Constantijn

Constantijnschool uit Rijssen winnaar Twentse Techniekweek

Groep 7 van de Constantijnschool uit Rijssen heeft dit jaar de eerste prijs gewonnen met hun ontwerp voor het ‘klaslokaal van de toekomst’. Zij zijn daarmee tevens de trotse bezitters van de wisselbokaal.

Het was een enorm geslaagde Twentse Techniekweek! Dit jaar alweer de zesde editie waar ruim 600 enthousiaste kinderen uit groep 7 van verschillende basisscholen uit Enter, Notter, Okkenbroek en Rijssen-Holten mochten kennismaken met de wereld van techniek! Iedere school ontving een aantal weken voor de techniekweek een kist vol materialen om hun ‘klaslokaal van de toekomst’ te ontwerpen!

De uitreiking werd gehouden in het ‘Voortman Experience Center’. Het was dit jaar voor de vakjury een lastige keuze want alle ontwerpen waren allemaal erg goed uitgedacht. Uiteindelijk won het innovatieve lokaal van de Constantijnschool. De jury was erg onder de indruk van het ontwerp van dit zelfvoorzienende klaslokaal, want het zit namelijk onder de grond! De gedachte erachter is de steedse warmer wordende zomers. Door de lokalen onder de grond te maken blijven ze bij warme temperaturen lekker koel. Terwijl de wanden in de winter juist weer zorgen voor een goede isolatie. Dit was echter niet het enige innovatieve aan het lokaal, de stoelen voor de kinderen zijn allemaal voorzien van trappers waarop ze kunnen ‘fietsen’ om zo zelf energie op te wekken. Alle tafels in het lokaal zijn voorzien van een hologram projector om zo o.a. unieke voorwerpen uit het verleden in 3d te laten zien, maar ook om gebruik te maken voor lesgeven op afstand bij bijvoorbeeld een ziekte. Naast windmolens en zonnepanelen zaten er nog veel meer unieke ideeën op dit lokaal. Een terechte winnaar! Zij ontvingen uit handen van wethouder Bert Tijhof een beker, de schitterende wisselbokaal en als kroon op het werk een uitje voor de hele klas naar het Nationaal Militair Museum in Soest!

De tweede en derde prijs gingen dit jaar naar de basisscholen De Ronde Maat en In den Climtuin. Volgens de jury een close call, want ook deze scholen hadden schitterende ontwerpen waar echt goed over nagedacht was. Een groot compliment van de wethouder voor alle deelnemende scholen, want de ideeën achter alle ontwerpen worden bewaard voor eventuele toekomstige nieuwbouw.

Naast het unieke tafellampje wat de leerlingen deze week konden maken bij REMO West-Twente en de Bouwgilde waren er verschillende uitdagende technische games in de experience bus van het OTIB en bij de stand van Infravak. OT&L (Opleidingscentrum Transport & Logistiek) had een prijsvraag. De leerlingen moesten raden hoe zwaar een truck en heftruck wegen. Rozemarijn van basisschool de Talenter uit Enter zat het dichtste bij, het scheelde maar 16 kg. Ze won hier mee een truck van chocolade!

De Twentse Techniekweek is een initiatief van stichting de Zwaluwstaarten in samenwerking met de Twentse opleidingscentra REMO West-Twente, Infravak, Transport & Logistiek en Bouwgilde. Het doel van deze week is om de jeugd enthousiast te maken voor een toekomst in de techniek.

Loop een dag mee!       LEES MEER