Nemaco bouwmachines leerbedrijf bbl opleiding techniek

Een mooie lijn in opleiden

Een mooie lijn in opleiden, Nemaco Bouwmachines onderbouwde kwaliteit!

Nemaco Bouwmachines is al ruim 70 jaar actief in de bouwsector en levert machines en hulpmiddelen voor woningbouw, utiliteitsbouw en de grond-, weg- en waterbouw. Nemaco bundelt dit onder drie afdelingen van Verkoop, Verhuur en Service. Wij spraken met Erik Veneman, gestart als monteur in de binnendienst en nu werkzaam als werkvoorbereider en projectleider.

Leven lang ontwikkelen

Erik Veneman werkt 17 jaar bij Nemaco bouwmachines. ‘’Ik ben gestart met een niveau 2 opleiding voor montage en onderhoud. Nadat ik de opleiding had afgerond raadde onze hoofd technische dienst, Jos Gescher, mij aan om een bredere opleiding te kiezen en toen heb ik voor mechatroncia gekozen. Uiteindelijk heb ik de opleiding Technicus industriële producten en systemen met succes afgerond.’’

‘’Vervolgens ben ik gaan nadenken wat wil ik, wat wil ik gaan doen? Wil ik blijven sleutelen, wil ik er juist nog dieper op in of toch een wat andere richting? Ik heb ervoor gekozen om wat meer de kant van het bedrijfsleven op te zoeken en ben gestart met de hbo-opleiding Technische bedrijfskunde. Deze studie heb ik ook met succes afgerond.’’

‘’Elke keer wanneer ik een diploma behaalde groeide ik in mijn kennis en werkzaamheden.’’

‘’Heel eerlijk, ik heb niet zoveel met niveau. Maar jezelf ontwikkelen vind ik heel belangrijk. Zelf merkte ik dat iedere keer wanneer ik een diploma behaalde groeide in mijn kennis en werkzaamheden.’’

Een leven lang ontwikkelen is voor Erik zeker van toepassing. Hij heeft mooie en weloverwogen stappen gemaakt en het is geweldig dat Nemaco hem die kansen biedt. Wat is je huidige rol? ‘’Ik sleutel nog steeds heel graag. Ik vind het belangrijk om die verbinding met de monteurs en leerlingen en klanten te houden en sleutel zelf geregeld mee. Daarnaast ben ik in de loop der jaren doorgegroeid als projectleider werkvoorbereider van onze verhuur en serviceafdeling. Door de korte lijnen kunnen we snel schakelen en dit vinden klanten prettig. De rest bestaat uit het begeleiden van projecten en dat is ontzettend breed, uitdagend en complex.’’

‘’Ik maak berekeningen, beoordeel situaties, schat kansen in en ben altijd op zoek naar de juiste oplossing! Dit doen we niet alleen maar met de juiste ketenpartners. Onlangs had ik een project in Amsterdam waar diverse installaties van 50 meter hoog moest installeren. Dit was technisch en logistiek echt een uitdaging omdat je met veel partijen te maken hebt. Met deze verschillende partijen zit je om tafel om alles te regelen. Belangrijk is dat je de taken goed hebt onderverdeeld, samenwerkt met goede partijen en goed communiceert. Ook al heb je alles tot in de puntjes geregeld, er kan altijd wat misgaan. Daar snel en vakkundig op anticiperen maakt dit vak zo leuk. En dan gebruik je alle competenties die je in al die jaren stukje bij beetje hebt geleerd.’’

‘’Wij hebben ontzettend veel technische componenten in ons bedrijf. Het is lassen, elektro, mechanisch, pneumatisch, hydrauliek, onderhoud of revisie"

‘’Doordat ik begonnen ben als monteur en al ruim 17 jaar in het vak zit begrijp ik deze aspecten en kan ik goed de vertaalslag naar de klant maken. Ik weet hoe ik hierop moet anticiperen en wie ik waar naartoe moet sturen. Welke competenties zijn nodig? Wij hebben ontzettend veel componenten in ons bedrijf. Het is niet alleen lastechniek, maar ook elektrotechniek, hydrauliek, pneumatiek, mechanische, onderhoud en revisie. Wij zijn een heel breed bedrijf, er komt veel bij kijken en dat is uitdagend en juist leuk.’’

