Wat doet een installatiemonteur?

Wat doet een installatiemonteur?

Wat doet een installatiemonteur?

Ieder mens heeft gemiddeld twee liter water per dag nodig. Dit haal je vanzelfsprekend uit de kraan. Maar dat water komt natuurlijk niet vanzelf uit de kraan, daarvoor moet eerst een technische installatie aangelegd worden. Dat is precies waar een installatiemonteur bij komt kijken!

Installatietechniek is overal om ons heen en zo gewoon geworden dat we er eigenlijk niet van bewust zijn hoe belangrijk het is. Denk maar eens aan de verwarming die ervoor zorgt dat je er in de winter lekker warmpjes bij zit en het toilet waar jij iedere dag jouw behoefte kan doen. Maar wat is installatietechniek nu precies? En wat doet een installatiemonteur eigenlijk? Dat vertellen we je in deze blog!

Bekijk onze installatiemonteur opleidingen!

Wat is installatietechniek?

Als installatiemonteur verricht jij belangrijk werk. Jij weet alles over gas-, water-, sanitaire en verwarmingsinstallaties in woningen en gebouwen. Deze onderhoud, repareer, vervang en controleer je. Geen enkele werkdag is hetzelfde. Zo kan jij je bezighouden met het installeren van verwarmingen of sanitair, het aanleggen van gas, het monteren van waterleidingen en riolering, het installeren van elektrotechniek of het aanleggen van dak- en zinkwerk.

Installatietechniek is overal en dit betekent dat je op veel verschillende locaties gaat werken. Dit kan bij mensen thuis zijn, maar ook in bijvoorbeeld een school of ziekenhuis. Dit laatste noemen we ook utiliteit. Hierbij ben je vaak in dienst van een installatiebedrijf, maar je kan ook werken bij een bedrijf dat keukens en badkamers verkoopt.

Takenpakket als installatiemonteur

Wat een installatiemonteur doet zijn onder andere de volgende taken:

 • Het installeren van water-, gas-, sanitaire en verwarmingsinstallaties.

 • De werkzaamheden voorbereiden.

 • Het demonteren van oude installaties en leidingen.

 • Het reinigen, repareren en onderhouden van installaties.

 • De positie van componenten en de route van leidingen bepalen.

 • Installaties controleren en testen.

 • Storingen verhelpen.

 • Collega’s begeleiden bij het installatiewerk.

Ben jij geschikt om installatiemonteur te worden?

Jij vindt technische systemen interessant en het leuk om uit te zoeken hoe iets werkt en hoe je iets kan repareren. Jij wilt gebruikers of bewoners van een gebouw van alle gemakken voorzien en blij maken.

Daarnaast is het belangrijk dat je:

 • Een nauwkeurig oog hebt voor afwerking en veiligheid.

 • Technische tekeningen kunt lezen die bepalen hoe en waar leidingen moeten komen.

 • Werken op verschillende locaties en aan uiteenlopende projecten niet erg vindt.

 • Projectmatig kan werken.

 • Gemakkelijk om kan gaan met klanten en collega’s.

Wat verdient een installatiemonteur?

Wanneer je begint met werken als installatiemonteur zal jouw salaris afhangen van het bedrijf waar je gaat werken en jouw ervaring. Het gemiddelde salaris van een installatiemonteur ligt in Nederland tussen de € 2.200 en € 4.000 bruto per maand. Houd er wel rekening mee dat het startsalaris wat lager kan liggen. Hoe langer je werkzaam bent binnen de installatietechniek en hoe meer ervaring je op doet, hoe hoger jouw salaris zal worden.

Eerste installatiemonteur woning BBL opleiding REMO West Twente

Hoe word ik een installatiemonteur?

Wij bieden drie BBL installatiemonteur opleidingen aan. Bij deze opleidingen werk je drie dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. De twee andere dagen krijg je les in ons praktijkcentrum.

De opleidingen verschillen in niveau, duur van de opleiding en toelatingseisen.

Monteur werktuigkundige installaties

Bij de opleiding tot monteur werktuigkundige installaties krijg je te maken met alles wat is aangesloten op leidingen waar water of gas door stroomt. Denk hierbij aan cv-ketels, gasfornuizen, toiletten en douches. Je leert hoe je deze plaatst en aan moet sluiten. Samen met een ervaren monteur ga je op pad en voer je werkzaamheden uit in woningen, flats en gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen.

