Wat is mechatronica?

Gepubliceerd
10 / 06 / 2023
Auteur
Anniek van Buren
Home Blogs voor de Techniek Wat is mechatronica?

In het dagelijks leven maak je onbewust gebruik van producten waar mechatronica aan te pas is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan het blikje drinken dat je in de supermarkt koopt. Het drankje komt hier niet vanzelf in. Daar zijn (vaak) machines voor nodig. Deze moeten ontworpen, gebouwd, geïnstalleerd en onderhouden worden. Hier komt mechatronica bij om de hoek kijken.

Wellicht weet je niet gelijk wat voor werk een mechatronica monteur allemaal verricht en waarschijnlijk is het breder dan jij denkt! De frietjes die jij in het weekend bij de cafetaria haalt worden bijvoorbeeld schoongemaakt, gesorteerd, gesneden en verpakt in een fabriek. Dit wordt mede gerealiseerd met behulp van mechatronica. In deze blog geven wij antwoord op de vragen: Wat is mechatronica? En wat doet een monteur mechatronica?

In dit blog:

Mechatronica: wat is dat?

Wat is mechatronica? Laten we eerst beginnen met het uitleggen wat het precies inhoudt. ‘Mechatronica’ is een verzamelnaam voor verschillende technische vakgebieden, namelijk: werktuigbouwkunde, elektronica, mechanische aandrijftechniek, ICT en besturingstechniek. Daarnaast is het werken met metaal ook zeer belangrijk. Vooral in het eerste jaar van de opleiding leer je hier veel over. Een monteur mechatronica is een technische duizendpoot en bezit kennis over al deze technieken.

Er zijn verschillende (werk)niveaus binnen de mechatronica. Als monteur mechatronica en eerste monteur mechatronica bouw je mee aan verschillende soorten machines, robots en installaties waar mechanische, elektronische en digitale onderdelen voorkomen. Denk daarbij aan verpakkingsmachines, liften, sorteermachines en (las)robots, maar het kunnen ook gehele productielijnen zijn.

Naast het bouwen weet je ook precies hoe je machines, robots of installaties op de juiste manier monteert en installeert. Daarnaast zorg je voor het onderhoud. Je test de machines of robots, spoort eventuele storingen op en verhelpt deze natuurlijk ook.

Het werk van een technicus mechatronica systemen is iets veelzijdiger en uitdagender. Je werkt onder andere ook mee aan de hardware en software kant van de machines, robots en installaties. Je kan mechatronische producten naast het bouwen en onderhouden ook tekenen (ontwerpen).

Als monteur mechatronica die werkt in een productie een fabriek of productiehal, begint je meestal vroeg, tussen 7 en half 8 ‘s ochtends en om 4 uur ‘s middags zit de werkdag er weer op! Het werk vindt (bijna) altijd plaats in een fabriek of productiehal.

Als servicemonteur werk je bijna elke dag ergens anders en ben je vaak onderweg. Je bent namelijk verantwoordelijk voor de service, reparatie- en controlewerkzaamheden aan machines. Je beschikt over de kennis om machines te demonteren en te monteren. Het kan ook voorkomen dat je als servicemonteur voor de bovenstaande werkzaamheden naar het buitenland moet om te werken.

Takenpakket als monteur mechatronica

Leerlingen die de opleiding mechatronica volgen

Ben jij geschikt om monteur mechatronica te worden?

Aangezien je als monteur mechatronica van verschillende technische vakgebieden kennis moet hebben, is het belangrijk dat wanneer je aan de opleiding begint je een brede interesse in de techniek hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je:

  • Oplossingsgericht kan werken.
  • Veilig kan werken.
  • Nieuwsgierig bent.
  • Nauwkeurig kan werken.
  • Besluitvaardig kan werken.
  • Goed met klanten/collega’s om kan gaan.

Wat verdient een monteur mechatronica?

Het salaris van een monteur mechatronica hangt af van de organisatie, jouw specialisatie en de opgedane werkervaring. Gemiddeld verdient een monteur mechatronica in Nederland € 3.053 bruto per maand. Kijk er echter niet van op als jij als starter onder dit maandloon begint. Hoe langer je werkzaam bent en hoe meer ervaring je op doet, hoe hoger je salaris steeds wordt.

Hoe word ik een monteur mechatronica?

In het vakgebied mechatronica bieden wij drie opleidingen aan. Al onze opleidingen zijn BBL opleidingen en praktijkgericht. Dit betekent dat je drie dagen bij een erkend leerbedrijf werkt. De twee andere dagen krijg je les in ons praktijkcentrum.

De opleidingen verschillen in niveau, duur van de opleiding en toelatingseisen.

Eerste Monteur Mechatronica
Eerste Monteur Mechatronica
Duur
3 jaar
Niveaus
3
Richtingen
Mechatronica
Start
September
Toelatingen
Mbo-diploma niveau 2, Overgangsbewijs 3-4 havo/vwo, Vmbo TL, GL of mavo, Vmbo-kader
Over de BBL opleiding Eerste monteur mechatronica Je bent een echte maker. Je vindt het…
Monteur Mechatronica
Monteur Mechatronica
Duur
2 jaar
Niveaus
2
Richtingen
Mechatronica
Toelatingen
Vmbo-basis/ kader
Over de BBL opleiding Monteur Mechatronica Als monteur mechatronica bouw je mee aan machines en…
Technicus Mechatronica Systemen
Technicus Mechatronica Systemen
Duur
3-4 jaar
Niveaus
4
Richtingen
Mechatronica
Start
September
Toelatingen
Mbo-diploma niveau 3, Overgangsbewijs 3-4 havo/vwo, Vmbo TL, GL of mavo
Over de BBL opleiding Technicus mechatronica systemen Ben jij een techneut in hart en nieren?…

Hoe het is om als monteur mechatronica te werken

Lars is leerling bij REMO-WT en vertelt je graag over zijn ervaringen:

‘’Techniek en vooral mechatronica trekt mij gewoon aan. Mijn vader werkt in de techniek en ik mocht wel eens met hem mee. Door het meekijken en al die verhalen die je hoort wist ik het zeker. Ik kies voor mechatronica. Om alles te automatiseren, het elektrische gedeelte maken, het mechanische aansluiten, juist die breedte en dat je alles doet spreekt mij aan.’’

‘’Door mee te lopen kreeg ik een goed beeld van REMO, de docenten en de opleidingen. Het voelde goed en ik wist dat ik mij hier op mijn plek zou voelen. En één ding was heel zeker voor mij, ik wil graag aan het werk en geen vijf dagen meer naar school en dat is bij REMO perfect geregeld.’’

Monteur mechatronica worden?

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een idee wat mechatronica is. Terugkomend op de intro: zonder mechatronica monteurs kan jij namelijk niet in het weekend een lekker frietje halen! Best belangrijk werk dus.

Wil je er nog meer over weten? Bekijk dan al onze mechatronica opleidingen. Wellicht zit er opleiding tussen die perfect bij jou past! Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen.

Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?