Het opleiden van REMO-leerlingen

Een mooi en uitdagend leerbedrijf voor leerlingen van REMO. Hoe begeleiden jullie de leerlingen van REMO en hoe zorg je ervoor dat ze alle facetten van het bedrijf ook leren kennen? ‘’Als leerling ga je de eerste 2 jaar aan de slag in de binnendienst. Je start met de basiswerkzaamheden van het repareren afmonteren van gereedschappen. Je krijgt de kans om te proeven aan de machines. Wat doet en kan zo’n machine? Vervolgens kun je doorgroeien in de bouwplaatsinrichting het aansluiten van elektrische installaties, de volgende stap is het meedraaien met een servicemonteur buitendienst. Zij zijn hoofdzakelijk bezig in het verticaaltransport hieruit bestaan o.a. de personen en goederen liften, bouwkranen en hefsteigers hoogwerker en groter materieel. Dit is onze meest veelzijdige complexe en uitdagende discipline. Hier kun je alle opgedane kennis bij je REMO opleidingen toepassen! Het doel is dat je rond zo’n 5 jaar op de service bus komt en zelfstandig de werkzaamheden langs de weg uit kan voeren.’’

Bekijk direct al onze BBL-opleidingen

Leerbedrijf Nemaco Bouwmachines Erik Veneman bbl opleiding techniek
‘’Het verticaaltransport is complex. Alle opgaande kennis tijdens je opleidingen bij REMO kun je dan gaan toepassen.’’

‘’In het opleiden van collega’s hebben wij een hele mooie lijn in zitten. Eerst laten proeven wat Nemaco in huis heeft, hoe werken wij, hoe ga je met de processen om en zo ontwikkel je jezelf tot een volwaardig vakman/vrouw.’’

‘’In het opleiden van collega’s hebben wij een hele mooie lijn zitten.’’

‘’Ik ben zelf ook die leerling geweest en snap waar ze tegenaanlopen. Eerst laat ik ze er zelf over nadenken en sparren, want daar leer je van. Maar ik weet ook wanneer ik ze een kant op moet sturen en aan moet geven hoe ze het aan moeten pakken.’’

‘’Ik ben zelf ook die leerling geweest en snap waar ze tegenaanlopen.’’

Het mooie aan het vak

‘’De diversiteit, ik weet niet waar ik morgen naartoe ga. Daar zit voor mij de uitdaging en vind ik leuk. Ik hou van snel schakelen. Daarnaast is Nemaco een fijn bedrijf, ik werk er niet voor niks al 17 jaar. Het is een platte organisatie waar je je thuis voelt. De sfeer is goed, wij gaan heel gemoedelijk met elkaar om en hebben wat voor elkaar over. Dat vind ik belangrijk.’’

‘’Ik werk niet voor niets al 17 jaar bij Nemaco, het is een heel fijn bedrijf!’’

‘’Wij hebben een hele goede technische dienst en werken met zo’n 30 collega’s in de service. De service staat bij ons voorop. Ik vind het heel sterk dat wanneer een klant probleem heeft wij bijna altijd dezelfde dag al voor een oplossing zorgen en dat door heel Nederland. Wij laten onze klanten niet stilstaan en daarin onderscheiden wij ons.’’

‘’Wij laten onze klanten niet stilstaan en daarin onderscheiden wij ons.’’

Tip voor (toekomstige)leerlingen

‘’Het geeft niet als je iets niet kan, maar je moet wel willen. De motivatie is belangrijk, je moet gedreven zijn om te leren. Dan zorgen wij ervoor dat jij de juiste kennis krijgt.’’

‘’Ga eens kijken, iedereen is altijd welkom. Loop een keer een dag mee, zo krijg je een beter beeld van het vak en ons als organisatie.’’

Bekijk al onze BBL-opleidingen

Leerbedrijf Leven lang ontwikkelen techniek
Nemaco bouwmachines leerbedrijf bbl opleiding techniek
Leerbedrijf Nemaco Bouwmachines Erik Veneman bbl opleiding techniek

''Wees gedreven om te leren''

Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER