Wat doet een lasser REMO West Twente

Wat doet een lasser?

Wat doet een lasser?

Bijna dagelijks kom je (onbewust) in aanraking met producten waar een lasser aan mee heeft gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan de auto die jou van A naar B brengt. Deze auto bestaat uit verschillende onderdelen zoals velgen en de bovenbouw. Lassers zorgen ervoor dat deze onderdelen goed in elkaar zitten, zodat de auto niet uit elkaar valt en zo veilig mogelijk is!

De meeste mensen hebben wel eens van een lasser gehoord, maar weet je eigenlijk wel hoe verschillend het werk van een lasser kan zijn? Terwijl je deze blog leest, bevindt je je waarschijnlijk in een gebouw. Kijk eens om je heen. De kans is groot dat het gebouw ondersteunt wordt door stalen balken die aan elkaar gelast zijn. Maar wat is een lasser? En wat doet een lasser nou precies? Dat vertellen we jou in deze blog!

Bekijk onze basislasser opleiding

Wat is een lasser?

Als lasser houd je je bezig met metalen aan elkaar lassen door middel van verschillende soorten lassen. Er worden letterlijk onderdelen aan elkaar gesmolten. Lassers zijn essentieel in de metaalindustrie en hard nodig ook. Zonder goed laswerk stort het gebouw in, valt de machine uit elkaar of zinkt een schip. Lasser worden betekent een verantwoordelijke en belangrijke baan hebben.

Als lasser voer je productielaswerk uit in opdracht van je leidinggevende. Je leest op een tekening precies wat je moet doen. Het is belangrijk om nauwkeurig te werken zodat je vakwerk aflevert. Qua veiligheid is ook belangrijk om nauwkeurig te werken. Het komt aan op centimeters al niet millimeters! Daarnaast zorg je dat elke soort las perfect is door middel van het toepassen van verschillende lastechnieken.

Soorten lassen

De verschillende soorten lassen waar een lasser mee te maken kan krijgen zijn MAG, MIG, TIG, elektrode en autogeenlassen. Hieronder lichten we ze kort toe.

  • MAG lassen: Bij deze lastechniek wordt er gebruikt gemaakt van gas. Hierdoor kan deze manier van lassen alleen in een gesloten omgeving. MAG lassen is een van de meest gebruikte soorten lassen in de staal constructie. Het wordt toegepast bij het lassen van on-laaggelegeerde staalsoorten.

  • MIG lassen: Net als MAG lassen wordt er bij deze lastechniek ook gebruik gemaakt van gas en kan het alleen in een gesloten omgeving. Met MIG lassen kan er gezorgd worden voor een snelle productie van hoogwaardige lassen. Deze lastechniek wordt toegepast bij het lassen van koper, aluminium en non-ferro metalen. Goed om te weten is dat je deze lastechniek niet bij onze opleiding leert.

  • TIG lassen: Deze soort van lassen wordt toegepast als een product een zichtbare las krijgt. Het is een nauwkeurig lasproces waarbij de lasser veel controle heeft. Het is echter geen makkelijke lastechniek omdat er met twee handen gewerkt wordt. Als laatste wordt deze lastechniek toegepast bij staal, RVS en aluminium lassen.

  • Elektrode lassen: Deze lastechniek wordt vooral gebruikt voor reparatie en onderhoudswerkzaamheden. Een voordeel is dat deze techniek buiten kan worden toegepast en dat het lasapparaat licht in gewicht is.

  • Autogeen lassen: Deze laatste soort van lassen bestaat nog wel, maar wordt bijna niet meer toegepast. Tegenwoordig wordt deze techniek veelal overgenomen door TIG lassen.

Waar kom je te werken als lasser?

Als lasser kun je aan de slag in de gehele metaalindustrie. Denk bijvoorbeeld aan constructie, scheepsbouw, machinebouw, werktuigbouw, offshore, carrosseriebouw, etc. De werkzaamheden worden bij het bedrijf of op locatie bij de klant uitgevoerd. Het laatste kan wel eens voor langere tijd zijn, soms ook dat je verder van huis een opdracht moet uitvoeren. Dit komt echter niet heel vaak voor.

