Basiselektrotechniek in de woningbouw
Leer de basisprincipes van elektrotechniek in de woningbouw!
Basis elektrotechniek in de woningbouw
Of je nu helemaal geen kennis hebt van elektrotechniek of een ervaren werktuigbouwkundig monteur bent, deze cursus is speciaal voor jou ontworpen. In 4 dagen leer je alles over de basisprincipes van elektrotechniek, de verschillende normen die gelden in de woningbouw en hoe je elektrotechnische installaties veilig en efficiënt kunt aanleggen en onderhouden.
Praktische informatie
4 weken een dag in de week van 08:30 – 17.00 uur.
20 januari 2025.
Voor deze cursus heb je minimaal mbo-niveau 2 werk- en/of denkniveau nodig.
De cursus wordt in het praktijkcentrum van REMO gegeven.
Morsweg 4,
7461AG Rijssen.
De kosten van de cursus elektrisch schakelen bedragen € 1.615,-
Wat kan je verwachten van de basis elektrotechniek in de woningbouw?
De cursus bestaat uit een dagdeel theorie en een dagdeel praktijk. De theorie wordt verzorgd door ervaren instructeurs en docenten. De praktijklessen vinden plaats in ons vernieuwde praktijkcentrum, waar je alle geleerde vaardigheden in de praktijk kunt brengen.
Na het afronden van deze cursus ben je bedreven in het vakgebied van elektrotechniek. Je kunt zelfstandig een groepenkast uitbreiden, installatieschema’s lezen en een aantal metingen uitvoeren aan een elektrotechnische installatie.
Inhoud van de cursus:
Basistheorie elektrotechniek: in dit onderdeel krijg je een basisbegrip van de fundamentele principes van elektrotechniek. Je leert over elektriciteit, spanning, stroom, weerstand en andere essentiële concepten die relevant zijn voor het begrijpen van elektrotechnische systemen.
De verschillende (NEN) normen: hier maak je kennis met de Nederlandse normen (NEN) die van toepassing zijn op elektrotechnische installaties in de woningbouw. Je leert welke normen van belang zijn en hoe je ze moet toepassen om te voldoen aan de wettelijke vereisten en veiligheidsstandaarden.
Opbouw van een groepenkast: dit onderdeel behandelt de structuur en opbouw van een groepenkast. Je leert over de verschillende onderdelen, zoals zekeringen, automaten, aardlekschakelaars en groepenverdeling. Daarnaast leer je hoe je een groepenkast kunt uitbreiden en aanpassen volgens de geldende normen.
Zone-indeling meterruimte: in de meterruimte worden de elektriciteitsmeter en andere apparatuur geplaatst. Je leert hoe de meterruimte is ingedeeld volgens zones en welke regels en voorschriften hierop van toepassing zijn.
Componentenkennis: dit onderdeel behandelt de verschillende componenten die worden gebruikt in elektrotechnische installaties. Je krijgt inzicht in de functie en toepassing van componenten zoals schakelaars, stopcontacten, verbindingsmateriaal en andere relevante onderdelen.
Beschermings- en vereffeningsleidingen: hier leer je over de bescherming van elektrotechnische installaties door middel van beschermings- en vereffeningsleidingen. Je leert hoe je de juiste bedrading en verbindingen kunt maken om de veiligheid van de installatie te waarborgen.
Groepen toevoegen aan een meterkast: dit onderdeel behandelt het proces van het toevoegen van nieuwe groepen aan een bestaande meterkast. Je leert welke stappen je moet nemen en welke overwegingen van belang zijn om de uitbreiding veilig en conform de normen uit te voeren.
Verschil tussen 1-Fase en 3-Fase aansluiting: hier leer je het verschil tussen een 1-Fase en 3-Fase aansluiting. Je krijgt inzicht in de toepassingen en kenmerken van beide aansluitingen en leert hoe je ermee kunt werken en ze kunt herkennen in een woningbouwcontext.
Installatieschema’s en elektrotechnische tekeningen: in dit onderdeel leer je hoe je installatieschema’s en elektrotechnische tekeningen moet lezen en interpreteren. Je krijgt inzicht in de symbolen, terminologie en notaties die worden gebruikt in technische tekeningen.
Meting en beproeving: hier leer je over het belang van metingen en beproevingen bij elektrotechnische installaties. Je krijgt inzicht in verschillende meetinstrumenten en technieken die worden gebruikt om de werking, veiligheid en kwaliteit van een installatie te controleren.
Voor wie is de basis elektrotechniek in de woningbouw?
De basiscursus elektrotechniek in de woningbouw is bedoeld voor een breed scala aan technische professionals die hun kennis en vaardigheden op het gebied van elektrotechniek willen verbreden of verdiepen.
Deze cursus is met name interessant voor:
- Werktuigbouwkundige monteurs die hun kennis van elektrotechniek willen uitbreiden.
- Personen die een carrière in de elektrotechniek willen beginnen.
- DIY-ers die zelfstandig elektrotechnische klussen willen uitvoeren.
- Iedereen die meer wil leren over de werking van elektrotechnische installaties in de woningbouw.
Of je nu al ervaring hebt met elektrotechniek of je carrière in deze sector wilt beginnen, deze cursus biedt je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om te slagen.
Meld je nu aan!
Arnold Hilberink
Manager Onderwijsontwikkeling
Vragen over opleidingen, cursussen en maatwerk? Neem contact op met Arnold.
Vragen over technische cursussen?
Heb je vragen over een cursus, de inhoud of het past bij jouw kennis en vaardigheden? Of wil je als bedrijf meer weten over de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.