Verspanen Techniek leer je bij REMO 2 huge

Verspanen is echt precisiewerk

Sem Schuurman is dit schooljaar gestart met de opleiding verspanen niveau 3. In het interview kwamen wij erachter dat het geen logische keuze was voor hem. Op de vraag waarom hij voor de opleiding verspanen heeft gekozen, zegt hij lachend; ‘’eigenlijk had ik helemaal niks met techniek. Je kan wel zeggen dat ik een gokje heb genomen. Wel een gok waar ik heel blij mee ben.’’

Dat klinkt inderdaad niet als een logische keus, maar hoe ben je dan toch tot deze keus gekomen? ‘’Ik ben bij bedrijven gaan kijken en ook een verspaningsbedrijf. Daar werd ik positief verrast. Het viel mij gelijk op dat het om precisiewerk gaat en dat had ik niet verwacht. Hierdoor ben ik geïnteresseerd geraakt in het vak verspanen. Een vriend van mij is oud leerling van REMO en zo kwam ik bij REMO. Tijdens een open dag ben ik nog meer over verspanen en REMO te weten gekomen. De combinatie van praktijk en school sprak mij erg aan. Twee dagen ga je naar school en drie dagen ben je aan het werk. Je wordt goed begeleid door je docenten om het werk onder de knie te krijgen. Plus je ziet hoe het er in een bedrijf aan toe gaat.’’

Bekijk direct de opleidingen Verspanen

''Je wordt goed begeleid door je docenten om het werk onder de knie te krijgen''

Voor iemand die in eerste instantie niets met techniek had is het ook wel een spannende keus. Je bent nu ruim een half jaar aan de slag, hoe bevalt het tot nu toe? ‘’Het bevalt heel goed. Bij REMO ben je vrij om te doen wat je wilt. Nou ja, je moet je natuurlijk wel aan de opdrachten houden. Maar het is je eigen verantwoordelijkheid. Je begint met de theorie en als je de theorie gemaakt hebt dan mag je door naar de praktijk en voer je hetgeen uit wat je in de theorie hebt gemaakt. Als je een beetje bij blijft dan heb je geen huiswerk.’’

‘’Ik kwam hier zonder dat ik wist wat draaien en frezen was. Dus in het begin was het wel moeilijk. Maar de docenten helpen je en je gaat er stap voor stap doorheen. Je leert steeds meer en je mag fouten maken, want daar leer je van. Je begint conventioneel te draaien en frezen, zodat je de basis leert en weet wat je doet. Je draait bijvoorbeeld assen en freest een trappetje.’’

''Je begint conventioneel te draaien en frezen, zodat je de basis leert en weet wat je doet''

Sem werkt bij Hawo en daar maken ze precisie-onderdelen en geassembleerde modules. ‘’Ik vind het heel leuk bij Hawo en de begeleiding is goed. Ze nemen de tijd om je alles uit te leggen. Nu maak ik alleen nog schoolwerkstukken om alles te leren en het goed onder de knie te krijgen. Ook hier leer je het vak verspanen stap voor stap. Ik ben begonnen met draaien en daar zijn ze heel goed in bij Hawo. Nu ben ik bezig met conventioneel draaien. Het werk wordt steeds moeilijker en dat vind ik leuk.’’

‘’Het leukst aan verspanen vind ik dat het zó precies is. Het moet precies goed en exact zo zijn als op de tekening staat. Wat ik graag wil leren is om met de vijf-assige machine te werken, die kan echt alle kanten opdraaien en het lijkt mij heel mooi om daar mee te werken, maar dat duurt nog wel een paar jaar.’’

‘’Het leukst aan verspanen vind ik dat het zó precies is''

Als tip wil Sem meegeven dat je vooral rond moet kijken. Bedenk of het vak jou wat lijkt. Vraag jezelf af of je jezelf ziet werken in dat beroep. Binnen REMO kan je veel richtingen op, dus als je van techniek houdt, dan zit je hier goed.

Bekijk al onze BBL-opleidingen!

Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER