Industriele automatisering certificaat onderwijs 1

De techniek staat niet stil

De techniek staat niet stil en ik ook niet

Mbo certificaat Industriële automatisering

PS Nederland is paneelbouwer met een vestiging in Leek en Rijssen. Zij leveren maatwerk op het gebied van verdeelsystemen, besturingstechniek en noodstroom oplossingen. Mohamed Fares werkt ruim 12 jaar bij PS Nederland en heeft vorig schooljaar het mbo-certificaat Industriële automatisering met succes afgerond. Hoog tijd om met hem in gesprek te gaan over zijn bevindingen van de cursus.

In de 22 jaar dat Mohamed in de techniek zit heeft hij nooit stil gezeten. Net als de techniek zoals hij het zelf aangeeft, de techniek staat ook nooit stil. ‘’Ik kijk altijd hoe en of ik mij verder kan ontwikkelen. De reden dat ik voor het mbo-certificaat Industriële automatisering heb gekozen is aan de enerzijds vanwege het officiële certificaat wat je ontvangt. Het mbo-certificaat geeft je een stuk bewijs dat je de kennis hebt. Anderzijds omdat ik mijn kennis op het gebied van industriële automatisering uit wil bereiden.’’

‘’Het mbo-certificaat geeft je een stuk bewijs dat je de kennis hebt.’’

Het mbo certificaat Industriële automatisering

Mohamed geeft aan dat hij zijn werk veel te maken heeft met sensoren en PLC-systemen. Door het uitbreiden van zijn kennis kan hij zijn werk nog beter uitvoeren. ‘’De cursus industriële automatisering heeft mij geleerd om te werken met flowcharts. Hiermee kan ik procesmatig storingen verhelpen en dit werkt vooral prettig om op locatie bij de klant de storing te zoeken. Door dit stappenplan kan ik de storing veel sneller vinden omdat ik gestructureerd werk.’’

‘’Hetgeen wat ik in de cursus industriële automatisering heb geleerd pas ik constant toe in de praktijk.’’

‘’Daarnaast hebben wij een stukje programmering gedaan. Normaal gesproken bedraad ik een kast zelf op locatie, wanneer ik daarmee klaar ben test ik o.a. de sensoren en als dit gedaan is komt de ICT-programmeur. Hij programmeert het systeem. Nu weet ik waar hij het over heeft en kan ik hem helpen. Je kan wel zeggen dat wij dezelfde taal spreken en dat was voorheen niet zo.’’

Mohamed geeft eerlijk toe dat hij de cursus ook pittig vond; ‘’je moet er al wel verstand van hebben. Maar de docenten begeleiden je goed en je krijgt genoeg ondersteuning. Daarnaast ben ik wel perfectionistisch en wil ik het goed doen en daardoor had ik thuis ook nog wel wat ‘huiswerk’.’’ Lachend voegt Mohamed daaraantoe, ‘’dat is toch wel weer wennen. Maar ik ben blij dat ik voor deze cursus heb gekozen, vooral omdat besturingstechniek ons werk is. Wij bouwen, bekabelen en testen continu. Ik weet nu nog beter waar ik het over heb. Ik heb enorm veel geleerd en vond het prettig dat de theorie en praktijk afgewisseld werd. Wat ik vooral belangrijk vind is dat hetgeen wat ik heb geleerd constant toe kan passen in de praktijk.’’

‘’Ik ben blij dat ik voor deze technische cursus heb gekozen. Ik weet nu nog beter waar ik het over heb.’’
Industriele automatisering certificaat onderwijs 1

Blijf jezelf ontwikkelen

‘’De techniek staat niet stil en ik ook niet’’

Industriële automatisering

Bereid je kennis op het gebied van industriële automatisering uit

Loop een dag mee!       LEES MEER