nieuws van

remo

west-twente

Nieuwste technieken bij REMO!

 

REMO heeft, mede dankzij een sponsoring van Techwise en Safan Darley, geïnvesteerd in twee schitterende machines. Een elektronische kantbank en een hydraulische schaar. Beide machines zijn voorzien van de allerlaatste ontwikkelingen. Met de innovatieve technologie waar deze machines over beschikken kunnen de leerlingen van REMO de nieuwste technieken blijven trainen.Leerlingen in Magazine T-skills

De wereld van werken in techniek en de wereld van jongeren samengebracht in scholierenmagazine

Het blad T-SKILLS heeft dit jaar een schitterend magazine uitgebracht. In dit blad kan men zien hoe leuk en uitdagend een baan in de maakindustrie/techniek is en welke bedrijven in de regio actief zijn. Een uniek magazine om VMBO/MBO scholieren te enthousiasmeren in hun keuze voor techniek. 

Ook onze leerlingen zijn hier aan het woord en vertellen je over de mogelijkheden binnen REMO. Lees hier het artikel van Frank en Marjolein over werken en leren. En lees hier de ervaringen van Daniel en Jorn in de verpakkingsindustrie. 


#techniekisoveral

 

Lees verder

9e editie 'Science On Tour'

Deze week maakten ruim 500 enthousiaste leerlingen van de basisscholen uit Rijssen en Holten kennis met de wondere wereld van techniek.

In het gemeentehuis van Rijssen werden door studenten van de Universiteit allerlei natuurlijke experimenten uitgevoerd.

Het initiatief voor dit event komt van de Stichting Zwaluwstaarten. De stichting doet er alles aan om leerlingen aan te moedigen hun talenten te ontwikkelen op het gebied van de techniek. De stichting hoopt zo dat meer leerlingen in de toekomst gaan kiezen voor een technische vervolgopleiding.   

 

Lees verder

Bezoek vertegenwoordigers gemeente Overijssel en Twente

Vanmiddag hielden alle vertegenwoordigers en de regionale strategische medewerkers economische zaken van de 14 gemeenten uit Twente een bedrijventour.

De doelstelling van de bedrijventour was om meer inzicht te krijgen op wat er in Twente, op dit moment allemaal is op haar bedrijventerreinen, zo zijn er eerder al in Dinkelland en Hengelo bezoeken gebracht. Vandaag bezochten ze de drie gemeenten Hellendoorn, Wierden en Rijssen-Holten.


Onder andere werd er een bezoek gebracht bij ons, REMO West-Twente. REMO was voor hen een mooi voorbeeld om te laten zien hoe er in de gemeente Rijssen-Holten een intensieve samenwerking is tussen de bedrijven, met als doel in de toekomst goede medewerkers te blijven houden.

Het gezelschap kreeg een rondleiding in het praktijkcentrum van REMO langs alle opleidingsafdelingen; Elektrotechniek, Installatietechniek, Metaal, Verspanen en Mechatronica. De dag werd afgesloten met een presentatie van Voortman onder het genot van een hapje en drankje.
 

 

 

Lees verder

Cursus bij Voortman Machinery

De 3e jaars leerlingen van de opleiding constructie hadden afgelopen vrijdag een leerzame cursus bij het mooie experience center van Voortman Steel Machinery, één van onze lidbedrijven.

Hier leerden de leerlingen alle ins en outs van het werken met een plasma snijmachine. Deze technieken kunnen ze weer gaan toepassen in de praktijk. Voortman bedankt voor deze cursus!

Lees verder

Introductieweek 2018

Vandaag zijn we gestart met de introductieweek voor onze nieuwe leerlingen.

Een leuke dag vol kennismaking, informatie en teambuilding. Op naar een geslaagde week en natuurlijk een fantastisch schooljaar!


REMO West-Twente 1e jaars 2018/2019
 

Lees verder

Nieuwe samenwerkingen REMO West-Twente

Trots zijn wij als REMO op de nieuwe leer-werkplekken

voor onze leerlingen bij Automation Experts, Plukon Goor B.V., Installatiebedrijf Twente en Brouwer Oventechniek, vier schitterende organisaties als lidbedrijf van REMO West-Twente. Op naar een fantastische samenwerking in het nieuwe schooljaar!

Brouwer Oventechniek

Brouwer Oventechniek is gespecialiseerd in het produceren, bouwen en plaatsen van ovens, narijskasten en RVS afzuigsystemen in voornamelijk bakkerijen.

In samenspraak met de klant, kan de oven in de werkplaats geheel naar wens en op maat gerealiseerd worden. Bij het ingebruikname van de ovens, wordt voor het perfecte bakresultaat, nauwlettend gekeken naar het bakproces en wordt de oven afgesteld en zo nodig aangepast.