Toelating: basis
Niveau: 2
Duur: 2 jaar

Eerste monteur woning

Tijdens de opleiding eerste monteur woning leer je hoe installaties en toestellen in elkaar zitten en hoe je deze installeert, onderhoud en controleert. Er wordt daarnaast aandacht besteed aan sociale en communicatieve skills en je beroepshouding. Als eerste monteur woning ben jij namelijk het eerste aanspreekpunt en het visitekaartje van het bedrijf waar je werkt.

Toelating: kader/TL
Niveau: 3
Duur: 3 jaar

Eerste monteur utiliteit

Als eerste monteur utiliteit leg je grote installaties en onderdelen aan in gebouwen zoals ziekenhuizen en scholen. Hierbij ben jij het aanspreekpunt voor projectleiders, werkvoorbereiders en collega’s. Binnen jouw team verdeel jij de taken en begeleid je minder ervaren collega’s. Binnen de opleiding leer je alles over gas, verwarming, water, ventilatie, sanitair en brandbeveiliging. Ook leer je de techniek van verschillende werktuigkundig installaties en storingen analyseren en verhelpen.

Toelating: kader/TL
Niveau: 3
Duur: 3 jaar

Hoe is het om als installatiemonteur te werken?

Iets wat veel van onze studenten leuk vinden aan installatietechniek is dat ze van begin tot eind betrokken zijn bij een project. Er wordt van niets iets opgebouwd. Rick is een oud-student en vertelt graag over wat hij doet als installatiemonteur:

“Ik wist dat ik naar de bouwplaats wilde en met installatietechniek kan je meerdere kanten uit, het vak is heel breed. Je bent van het begin tot eind betrokken bij het bouwproces. Je start met de fundering en bouwt vanaf daar verder, je werkt aan alle installaties en ziet het eindresultaat. Dat vind ik heel leuk en daarom heb ik voor installatietechniek gekozen.”

“Het voordeel van REMO vond ik de combinatie tussen praktijk en theorie. Ik heb zowel BOL als BBL-opleidingen gevolgd en ken het verschil. Bij de BOL-opleiding miste ik dat stuk praktijk. Dan moet je de praktijk bij het bedrijf doen en dat sluit soms niet aan bij je werkzaamheden. Het fijne aan REMO vond ik de kleinere klassen, hierdoor krijg je ook de aandacht die je nodig hebt.” Lees hier het hele interview over de ervaring van Rick.

Installatiemonteurs die al wat langer in het vak zitten vertellen hetzelfde mooi te vinden aan installatietechniek. Peter is ruim 15 jaar werkzaam bij de Leeuw Installaties, een lidbedrijf van ons, en vertelt:

‘’Het andere mooie aan het vak is dat je van niets een mooi eindresultaat maakt. Je brengt warmte of licht in een woning, jij creëert wooncomfort. Wooncomfort wordt tegenwoordig alleen maar belangrijker en daar staan wij centraal in. Dus je hebt ook een heel dankbaar beroep.’’ Lees hier het hele interview met Peter.

De toekomst van installatietechniek

De ontwikkelingen in de installatietechniek gaan razendsnel en de toekomst ziet er rooskleurig uit. Mede door de energietransitie hebben veel installatiebedrijven hun agenda’s vol met mooie opdrachten. Zo is de opkomst van slimme gebouwen in volle gang. Ook hier zit veel werk in voor installatietechniek. Installatiebedrijven zijn dan ook op zoek naar nieuwe medewerkers. Je zult na het volgen van een opleiding dus snel een mooie baan hebben!

Installatiemonteur worden?

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een idee wat een installatiemonteur precies doet. Zonder installatietechniek heb jij geen stromend water, zit je in een koud huis en is er geen frisse lucht op school. Ontzettend belangrijk werk dus!

Wil je meer weten over installatietechniek? Bekijk dan al onze BBL installatiemonteur opleidingen. Wellicht zit er een opleiding tussen die perfect bij jou past! Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen!

Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?

Meld je dan direct aan!

Andere interessante blogs

BBL opleiding bij REMO volgen?

Wil je een BBL opleiding volgen? Bekijk dan al onze opleidingen. Wellicht zit er een opleiding tussen die perfect bij jou past! Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen.

Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?

Meld je dan direct aan
Loop een dag mee!       LEES MEER