Duurzame elektrotechniek REMO West Twente 4

Personeelstekort in de techniek, waarom jij juist in de techniek moet werken

Personeelstekort in de techniek, waarom jij juist in de techniek moet werken

De technische sector speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Denk maar eens aan zonnepanelen of het gebouw waarin jij je nu bevindt. Zonder techniek zouden we geen stromend water, verlichting of verwarming hebben. Ondanks dat het zo belangrijk is, is er al jaren een tekort aan technisch personeel. Zonde, want werken in de techniek is juist zo veelzijdig en leuk!

Het personeelstekort in de techniek wordt met de jaren duidelijker. Zo zijn er lange wachtlijsten voor het plaatsen van zonnepanelen en kan het elektriciteitsnet niet uitgebreid worden. En dat terwijl de technische sector juist zoveel te bieden heeft. In deze blog vertellen we je meer en waarom jij juist in de techniek moet werken.

Bekijk al onze opleidingen in de techniek!

Een personeelstekort in de techniek

Het tekort aan technisch personeel wordt steeds duidelijker. Zo verwacht acht op de tien bedrijven in de technische sector in de komende vijf jaar een tekort aan technici binnen hun organisatie. Dit tekort is o.a. te wijten aan jongeren die minder vaak kiezen voor een opleiding in de techniek en de vergrijzing. Zonde, want de techniek is juist zo leuk en veelzijdig. Het is namelijk veel breder dan je denkt. Met een technische opleiding kun je per definitie van alles gaan doen. Daarnaast wordt je klaargestoomd om een echte vakman of -vrouw te worden.

Door het personeelstekort in de techniek liggen de banen voor het oprapen. Bedrijven staan te springen om gemotiveerd en gekwalificeerd personeel. De vraag naar technisch personeel in dan ook erg groot. Een opleiding in de techniek biedt je daarom zekerheid op een goed betaalde baan.

Veelzijdige carrièremogelijkheden in de techniek

Techniek is een veld met talrijke carrièremogelijkheden. Of je nu geïnteresseerd bent in mechatronica, elektrotechniek, metaalbewerken, installatietechniek of iets anders, er is altijd een rol die aansluit bij jouw interesses en vaardigheden.

  • Mechatronica is bijvoorbeeld een veelzijdig vakgebied waar verschillende technieken als elektrotechniek, werktuigbouwkunde en besturingstechniek samenkomen. Zo biedt deze richting carrièremogelijkheden als monteur mechatronica en technicus mechatronica systemen. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van machines zoals volautomatische melkmachines, (las)robot, sorteermachines en productie machines.

  • Elektrotechniek is overal te vinden en vernieuwd continu. De richting biedt carrièremogelijkheden als elektricien, installateur, elektrotechnisch ingenieur en meer. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van elektrotechnische systemen en apparatuur, van huishoudelijke apparaten in woningen en gebouwen tot windmolens, machines en robots

  • Metaalbewerken is het lassen, buigen en bewerken van materialen tot constructies in bijna elke denkbare vorm. De richting biedt carrièremogelijkheden als plaatwerker, constructiewerker en lasser. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het maken van constructies voor gebouwen, machines, kranen, bruggen, schepen en meer.

  • Installatietechniek is overal om ons heen. Het is zo gewoon geworden dat we het vaak niet eens meer zien. Hoe wij communiceren, werken en ontspannen is allemaal mogelijk dankzij technische installaties. Deze richting biedt carrièremogelijkheden als monteur werktuigkundige installaties, monteur woning en monteur utiliteit. Deze professionals zijn onder andere verantwoordelijk voor het installeren van sanitaire voorzieningen, verlichting en verwarming.

Naast deze mogelijkheden, zijn er nog vele andere richtingen in de technische sector waar je in kunt werken, zoals verspanen, duurzame installaties en meer!

Uitdagende en afwisselende werkzaamheden

Werken in de techniek betekent werken in een veld met veel uitdagende en afwisselende werkzaamheden. Elke dag is namelijk anders en de technische sector blijft zich innoveren en ontwikkelen. Als technicus ga je aan de slag op verschillende locaties, waaronder bouwterreinen, kantoren en fabrieken. Je hebt ook regelmatig te maken met nieuwe projecten.

Banen in de techniek zijn nooit saai en er zijn altijd nieuwe uitdagingen en groeimogelijkheden. Als je op zoek bent naar een baan waarin je jezelf verder kunt ontwikkelen, is techniek een uitstekende keuze. Het volgen van een om- of bijscholing kan je helpen om ontwikkelingen in de dynamische wereld van de techniek bij te benen.

Continu leren en ontwikkelen

Continu leren en jezelf ontwikkelen is in de technische sector cruciaal om goed te kunnen excelleren in je werk, te groeien in je carrière, uitdagingen aan te kunnen gaan en nieuwe kansen te creëren. Werkgevers bieden vaak opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden aan en het is belangrijk om deze kansen te grijpen en te blijven investeren in persoonlijke groei en ontwikkeling. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste technologieën en methoden. Dit kan bijvoorbeeld door technische cursussen te volgen.

Waarom jij juist in de techniek moet werken

De technische sector biedt veel carrièremogelijkheden en bestaat uit veelzijdig en afwisselend werk. Maar dat zijn niet de enigste redenen waarom jij juist in de techniek moet werken. Zo zijn er meer goede redenen om te kiezen voor een technische baan.

  • Door het personeelstekort in de techniek is er een grote vraag naar personeel. Dit zorgt ervoor dat het salaris hoger en aantrekkelijker is.
  • Het resultaat van jouw werk is meteen zichtbaar en je helpt mensen echt. Dankzij jou worden er dingen hersteld, verbeterd en gebouwd.
  • Een baan in de techniek vraagt om creativiteit. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er niet tegen een lelijke warmtepomp aan wordt gekeken door een kunststof behuizing te plaatsen.
  • Je bent essentieel. Iedereen heeft elke dag te maken met een vorm van techniek. Denk maar eens aan de auto, jouw laptop of telefoon en de tv thuis. Zonder deze producten kunnen mensen hun werk niet goed uitvoeren, het is dus belangrijk dat alles altijd goed werkt.
  • De toekomst van techniek is rooskleurig. De technische sector ontwikkelt zich razendsnel en de banen zullen blijven groeien. Met een juiste technische opleiding en ervaring al jij onmisbaar zijn voor de samenleving.

(Oud) leerlingen over werken in de techniek

Techniek leer je bij REMO. Daarom lichten wij hieronder enkele citaten uit van (oud) leerlingen over hun ervaringen in de technische sector:

“Om alles te automatiseren, het elektrische gedeelte te maken, het mechanisch aansluiten, juist die breedte en dat je alles doet spreekt mij aan.” - Lars Rozendal.
“Doordat ik niet alleen installaties kan maken, maar ook verstand heb van elektrotechniek en ICT, zit het met mijn toekomst wel goed!” - Bart Folbert.
“Metaalbewerken is uitdagend, je leert nauwkeurig en creatief te zijn. Er zit heel veel variatie in het werk en je maakt echt een eigen product en daar kan je trots op zijn.’’ - Jorgen Kamphuis.
Tekost technisch personeel

Kies voor techniek

Techniek heeft veel te bieden! Het is veelzijdig werk en geen dag is hetzelfde. Door het personeelstekort in de techniek zijn er ook veel banen beschikbaar. Wanneer je op zoek bent naar een carrière met toekomstperspectief en een goed salaris dan is techniek dus zeker iets voor jou!

Meer weten?

Bekijk al onze opleidingen in de techniek!

Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER