Karlo en Bert Zwienenberg Leermeester Voortman

Wat kan je van je leermeester verwachten?

Bert Zwienenberg werkt al 30 jaar bij Voortman, hij is werkplaats chef geweest in Nederland en Duitsland en nu is hij leermeester van o.a. Karlo. Wij vroegen Bert wat het zijn van een leermeester nu precies inhoudt en hoe de begeleiding van de leerlingen van REMO gaat.

Eén ding werd ons al snel duidelijk, aan Bert heb je een goede leermeester. Hij leert je echt het vak van constructie, neemt je stap voor stap mee en laat je verder nadenken. Maar daarvoor verwacht hij goede inzet van jou terug. ‘’Toen ze mij vroegen of ik leermeester wilde worden zei ik; dat is goed, maar ik probeer het zes weken met een jongen en als hij niet wil luisteren, dan stop ik ermee.’’ Belangrijk is dat jij de juiste motivatie hebt, goede inzet toont en bereid bent om te leren.

Verwachtingen van de leermeester

Bij Voortman krijg je als leerling je eigen leermeester toegewezen, de persoon die jouw eerste aanspreekpunt is en de tijd neemt om jou alles van het vak te leren. ‘’De eerste dag ben ik vooral bezig om een stuk veiligheid bij te brengen. We lopen samen door de hal en ik vertel ze alles waarvoor ze moeten oppassen. Je eigen veiligheid en die van collega’s is belangrijk.’’

''De eerste dag ben ik vooral bezig om een stuk veiligheid bij te brengen''

‘’Als je hier binnenkomt moet je alles nog leren. Meestal begin ik met lassen, je moet kunnen lassen in de constructie. Je moet platen aan een balk kunnen zetten. Het eerste wat ik ze vertel, zet je bril op en hou deze de hele dag op, want als je dat niet doet dan kan je vannacht niet slapen vanwege lasogen. Daarna laat ik ze hun gang gaan, de hele dag een beetje bakken, maar ik kijk wel mee en vertel ze hoe ze iets eventueel anders of beter kunnen doen. Op een gegeven moment hebben ze het onder de knie, je ziet dat ze er plezier aan hebben en het zelfvertrouwen groeit. Vervolgens gaan we door met de snijbrander. Zo gaan we elke dag een stapje verder. Elke dag leer je en hierdoor groeit je zelfvertrouwen.’’

''Je ziet dat ze er plezier aan hebben en dat het zelfvertrouwen groeit''

Het is natuurlijk niet niks wanneer je van het vmbo komt en ineens vijf dagen aan het werk bent en een groot bedrijf binnen stapt. Wees vooral niet bang geeft Bert aan. ‘’Je hebt niet met alle honderden medewerkers van doen. Dus maak je daar niet druk om en je bent hier om te leren. Stel gewoon je vraag als je iets niet snapt. Ik heb liever dat ik het je zes keer uitleg, dan dat je geen idee hebt waar je mee bezig bent. Je moet snappen waar je aan werkt, weten wat je maakt.’’

‘’Ik neem de leerlingen mee in wat ze maken en waar ze aan werken. Op de overzichtstekening kan je zien waar het onderdeel zit wat je aan het maken bent. Dan snap je ook waarom er bijvoorbeeld een knik in zit. Waarom is dit en waarom is dat.’’

‘’Bij Voortman hebben wij een omslag gemaakt en gekozen voor specifieker werk en meer maatwerk. Het werk waar andere bedrijven nee tegen zeggen, zien wij als uitdaging en zeggen we ja op. Elke opdracht is anders en het werk is moeilijker. Het komt heel secuur en alles moet perfect passen. Zelf werk ik veel aan moeilijkere en apartere projecten en daarin neem ik de jongens ook mee. Ik vertel ze wat er anders is en leg ze nu al uit waar ze op moeten letten. We werken veel met platen, maar het kan ook met een buis. Dan vertel ik ze waar ze met een buis op moeten letten. Elke dag leg ik ze iets uit wat ze bij zich moeten houden en geef ik ze meer inzicht.’’

''Elke opdracht is anders, het komt heel secuur en alles moet perfect passen''

Als je jezelf ontwikkelt op het aparte en moeilijker werk, dan zit je goed. Dat vertel ik de jongens ook. Ik laat ze nadenken over hun toekomst.

Het werk bij Voortman komt heel secuur en alles moet perfect passen. Het begint altijd met het lezen van de tekening verteld Bert. ‘’Op basis van de tekening maak je je plan van aanpak. Dit is een hele belangrijke stap en hiervoor heb je inzicht nodig. Dat inzicht leer je in de loop der jaren. Als je iets gaat maken dan kan dat alleen in een bepaalde volgorde. Daar moet je over nadenken je gaat van a, naar b, naar c, etc. Hierin kan je geen stap overslaan.’’

‘’Bij mij gaat het ook zover dat terwijl ik aan het lassen ben, ik nadenk over hoe ik het de volgende keer sneller kan doen. De tekening zit gewoon in mijn hoofd. Zo word je een vakman.’’

Als tip wil Bert nog meegeven, ‘’denk er goed over na wat je wilt. Je moet je hele leven nog werken, dus zorg dat je iets doet waar jij blij van wordt, wat jij mooi vindt en plezier in hebt. Je wilt elke dag met een lach naar het werk gaan. En je moet het zelf ook leuk maken, ik zing ook wel 20 liedjes op een dag. Meng je in het bedrijf, zorg dat je je collega’s leert kennen. Ga mee met een uitje, blijf een keer zitten op een vrijdagmiddag en ga tussen je collega’s zitten. Wij zijn je collega’s en je hoort erbij. Hier word je zelfverzekerder van en dat heb je nodig in je werk. Het mooiste vind ik ook als ik de jongens zie opbloeien en dat ze steeds meer kunnen. En sommige van hen pakken het zo goed op dat ze al meer kunnen dan jongens die hier al jaren werken, dat is toch genieten?’’

''Je moet je hele leven nog werken, dus zorg dat je iets doet waar jij blij van wordt, wat jij mooi vindt en plezier in hebt''

Denk jij er ook aan om de techniekbranche in te duiken? Of wil jij juist een diepere kennis van het onderwerp omvatten?

Bekijk dan al onze BBL-opleidingen!

Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER