte bedrijven, waar je tijdens je opleiding aan de slag kunt”, stelt Ten Hove.

,, Ik wil het liefst met mijn handen aan de slag en die mogelijkheid bood REMO mij''

Arjen ten Hove, oud-leerling van REMO

Duurzame installaties

REMO heeft opleidingen op verschillende vakgebieden, zoals metaal bewerken, verspanen, mechatronica, elektrotechniek en installatietechniek. ,,Ik heb zelf elektrotechniek gedaan. Ze hebben sinds een paar jaar ook een opleiding op het gebied van duurzame installaties, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Eigenlijk alles wat met de energietransitie te maken heeft. Je moet niet vergeten dat een warmtepomp een heel complex apparaat is. Daar komt veel techniek bij kijken. Dat is ook van toepassing op een laadpaal. Zo’n paal is veel meer dan een stopcontact. Er zit hier heel veel software in.”

Volgens Ten Hove is een sterk punt van REMO dat ‘je altijd iets hebt om op terug te vallen’. ,,Het werd allemaal voor je geregeld. Er stond iemand achter je. Als je geen werk meer had, ging je terug naar school en dan werd er ander werk voor je geregeld. Ik kon gelijk aan de bak bij een werkgever. Dat stond mij erg aan, want ik heb nooit van de schoolbanken gehouden. Af en toe heb ik daar spijt van, maar van de meeste dingen heb ik geen ongemak gehad. Ik wil het liefst met mijn handen aan de slag en die mogelijkheid bood REMO mij. Je moet natuurlijk wel heel erg gemotiveerd zijn. Je zit er voor jezelf en niet voor iemand anders.”

,,Ze hebben een uitgebreid gamma aan studierichtingen en de lidbedrijven weten dat REMO een goede opleiding is''

Arjen ten Hove, oud-leerling van REMO

Uitgebreid gamma

Ten Hove vindt de wisselwerking tussen REMO en de aangesloten bedrijven heel goed. ,,Ze hebben een uitgebreid gamma aan studierichtingen en de lidbedrijven weten dat REMO een goede opleiding is. Er is ook heel veel communicatie tussen de school en het leerbedrijf over de studenten. Vaak blijven die ook hangen bij het leerbedrijf, of het werk moet je niet bevallen. Ik ben zelf later ook weer teruggegaan naar het installatiebedrijf, waar ik tijdens mijn opleiding bij REMO heb gewerkt, JGM.”

De kennis die Ten Hove op REMO heeft opgedaan, gebruikt hij tegenwoordig bij zijn laadpalenbedrijf Laadpaal Today. ,,Ik had altijd de ambities om voor mezelf te gaan beginnen. Ik was eerst zzp’er in installatietechniek. Dat heb ik twee jaar gedaan en samen met een kameraad ben ik vervolgens ruim twee jaar geleden begonnen met laadpalen. Nu zijn we met ons drieën en dat bevalt heel goed. Ik ben verantwoordelijk voor de technische kant van het bedrijf. Mijn andere twee collega’s doen de after sales, de algemene aansturing van het bedrijf en de verkoop. We hebben ook nog zeven mensen in dienst. Er is momenteel heel veel werk voor ons bedrijf.”

Volgens Ten Hove is er momenteel een schreeuwend tekort aan technische vakmensen. ,,Dat geldt voor de laadpalenbranche, maar ook voor andere technische sectoren. Dat biedt mogelijkheden voor leerlingen van middelbare scholen. Als zij interesse hebben in REMO, kunnen ze naar de open dagen hiervan gaan. Daar kun je kennismaken met alle opleidingsrichtingen en door de school lopen. Studenten geven op de open dag ook uitleg over de werkwijze van REMO.”

Loop een dag mee!       LEES MEER