Van leerling naar docent Rick Coenen

Van leerling naar docent Installatietechniek

In 2009 is Rick Coenen gestart met de opleiding Installatietechniek niveau 2 bij REMO. Dit was de eerste lichting van installatietechniek bij REMO en dat maakt het toch wel een beetje bijzonder. De foto van deze klas hangt nog steeds in de kantine. Na zijn niveau 2 opleiding is hij doorgestroomd naar de niveau 3 opleiding en daarna is hij volledig in dienst gegaan bij de Van Dam Groep. Sinds 2009 heeft hij veel ervaring opgedaan en is hij zichzelf altijd blijven ontwikkelen.

Het vak installatietechniek

Waarom heb jij voor installatietechniek gekozen? ‘’Ik wist dat ik naar de bouwplaats wilde en met installatietechniek kan je meerdere kanten uit, het vak is heel breed. Je bent van het begin tot het eind betrokken bij het bouwproces. Je start met de fundering en bouwt vanaf daar verder, je werkt aan alle installaties en ziet het eindresultaat. Dat vind ik heel leuk en daarom heb ik voor installatietechniek gekozen.’’

‘’Installatietechniek is een heel breed vak en je bent van het begin tot het eind betrokken bij het bouwproces.’’

Bij de Van Dam Groep heeft Rick ook de volledige breedte van het vak installatietechniek gezien. Denk aan de montage van een cv, ventilatiesysteem, de afmontage van sanitair, aanleg van water en gas (wat er toen nog was). Deze werkzaamheden voert hij voornamelijk uit in appartementencomplexen en hoogbouw. ‘’Ik heb nog een kleine uitstap naar renovatie gemaakt. De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het transformeren van kantoorpanden naar studentenwoningen. Daarna ben ik nog werkzaam geweest voor de afdeling utiliteit en werkte ik onder andere aan een zorgcentrum in Markelo.’’

‘’Door de volle breedte en alle facetten van de bouw gehad te hebben wist ik dat mijn interesse bij hoogbouw en appartementen lag. Ik zie het als een voordeel dat ik zo heb kunnen ontdekken wat ik echt leuk vind.’’

Van leerling naar docent Installatietechniek 1
‘’Toen kwam het telefoontje, ze vonden dat ik er klaar voor was en ze hadden een functie voor mij op kantoor.’’

Uiteindelijk ben je als werkvoorbereider aan de slag gegaan bij de Van Dam Groep. Van buiten ging je naar binnen. Hoe heb je dat aangepakt? ‘’Ik wist altijd al dat ik ooit door wilde groeien naar kantoor. Daarom ben ik op den duur gestart met niveau 4 tekenaar ontwerper W-installaties. Intern had ik het ook aangegeven dat ik graag de stap naar kantoor wilde maken. Vanwege deze studie zat ik al een halve dag per week op kantoor. Op een gegeven moment kwam het telefoontje. Ze vonden dat ik als eerste op gesprek mocht komen, gezien ik mijn interesse had laten blijken in een kantoorfunctie. Ik mocht als werkvoorbereider/ tekenaar aan de slag op de afdeling appartementen en hoogbouw.’’ Na de niveau 4 opleiding ben ik meteen gestart met de MIT-W. De middenkader opleiding installatietechniek waarin je verder bekwaam wordt in het berekenen en ontwerpen van complexere installaties.''

‘’Ik ben heel blij dat ik eerst 10 jaar buiten heb gewerkt.’’

Hoe kijk je nu terug op de stappen die jij hebt doorlopen? ‘’Ik zie het als een groot voordeel dat ik eerst op de bouw heb gewerkt. Je bent praktisch onderlegd, je kent het materiaal, de gereedschappen en je weet van de hoed en de rand wat er allemaal gebeurt op de bouw. Dus ja, ik ben ontzettend blij dat ik eerst 10 jaar buiten heb gewerkt.’’

‘’Ik zal ook eerlijk zijn, het is ook wel wennen om van buiten naar binnen te gaan. Je hebt hele andere dagen, je bent binnen, je zit veel en je bent veel met je hoofd bezig. Nu moet ik bedenken hoe leidingen moeten lopen en eerder was dat grotendeels al voor mij uitgedacht.’’

De volgende stap, docent installatietechniek

''Na ongeveer 12 jaar bij de Van Dam groep ben ik overgestapt naar Plegt-Vos, waar ik in de conceptontwikkeling voor woningbouw heb meegedacht en een stuk engineering voor de W-installaties van de woningbouw heb gedaan.'' Uiteindelijk is het daar niet bij gebleven. Je had nog wat anders in je hoofd? ‘’Ja, dat klopt. Ik had altijd wel een beetje in mijn hoofd om leraar te worden. Ik was niet eens bewust op zoek, maar opeens kwam de vacature voor docent Installatietechniek bij het ROC van Twente in beeld en ik wist dat ik moest solliciteren.’’

‘’Alles wat ik zelf in de praktijk heb geleerd breng ik over aan de leerlingen.’’

Nu zit je hier als docent installatietechniek van het ROC van Twente. Hoe ziet jouw week er nu uit? ‘’Ik ben net gestart, dus het is allemaal nog heel nieuw voor mij. Het eerste jaar ga ik fulltime aan de slag en volgend jaar start ik met de docentenopleiding. Dit jaar bestaat vooral uit het opdoen van ervaring. Ik moet het gewoon doen. Gelukkig heb ik veel aan mijn collega’s en kan ik altijd op hen terugvallen. Ik pas veel uit mijn werkervaring toe, alles wat ik heb geleerd breng ik over aan de leerlingen.’’

Van leerling naar docent Rick Coenen

Tip voor (toekomstige) leerlingen

‘’Ga naar verschillende open dagen en bedrijven. Dit helpt je echt in je beeldvorming en om te ontdekken wat bij je past. Je kan zelf naar bedrijven gaan of regel het via REMO. Loop een dag mee bij REMO of bedrijven en doe vakantiewerk. Er zijn heel veel mogelijkheden om al een beter beeld te krijgen van het vak. Ik heb ook vakantiewerk gedaan en dat vond ik heel fijn. Zo leerde ik het bedrijf en het vak al kennen.’’

‘’Het voordeel aan REMO vond ik de combinatie tussen praktijk en theorie. Ik heb zowel BOL als BBL-opleidingen gevolgd en ken het verschil. Bij de BOL-opleiding miste ik dat stuk praktijk. Dan moet je de praktijk bij het bedrijf doen en dat sluit soms niet aan bij je werkzaamheden. Het fijne aan REMO vond ik de kleinere klassen, hierdoor krijg je ook de aandacht die je nodig hebt.''

''Laat je handjes ook gewoon wapperen en zorg dat je gemotiveerd bent en blijft. Groeien binnen een bedrijf doe je door jezelf te laten zien en door te pakken.

‘’Het fijne aan REMO vond ik de kleinere klassen, hierdoor krijg je ook de aandacht die je nodig hebt.’’

Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER