Elektricien elektromonteur elektrotechniek REMO

Wat doet een elektromonteur?

Wat doet een elektromonteur ofwel elektricien?

De batterij van je telefoon is (bijna) leeg, je pakt je oplader en steekt deze in het stopcontact. Vervolgens steek je het andere uiteinde in je telefoon en na een tijdje is de batterij weer volledig opgeladen. Elektriciteit is, voor de meeste mensen, vanzelfsprekend. Maar de elektriciteit komt natuurlijk niet vanzelf uit de muur, daarvoor moeten eerst elektrische installaties aangelegd worden. En dát is precies wat elektriciens en elektromonteurs doen!

Bijna iedereen heeft wel eens van een elektricien of elektromonteur gehoord, veel hebben er een keer mee te maken gehad. Maar wat doet een elektromonteur nou precies? Dat vertellen we jou in deze blog!

Bekijk onze elektrotechniek opleidingen!

Wat is een elektricien?

Als elektricien (of elektromonteur) ben je gespecialiseerd in het installeren, onderhouden en repareren van elektrische installaties. Je zorgt ervoor dat elektrische systemen veilig en betrouwbaar functioneren. Dit kan gaan om elektrotechnische installaties, zoals een lichtinstallatie of het installeren van zonnepanelen, warmtepompen of laadpalen. Maar ook complete elektronische systemen voor grote bedrijven, denk hierbij aan een modern aircosysteem in een groot bedrijfspand.

Elektriciteit is overal, dus er is altijd genoeg werk voor een elektricien. De plek waar je aan het werk gaat kan sterk verschillen. Je kan bijvoorbeeld betrokken zijn bij een project van nieuwbouwhuizen, maar het kan ook zo zijn dat je als storingsmonteur elke dag ergens anders aan het werk bent om diagnoses te stellen en elektrische installaties te repareren.

Takenpakket als elektromonteur

  • Het bewaken van nette en veilige werkomgeving: Werken met stroom kan gevaarlijk zijn. Een verkeerd aangelegde installatie kan voor kortsluiting zorgen. Daarnaast is het ook voor jezelf belangrijk om op de juiste manier met stroom om te gaan, zodat jijzelf (of iemand anders) niet gewond raakt.
  • Het installeren en repareren van elektrische installaties.
  • Het onderhouden van de elektrische installaties.
  • Lezen van technische tekeningen.
  • Signaleren, melden en het oplossen van afwijkingen.
  • Werken met meet-, regel- en besturingstechniek.

Ben jij geschikt om elektricien te worden?

Om elektricien te worden moet je de techniek leuk en interessant vinden. Verder is het belangrijk dat je technisch inzicht hebt. Natuurlijk wordt er niet verwacht dat je technische inzicht al zo goed is als een professional, maar het is fijn als je al een basis hebt.

Daarnaast is het belangrijk dat je:

  • Het interessant vindt om onder andere met datanetwerken, telecominstallaties en beveiligingssystemen te werken.
  • Het werken op verschillende locaties bij klanten niet erg vindt.
  • Gemakkelijk om kan gaan met je collega’s en klanten.
  • Goed zelfstandig kan werken.

Wanneer je je herkent in het bovenstaande, dan ben je zeker geschikt om elektromonteur te worden!

Wat verdient een elektromonteur?

Het startsalaris van een elektromonteur is uiteraard niet hetzelfde als van een ervaren monteur. De hoogte van het salaris hangt daarnaast af van het aantal jaren werkervaring en de gevolgde opleiding. Het gemiddelde salaris wat je als elektricien zal gaan verdienen is tussen de € 2200,- en € 2500,- bruto per maand. Als je start kun je echter onder dit maandloon beginnen. Hoe langer je werkt, hoe hoger je salaris steeds wordt.

Elektricien elektromonteur elektrotechniek REMO

Hoe word ik een elektricien?

Binnen de elektrotechniek bieden wij drie BBL opleidingen aan. Twee dagen in de week krijg je les in ons praktijkcentrum en de andere drie dagen werk je bij een lidbedrijf. Wat fijn voor jou is, is dat je voor vijf dagen salaris ontvangt. Wij zorgen voor het lidbedrijf, maar het is ook mogelijk dat je bij een bedrijf naar keuze gaat werken.

De opleidingen verschillen in niveau, duur van de opleiding en toelatingseisen.

Monteur elektrotechnische installaties

Binnen de opleiding kan je kiezen tussen twee beroepsrichtingen ‘Industriële Elektrotechniek’ en ‘Elektrotechnische Installatiebranche’.

Na het afronden van deze opleiding werk je, op het gebied van elektrotechniek, mee aan de besturing van onder meer machines, computers, werktuigen. Je hebt de kennis over meet-en-regeltechniek, besturingstechniek en ICT.

Toelating: basis
Niveau: 2
Duur: 2 jaar

Eerste monteur elektrotechnische installaties

Tijdens deze opleiding leer je hoe je de nieuwste ontwikkelingen op het gebied elektrische installaties op de juiste manier kan installeren. Denk daarbij aan het goed op elkaar afstemmen van moderne apparatuur zoals: zonnepanelen, energie opslag systemen, warmtepompen en laadpalen.

Ook het automatisering van elektrische apparaten in huis, domotica en led-verlichting worden behandeld tijdens de opleiding. Wanneer je deze opleiding hebt afgerond ben jij in staat om:

Besturingsprogramma's te ontwikkelen, installaties in te regelen, en andere monteurs aan te sturen.

Toelating: kader/TL
Niveau: 3
Duur: 3 jaar

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen maak je onderdelen voor elektrotechnische producten en systemen, denk daarbij aan moderne aircosystemen. Je werkt bij bedrijven die elektrotechnische apparatuur en complete elektrotechnische systemen maken, bij grote bedrijven of een organisatie voor infrastructuur.

Toelating: kader/TL
Niveau: 3
Duur: 3 jaar

Hoe het is om als elektromonteur te werken

Thijmen was leerling bij REMO-WT en vertelt je graag over zijn ervaringen:

‘’Ik was op zoek naar een opleiding waar ik werken en leren kon combineren. Mijn techniek leraren spraken veel over REMO en daarom ben ik ook naar voorlichten gegaan. Hierdoor kreeg ik een beter beeld bij REMO en leek het mij een goede en mooie opleiding.’

“Je begint bij de basis en je leert elke keer wat bij. Het gaat echt in stappen. Van de kleine schakeling naar grote, van standaard meterkast met één fase systeem naar een grote meterkast met drie fase waar bijvoorbeeld ook een warmtepomp staat.”

Lees hier het hele interview over de ervaring van Thijmen.

Elektricien worden?

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een idee wat een elektricien/elektromonteur precies doet. Wil je er nog meer over weten? Bekijk dan al onze elektrotechniek opleidingen. Wellicht zit er een opleiding tussen die perfect bij jou past! Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen.

Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?

Meld je dan direct aan

Andere interessante blogs

BBL opleiding bij REMO volgen?

Wil je een BBL opleiding volgen? Bekijk dan al onze opleidingen. Wellicht zit er een opleiding tussen die perfect bij jou past! Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen.

Ben je er al uit welke opleiding je wilt volgen?

Meld je dan direct aan
Loop een dag mee!       LEES MEER