Wat doet een verspaner REMO West Twente

Wat doet een verspaner?

Wat doet een verspaner?

Na een lange dag ben je weer thuis. Je start jouw laptop op om te relaxen voor er weer een nieuwe dag begint. Deze laptop ziet er strak uit en je bent er erg blij mee, maar wist je dat deze er zonder een verspaner niet was geweest? Zo is de aluminium behuizing, die jouw laptop er zo strak uit laat zien gemaakt door een verspaner.

Het werk van een verspaner kan enorm divers zijn. Zo kan je aan van alles en nog wat meewerken. Denk bijvoorbeeld aan de tafelpoten van het bureau waar je dagelijks aan zit en het motorblok van de auto die je van A naar B brengt. Maar wat is verspanen precies? En wat doet een verspaner eigenlijk? Dat leggen we voor je uit in deze blog!

Bekijk onze opleidingen tot verspaner!

Wat is een verspaner?

Als verspaner maak jij als vakman- of vrouw verschillende soorten onderdelen door gebruik te maken van verschillende technieken zoals slijpen, verspanen en draaien. Hierbij krijg je te maken met materialen zoals aluminium, messing en gietijzer, maar je kan ook in aanraking komen met materialen zoals kunststof en hout. Je bent als verspaner voornamelijk bezig met werkzaamheden als het vormgeven van eerder genoemde materialen met behulp van verschillende technieken en machines. Verspaners werken vooral binnen de metaalindustrie, maar ook in de kunststofindustrie en houtverwerkende industrie zijn verspaners te vinden.

Wat verspanen zo mooi maakt is dat je direct resultaat van je werk ziet. Een opdracht krijg je meestal van een leidinggevende. Deze geeft je een werktekening waar jij mee aan de slag kan. Werk je met een computergestuurde machine? Dan moet je eerst een programma maken. Vervolgens zorgt de computer ervoor dat de machine het materiaal automatisch en nauwkeurig bewerkt. Werk je niet met een computergestuurde machine? Dan moet je handmatig de machine instellen.

Een computergestuurde machine waar je als verspaner mee te maken kan krijgen is een CNC-freesmachine. Deze machine vereist kennis van bepaalde software aangezien de werktekeningen op de computer gemaakt worden. Vervolgens zorgt de CNC ervoor dat het product gefabriceerd wordt.

Wat doet een verspaner?

Wanneer je aan de slag gaat als verspaner zal je het volgende takenpakket krijgen:

  • Het maken van planningen voor het productieproces en deze opvolgen.

  • Werktekeningen schetsen, lezen en/of in de computer invoeren.

  • Materialen bewerken door middel van verschillende verspaningstechnieken.

  • Machines instellen en besturen.

  • Onderhoud en reparaties van machines en gereedschap.

  • De werkplaats schoon en veilig houden.

Ben jij geschikt om verspaner te worden?

Om verspaner te worden helpt het als je technisch goed onderlegd bent. Je hebt namelijk een grondige kennis van verspanende bewerkingen nodig.

Daarnaast is het belangrijk dat je:

  • Nauwkeurig bent.

  • Een verantwoordelijkheidsgevoel hebt.

  • Zelfstandig kan werken.

  • Oplossingsgericht bent.

  • Je flexibel op kan stellen.

Wanneer je jezelf herkent in bovenstaande punten ben je zeker geschikt om verspaner te worden!

Het salaris van een verspaner

Wat je gaat verdienen als verspaner hangt natuurlijk af van jouw werkervaring en het bedrijf waar je voor gaat werken. Het salaris van een leerling of beginnende verspaner zal minder zijn dan een collega die al langer werkzaam is. Het startsalaris van een verspaner ligt vaak rond de € 2.300 bruto per maand. Dit zal meer worden hoe langer je werkt en hoe meer ervaring je op doet.

Wat doet een verspaner REMO West Twente BBL

Hoe word ik een verspaner?

Wij bieden twee BBL opleidingen aan tot verspaner. Bij deze opleidingen werk je drie dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. De twee andere dagen krijg je les in ons praktijkcentrum.

De opleidingen verschillen in niveau, duur van de opleiding en toelatingseisen.

Verspaner

Tijdens de opleiding verspaner leer je onderdelen van metaal, kunststof of andere harde materialen te maken. Met een machine neem je kleine deeltjes van het metaal weg. Je gaat technieken leren als draaien, frezen en slijpen.

Toelating: basis
Niveau: 2
Duur: 2 jaar

Allround precisieverspaner

Tijdens de opleiding tot allround precisieverspaner leer je machinaal verspanen. Daarnaast leer je CNC-programma’s voor CNC-draai/freesbanken en bewerkingscentra schrijven en installeren. Je denkt als allround precisieverspaner ook mee over productietechnische vraagstukken waarbij je, als het nodig is, een oplossing bedenkt.

Toelating: kader/tl
Niveau: 3
Duur: 3 jaar

Hoe het is om als verspaner te werken?

Sem is leerling van REMO-WT en vertelt je graag over zijn ervaringen:

“Een vriend van mij is oud leerling van REMO en zo kwam ik bij REMO. Tijdens de open dag ben ik meer over verspanen en REMO te weten gekomen. De combinatie van praktijk en school sprak mij erg aan. Je wordt goed begeleid door je docenten om het werk onder de knie te krijgen. Plus je ziet hoe het er in een bedrijf aan toe gaat.”

“Je begint met de theorie en als je de theorie gemaakt hebt dan mag je door naar de praktijk en voer je hetgeen uit wat je in de theorie hebt geleerd. Je begint conventioneel te draaien en frezen, zodat je de basis leert en weet wat je doet. Je draait bijvoorbeeld assen en freest een trappetje.”

Lees hier het hele interview over de ervaring van Sem.

Verspaner worden?

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een idee wat een verspaner precies doet. Zonder verspaners heb jij geen laptop of tafelpoten onder jouw bureau. Best belangrijk werk dus!

Wil je meer weten over verspanen? Bekijk dan al onze BBL opleidingen tot verspaner. Wellicht zit er een opleiding tussen die perfect bij jou past! Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen!

Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?

Meld je dan direct aan!

Andere interessante blogs

BBL opleiding bij REMO volgen?

Wil je een BBL opleiding volgen? Bekijk dan al onze opleidingen. Wellicht zit er een opleiding tussen die perfect bij jou past! Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen.

Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?

Loop een dag mee!       LEES MEER