REMO 83

De opleiding Duurzame Installaties

Word je klaargestoomd tot de monteur van de toekomst!

Bij duurzame installaties moet je denken aan alles waarbij de energiebron gratis is, bijvoorbeeld de zon, de lucht en de wind. Maar ook duurzame oplossingen als bijvoorbeeld een douche die water hergebruikt en een afvoerleiding die warmte terugwint. Tegenwoordig kan je elektrotechniek niet meer wegdenken als je het over installaties hebt, want alles werkt op elektrotechniek. Een ander belangrijk onderdeel in duurzame installaties is ICT, de communicatietechniek, alles is gekoppeld aan het internet. Deze drie facetten komen allemaal bij elkaar in de opleiding, maar de basis blijft installatietechniek.

Bart Folbert zit in het eerste jaar van de nieuwe opleiding duurzame installaties die ontstaan is vanwege de vraag uit het bedrijfsleven. Een opleiding die jongens en meiden klaarstoomt tot dé monteur van de toekomst!

“Ik wist altijd al dat ik iets technisch wilde gaan doen. Ik had in mijn vooropleiding ook al technische vakken en ik dacht aan iets met elektra. Tijdens de open dag hoorde ik dat er een nieuwe opleiding gestart ging worden: duurzame installaties. Daarbij leer je niet alleen hoe je installaties maakt, maar je leert ook veel over elektrotechniek. En die combinatie van installatie- en elektrotechniek vond ik wel interessant!”

Bekijk de cursussen 'Duurzame installaties'

Bekijk de BBL-opleiding 'Duurzame installaties'

''Je leert niet alleen hoe je installaties maakt, maar je leert ook veel over elektrotechniek''

“De hoofdvakken die ik krijg, zijn installatietechniek en elektrotechniek. Maar ik leer ook werken met computerbesturingen en hoe je een materiaallijst kunt maken. Ik ben twee dagen op school en je krijgt best veel vrijheid. Je weet welke opdracht je uit moet voeren, maar ze gaan niet voorkauwen hoe je dat moet doen. Als je overdag een beetje doorwerkt, heb je bijna geen huiswerk. En dat is mooi, want ik ben liever bezig met mijn handen!”

''Ik werk drie dagen in de week bij installatiebedrijf Engberink. We doen installaties bij grote bouwprojecten, vooral bedrijven. Ik word goed geholpen door mijn begeleiders, maar ik vind het vooral fijn als ze me eerst even zelf laten knoeien. Zo leer je toch het meeste. Doordat ik straks niet alleen installaties kan maken, maar ook verstand heb van elektrotechniek, zit het met mijn toekomst wel goed. Er wordt steeds meer gebouwd op een duurzame manier. Met zonnepanelen en hergebruik van afvalwater bijvoorbeeld. Dan is het toch handig dat ik alle benodigde werkzaamheden kan verrichten!”

''Doordat ik straks niet alleen installaties kan maken, maar ook verstand heb van elektrotechniek, zit het met mijn toekomst wel goed''

De opleiding duurzame installaties is een nieuwe opleiding. Als we naar de installatiebranche kijken, dan weten we dat er veel werk is. Maar er zijn nog niet veel mensen die de werkzaamheden met al deze nieuwe en duurzame technieken uit kunnen voeren en de vraag naar deze monteurs is groot. Met de normen die gesteld worden voor energieprestaties word je ook verplicht om deze technieken te gaan gebruiken. Alles moet aan de eisen voldoen en gaat over op duurzame energie. De combimonteur met kennis van installatie-, elektrotechniek en ICT, het bedrijfsleven staat te springen om deze toekomst proof monteurs!

Bekijk al onze BBL-opleidingen!

Andere interessante blogs

Loop een dag mee!       LEES MEER