REMO 30

Werken in de elektrotechniek is heel afwisselend

Afwisselend werk in de elektrotechniek

Thijmen van den Broek is één van de leerlingen die ons social media account voor een weekje overneemt. Hij zit in het tweede jaar van de opleiding Elektrotechniek woning & utiliteit niveau 3. De bouw heeft hem altijd al aangetrokken en met name elektriciteit leek hem mooi. Op zijn vijftiende begon hij met een stage bij Schuttevaar Installatietechniek. Zo kwam hij al op jonge leeftijd in aanmerking met de bouw, installatietechniek en elektrotechniek. Van beide kanten beviel de stageperiode goed en Schuttevaar bood Thijmen gelijk een vakantiebaan aan.

‘’Ik was op zoek naar een opleiding waar ik werken en leren kon combineren. Mijn techniek leraren spraken veel over REMO en daarom ben ik ook naar voorlichten gegaan. Hierdoor kreeg ik een beter beeld bij REMO en leek het mij een goede en mooie opleiding.’’

''Een groot voordeel van REMO is dat je een halve dag theorie hebt en een halve dag praktijk. De ene dag heb je in de ochtend praktijk en in de middag theorie en de andere schooldag is het net andersom. Het lijkt mij niet wat om aan één stuk theorie te hebben, dus ik ben blij met die afwisseling. In de theorieles krijg je opdrachten, bijvoorbeeld berekeningen die je moet maken, maar ook vakkennis zoals hoe je data, coax of een meterkast aansluit. Vervolgens maak je het in de praktijk. Eerst krijg je allemaal kleine opdrachten en aan het eind van al die kleine opdrachten maak je één grote opdracht waar alles bij elkaar komt. Dat is bij ieder onderdeel zo.

Bekijk hier opleidingen Elektrotechniek

''Eerst krijg je allemaal kleine opdrachten en aan het eind van al die kleine opdrachten maak je één grote opdracht''

Zoals we al hebben gelezen werkt Thijmen bij Schuttevaar Installatietechniek. Hoe bevalt het jou bij Schuttevaar en hoe zien jouw werkdagen eruit?

‘’Het bevalt heel goed bij Schuttevaar. Het werk is erg leuk, elke dag is anders en ik heb leuke collega’s. De werkzaamheden variëren heel erg. Ik werk in nieuwbouw als verbouw. De ene keer ben ik een badkamer aan het verbouwen en dan een keuken. Of werk ik aan de bouw van een complete nieuwbouwwoning. Je boort en freest stopcontacten, plaatst of vervangt een meterkast, legt verlichting voor een spiegel of spotjes aan.’’

''De ene keer ben ik een badkamer aan het verbouwen en dan een keuken. Of werk ik aan de bouw van een complete nieuwbouwwoning''

‘’Je begint bij de basis en je leert elke keer wat bij. Het gaat echt in stappen. Van de kleine schakeling naar grote, van standaardmeterkast met één fase systeem naar een grote meterkast met drie fase waar bijvoorbeeld ook een warmtepomp staat.’’

‘’Ik heb een paar keer een eigen klus gehad, maar in principe ga ja altijd met een volwaardig monteur naar een klus. Nu komt het ook weleens voor dat hij tegen mij zegt; zeg jij maar wat we vandaag gaan doen.’’

''Nu komt het ook weleens voor dat hij tegen mij zegt; zeg jij maar wat we vandaag gaan doen’’

Thijmen weet al dat hij na het afronden van zijn opleiding door wil met een opleiding in de installatietechniek. ‘’Ik wil die brede monteur worden. Dan kan je helemaal zelf een badkamer of keuken verbouwen en hoeft er niet altijd een loodgieter mee. Maar ik merk ook dat de vraag naar duurzame technieken steeds groter wordt. Tegenwoordig installeren wij bij elke nieuwbouwwoning standaard warmtepompen en zonnepanelen. Voor warmtepompen heb je meer kennis nodig en dat wil ik ook allemaal kunnen en leren.’’

''Maar ik merk ook dat de vraag naar duurzame technieken steeds groter wordt''

Schuttevaar bestaat nu zo’n vier jaar en heeft in die vier jaar al een behoorlijke groei doorgemaakt. Zo zegt Thijmen; ‘’vanaf volgende week hebben wij vijf bussen rijden. Maar het is nog steeds een 'klein' bedrijf en dat zie ik als een voordeel. Ik heb klasgenoten die bij een groot bedrijf werken en zij moeten altijd exact doen wat op de tekening staat. Niet dat wij zomaar wat doen, maar als ik een woning aan het bouwen ben, en dit geldt ook voor grote woningen, dan komt de klant vaak op de bouw en vertellen ze waar ze wat willen hebben. Dat maakt ons en het werk heel flexibel. Het directe contact met de klant vind ik heel leuk. Het maakt ook dat elke dag anders is.’’

''Dat maakt ons en het werk heel flexibel. Het directe contact met de klant vind ik heel leuk. Het maakt ook dat elke dag anders is''

Als tip heeft Thijmen: ‘’je leert ontzettend veel in de praktijk. Wil je een technische richting op, kies dan juist voor opleiding waar je zowel praktijk als theorie krijgt. Als je hele dagen naar school gaat en het vervolgens nog in de praktijk moet leren, dan duurt het wel heel wat langer.''

Wat betreft de elektrotechniek wil hij nog kwijt dat het heel afwisselend is en dat er heel veel groei- en ontwikkelmogelijkheden zijn.

Bekijk al onze BBL-opleidingen!

Ook interessant voor jou:

Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER