Vision camera systemen Industriele automatisering REMO

Vision-camera systemen gebruiken in de industriële branche

Wat is een vision systeem precies?

Vision camerasystemen worden ingezet om verschillende handmatige inspectietaken te ondersteunen of zelfs helemaal over te nemen. Machine vision kan honderden duizenden onderdelen per minuut inspecteren, kan 24/7 zijn werk uitvoeren en is betrouwbaar. Dit zorgt voor minder uitval, het eerder kunnen opsporen van fouten, betere procesbeheersing en het verbeteren van de werkomstandigheden.

Door gebruik te maken van vison camerasystemen kunnen veel productieprocessen gedeeltelijk of geheel geautomatiseerd worden.

Er bestaan verschillende soorten vision camera’s:

 • Een 1D-vision camera wordt voornamelijk gebruikt voor simpele continue toepassingen, bijvoorbeeld voor document scanning, opsporen van defecten op materialen en print inspectie.
 • Een 2D-vision camera kan inspecteren, meten en lezen. De 2D-vision camera wordt voornamelijk gebruikt voor controle van afmetingen, barcodes lezen en kwaliteitscontrole.
 • De 3D-vision camera brengt het object driedimensionaal in beeld en wordt gebruikt voor het aansturen van AMR’s (zodat ze obstakels kunnen omzeilen), meten van dikte, hoogte, volume, vormen, gaten en hoeken.

Samenwerking mens en vision systemen

Waar enerzijds vision systemen vele voordelen bieden, is er natuurlijk ook kennis nodig om de systemen te implementeren en te onderhouden. Vision heeft vele mogelijkheden in onze huidige industrie.

Via onze cursus Industriële automatisering maak je deels kennis met vision systemen. Naast het kennis opdoen van vision systemen en HMI-configuraties, leer je in de cursus nog veel meer. Van PLC-besturingssystemen tot sensortechniek. Om de cursus te kunnen volgen moet de werknemer over enige technische kennis beschikken.

Als de cursus met succes is afgerond kan de werknemer zelf gestructureerd PLC-programma’s opstellen, onderhouden, storingen zoeken en verhelpen. Daarnaast is er de kennis om inspecties te doen, componenten te vervangen en installaties te implementeren.

Complexe systemen zijn hedendaags al niet meer weg te denken uit de industriële branche. We zitten midden in de transitie naar Smart Industry, de vierde industriële revolutie. Steeds meer slimme technologieën worden geïmplementeerd.

Des te meer reden om jouw werknemers op te leiden tot bekwame technicussen. Naast het financiële voordeel, zijn er vele andere redenen waarom het belangrijk is om je werknemers een opleiding of cursus aan te bieden.

Vision camera systemen Industriele automatisering 2

Vergroot de kennis van vision systemen en industriële automatisering

Om alle uitdagingen van de toekomst aan te kunnen, zullen medewerkers zich moeten blijven ontwikkelen. In samenwerking met het ROC van Twente bieden wij drie certificaat opleidingen aan.

Binnen de cursus Industriële automatisering wordt een verdiepingsslag gemaakt in besturingstechnische aansturing van machines. De volgende onderdelen worden behandeld binnen de cursus:

 • Basiskennis PLC
 • Besturingscomponenten
 • Digitale techniek
 • PLC programmeren
 • Netwerken en Industriële Bussystemen
 • Visualisering
 • Inbedrijfstelling
 • Systematisch storing zoeken

De opleiding duurt in totaal 10 weken en elke donderdag worden de lessen gegeven in Rijssen. Op dit moment is het startmomenten 12 januari 2023. De kosten voor de opleiding bedragen € 2.480,-. Er zijn mogelijkheden om subsidie te krijgen. Na afronding van de cursus krijgt de kandidaat een mbo-certificaat.

Bekijk de cursus industriële automatisering

Loop een dag mee!       LEES MEER