Takenpakket als lasser

  • Voorbereiden van lasnaden van lasverbindingen.

  • Lassen van series of enkelstuks.

  • Het besturen van lasrobots.

  • Het maken van plannen en kiezen welke materialen en gereedschap er gebruikt moet worden.

  • Het te verbinden materiaal schoonmaken.

  • De gereedschappen die je gebruikt afstellen, slijpen en onderhouden.

  • Meten en beoordelen van metalen constructies.

  • Overige taken, zoals zagen, boren, aftekenen, snijbranden en vijlen.

Ben jij geschikt om lasser te worden?

Als lasser heb je een verantwoordelijke baan, lassen is niet zomaar iets namelijk. Je gaat constructies of verbindingen maken aan de hand van werktekeningen voor de bouw, scheepvaart of industrie.

Daarnaast is het belangrijk dat je:

  • Systematisch bent en goed geconcentreerd kan werken.

  • Goed zelfstandig en in teamverband kan werken.

  • Nauwkeurig en secuur bent.

  • Technisch inzicht hebt.

Wat verdient een lasser?

Wanneer je gaat werken als lasser hangt het salaris wat je zal verdienen hangt onder andere af van jouw lasniveau en het bedrijf waar je komt te werken. Het gemiddelde salaris van een lasser ligt in Nederland tussen de € 2.000 en € 3.000 bruto per maand. Ga er dus vanuit dat dit ook jouw gemiddelde salaris wordt. Kijk echter niet raar op als het startsalaris wat minder is. Hoe langer je werkzaam bent, hoe hoger het salaris zal worden.

Techniek leer je bij REMO 87

Hoe word ik een lasser?

Wij bieden een BBL opleiding aan voor basislasser. Hierbij werk je drie dagen bij een erkend leerbedrijf en krijg je de andere twee dagen les in ons praktijkcentrum. Bijkomend voordeel is dat je voor vijf dagen salaris ontvangt.

Basislasser

Als basislasser ga je onderdelen van machines en constructies bouwen, onderhouden of repareren. Hierbij verbindt je metalen onderdelen. Je gaat veel leren over verschillende technieken en materialen om te kunnen bepalen wat de beste lasmethode is voor een opdracht. Als basislasser focus je je puur op het uitvoerende werk en zorg je ervoor dat alles volgens de veiligheidsregels wordt uitgevoerd.

Toelating: basis
Niveau: 2
Duur: 2 jaar

Hoe is het om te werken als lasser?

De meeste lassers werken dagdiensten op doordeweekse dagen. Je hebt het dus goed voor elkaar!

Daarnaast werk je als lasser aan verschillende eigenschappen:

  • Geconcentreerd werken: Lassers bewerken grote materialen waardoor je wel even bezig bent om alles vast te maken. Het is daarom belangrijk om je aandacht erbij te kunnen houden zodat alles veilig en soepel verloopt.

  • Zelfstandig werken: Werken als lasser doe je niet samen, maar in je eentje. Het is belangrijk om kritisch te zijn op je eigen werk en dat je niet snel afgeleid raakt.

  • Technisch inzicht: Je werkt veel met je handen als lasser en weet hoe je iets in elkaar moet zetten en welke manieren het beste werken.

  • Omgaan met werkdruk: Je kan het tempo erin houden zonder fouten te maken. Hier train je op en wordt je gaandeweg sneller en beter in.

Lasser worden?

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een idee wat een lasser precies doet. Wil je er nog meer over weten? Bekijk dan onze basislasser opleiding. Wellicht is dit de opleiding die perfect bij jou past! Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen.


Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?

Meld je dan direct aan

Andere interessante blogs

BBL opleiding bij REMO volgen?

Wil je een BBL opleiding volgen? Bekijk dan al onze opleidingen. Wellicht zit er een opleiding tussen die perfect bij jou past! Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen.

Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?

Meld je dan direct aan
Loop een dag mee!       LEES MEER