Wat is techniek? Dat leer je bij REMO

Wat is techniek?

Wat is techniek?

Iedere dag kom je wel in aanraking met techniek. Denk maar eens aan de elektriciteit die je gebruikt om jouw telefoon op te laden, het water uit de warme douche en de geluidsboxen en lichtshows op festivals. Zonder de techniek branche zijn deze zaken niet mogelijk en zou het leven zoals we het nu kennen niet mogelijk zijn.

De techniek branche is ontzettend divers en afwisselend. Overal waar je bent kom je er wel mee in aanraking en we kunnen eigenlijk niet meer zonder. Maar wat is techniek nu precies? Wat valt er allemaal onder en waarom is het zo belangrijk? In dit blog vertellen we je alles over de techniek branche.

Bekijk al onze technische opleidingen

Wat betekent techniek?

De betekenis van techniek is kunst en komt van het Griekse woord technè. Het is een erg breed begrip en een woord wat wordt gebruikt voor het bedenken en maken van dingen die ons leven beter maken. Het draait allemaal om het oplossen van problemen en het vinden van slimme manieren om dingen te doen. Met techniek kun je dingen bouwen, uitvinden en repareren. Het is een mix van wetenschap, wiskunde en creativiteit die wordt gebruikt om onze wereld te verbeteren.

Hoe zit het dan met het begrip technologie? De twee begrippen lijken misschien wel op elkaar, maar technologie is iets anders dan techniek. Het kan omschreven worden als het omzetten van grondstoffen in producten door middel van verschillende handelingen. Deze producten voorzien bepaalde behoeften. Waar technologie meer over het wetenschappelijke proces en innovatie gaat, gaat techniek meer over de producten zelf.

Wat houdt techniek in?

Denk je erover na om in de techniek branche te gaan werken? Dan kan dit bij uiteenlopende bedrijven en in verschillende functies. Techniek is namelijk een enorm breed vakgebied. Het omvat verschillende disciplines en gebieden waarin je kunt werken. Denk aan machinebouw, elektrotechniek, metaalbewerken, en nog veel meer. Het draait allemaal om het bedenken, ontwerpen en maken van dingen die we nodig hebben en die ons leven gemakkelijker maken.

Met techniek kun je bijvoorbeeld machines maken die helpen bij het bouwen van gebouwen, en bruggen bouwen die veilig zijn om overheen te lopen. Het gaat ook over het vinden van nieuwe manieren om energie op te wekken, zoals zonne-energie en windenergie. Techniek speelt ook een grote rol in het verbeteren van de gezondheidszorg, zoals het ontwerpen van medische apparatuur.

De techniek branche is creatief en uitdagend. Het stelt je in staat om je nieuwsgierigheid te gebruiken, problemen op te lossen en nieuwe ideeën te bedenken. Om je handen uit de mouwen te steken en producten te maken. Met techniek kun je de wereld om je heen veranderen en impact hebben op het leven van andere mensen.

Waarom is techniek zo belangrijk?

De techniek branche speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Het draagt bijvoorbeeld bij aan jouw wooncomfort en zorgt ervoor dat jouw douche warm is, er licht is thuis en dat jouw verwarming het in de winter goed doet. Maar dat niet alleen. Techniek zorgt ook voor rijdende auto’s, beveiligingsinstallaties voor bedrijven en licht en geluid bij concerten. Zonder techniek is dit allemaal niet mogelijk en zou de wereld er een stuk anders uitzien.

Daarnaast is techniek erg belangrijk om de wereld te verduurzamen. Denk maar eens aan het plaatsen van zonnepanelen en het verduurzamen van huizen. De techniek branche ontwikkelt zich in een rap tempo. Daarom kunnen wij ook met zekerheid zeggen dat techniek de toekomst heeft.

Eerste installatiemonteur woning BBL opleiding REMO West Twente

Wat valt er onder techniek?

De techniek branche is erg breed en afwisselend. Niet gek dus dat er ontzettend veel beroepen en richtingen onder vallen. Bij REMO bieden we zowel opleidingen als om-en bijscholing aan in zes verschillende technische vakgebieden. We bespreken ze hieronder kort.

Duurzame installaties

Je kunt er in de huidige tijd niet meer omheen en (bijna) overal wordt het toegepast: duurzaamheid. Ook in de installatietechniek speelt het een steeds grotere rol. Bij duurzame installaties komen de richtingen installatietechniek, elektrotechniek en ict samen. Je kunt bij deze richting denken aan installaties waarbij energie wordt gehaald uit energiebronnen als de zon, lucht en wind. In het vakgebied duurzame installaties leer je alles over duurzame technieken zoals warmtepompen, ventilatietechniek en Internet of Things. Wanneer je in deze richting gaat werken zal je een monteur van de toekomst zijn.

Metaalbewerken

De naam verklapt het eigenlijk al. Bij metaalbewerken staat het werken met metaal centraal. Bij deze richting worden onderdelen en constructies voor onder andere machines, gebouwen, bruggen, schepen en kranen gemaakt. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van profiel-, pijp, staaf- en plaatmateriaal. Deze materialen worden gebogen, gelast en bewerkt tot het precies de vorm heeft die het moet hebben.

Installatietechniek

Stromend water, sanitaire voorzieningen, verwarming en verlichting. Allemaal zaken die belangrijk zijn in ons dagelijks leven. Zonder installatietechniek zijn al deze voorzieningen niet mogelijk. Monteurs in dit vakgebied voorzien gebruikers van een gebouw en bewoners van een woning van alle gemakken. Denk hierbij aan cv-ketels, verwarmingen, toiletten en gasfornuizen.

Mechatronica

Heb je het over machines en robots in de industrie, dan heb je het over mechatronica. Dit brede vakgebied brengt verschillende technieken zoals besturingstechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde samen. Mechatronica monteurs bouwen en onderhouden machines, apparaten en onderdelen waar beweging een centrale rol speelt. Denk hierbij aan (las)robots, productiemachines, sorteermachines of volautomatische melkmachines.

Verspanen

De vakmannen en -vrouwen in het vakgebied van verspanen maken onderdelen van aluminium, metaal, kunststof of andere materialen. Dit wordt gedaan door machinaal kleine deeltjes van het materiaal weg te nemen. De technieken die hiervoor worden gebruikt zijn draaien, frezen en slijpen. Verspaners maken onder andere motorblokken van auto’s, tafelpoten van bureaus en de aluminium behuizing van laptops.

Elektrotechniek

Windmolens, robots, machines en voorzieningen in woningen en gebouwen. Bij elk van deze komt elektrotechniek om de hoek kijken. Dit vakgebied omvat het ontwerpen, installeren en onderhouden van elektrische systemen en apparaten. Het richt zich op onderwerpen zoals elektriciteitsnetwerken, elektronische schakelingen en energiedistributie.

Een technische opleiding bij REMO

Techniek is erg divers en biedt vele mogelijkheden. Het omvat het maken van producten om een probleem op te lossen. Werken in de techniek betekent dus anderen blij kunnen maken en woon- en werkcomfort kunnen geven. Wil jij graag in de techniek branche werken? Dat kan dankzij een technische opleiding bij REMO! Wij bieden opleidingen aan in verschillende technische richtingen. Daarnaast is ook om- of bijscholing mogelijk. Techniek staat immers nooit stil.

Bekijk al onze technische opleidingen

Andere interessante blogs

BBL opleiding bij REMO volgen?

Wil je een BBL opleiding volgen? Bekijk dan al onze opleidingen. Wellicht zit er een opleiding tussen die perfect bij jou past! Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen.

Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?

Meld je dan direct aan
Loop een dag mee!       LEES MEER