Mede door de succesvolle samenwerking met Beko Techniek, beschikken zij over een breed netwerk van servicemonteurs en staan zij garant voor 24/7 storingsdienst en onderhoud.

Automation Experts

Zij verzorgen het advies, ontwerp, realisatie, service en onderhoud van technische installaties  in gebouwen, de beveiliging voor gebouwen en terreinen, energieopwekking m.b.v. zonnepanelen en industriële automatisering voor machines en processen. Dit doen ze niet alleen voor de aanleg van nieuwe installaties maar na de in gebruikname kunnen ze ook het onderhoud en de inspecties verzorgen. Ook kennen ze een storingsdienst waarbij ze altijd bereikbaar zijn en u kunnen helpen wanneer er alsnog iets fout gaat.

Plukon Goor B.V.

Plukon Goor is een modern bedrijf waar vleeskuikens worden verwerkt tot bekende eindproducten zoals kipfilet, kipdijvlees, kippenbouten en –vleugeltjes. Ze leveren in West Europa aan het topsegment van de ‘foodprocessing industry’, die haar producten verwerkt t.b.v. Quick Service Restaurants zoals McDonald’s en KFC. Meer dan 200 professionals in 2 ploegen, zorgen dat de producten aan zeer strenge eisen voldoen. Ook op het gebied van dierwelzijn loopt Plukon voorop.

Plukon Goor maakt gebruik van een omvangrijk en modern machinepark dat wordt onderhouden door de eigen technische dienst. Om de processen continu te verbeteren geeft Plukon veel aandacht aan het ontwikkelen en opleiden van haar medewerkers.

Installatiebedrijf Twente

Installatiebedrijf Twente is een jong en dynamisch bedrijf dat zich bezighoudt met installaties van gas, water, cv, dak en zinkwerk, elektra, luchtbehandeling, sanitaire installaties, zwembad techniek, storing en onderhoud. Onder andere voor nieuwbouw en renovatie in zowel de zakelijke als de particuliere sector. Zelfs voor de kleinste installatiewerkzaamheden kunt u bij ze terecht.

Installatiebedrijf Twente staat voor kwaliteit en tevredenheid. Van klanten, waarbij ze persoonlijk contact en een individuele benadering heel belangrijk vinden.

 

 

 

 

Lees verder

Introductieweek bijna van start!

Introductieweek

De zomervakantie is bijna voorbij.. dinsdag 28 augustus is het al weer zo ver. 

De introductieweek voor onze eerste jaars leerlingen gaat van start. Een leuke, leerzame en sportieve week waarin ze kennis gaan maken met de opleiding, leraren en voornamelijk met elkaar. 

Ook krijgen de leerlingen uitleg over de ARBO, BHV en VCA, ontvangen ze hun kleding en een rondleiding in het praktijkcentrum.

De laatste voorbereidingen zijn nu in volle gang. We hebben er zin in en zien jullie graag dinsdag op ons praktijkcentrum!

Lees verder

Brouwer Oventechniek als nieuw Lidbedrijf

Trots zijn wij als REMO West-Twente op onze nieuwe samenwerking met Brouwer Oventechniek. 

Brouwer Oventechniek is gespecialiseerd in het produceren, bouwen en plaatsen van ovens, narijskasten en RVS afzuigsystemen in voornamelijk bakkerijen. Een mooie leer/werkplek voor onze studenten.

Wij kijken uit naar een goede samenwerking!

 

Lees verder

Lasexamens REMO West-Twente

Vandaag vinden in het praktijkcentrum van REMO West-Twente

de NIL Lasexamens plaats van de lascursisten van REMO. 
Remo wenst haar cursisten veel succes vandaag!

 

Lees verder

Proef het Vakmanschap - Groot succes

Afgelopen zaterdag 2 juni werd er in het centrum voor het eerst, in samenwerking met de Rotary en alle vakopleidingen uit de omgeving,

'Proef het Vakmanschap' georganiseerd. Iedereen die graag een toekomst voor zich ziet in de techniek kon zijn hart ophalen in het centrum van Rijssen. Verschillende leerlingen presenteerden vol passie hun vakmanschap. Ook wij als REMO West-Twente waren aanwezig. Bij onze stand kon je Virtueel leren lassen, vliegen met drones, een geprogrammeerde robot bewonderen en kennis maken met domotica. Op een schitterende 3d wand kon je zelf proberen hoe de nieuwste technieken op het gebied van domotica werken. De Burgemeester van Rijssen-Holten heeft het event op een spectaculaire manier geopend.

 

Lees verder

Alexanderschool Rijssen wint Twentse Techniek Week

Met het ontwerp ‘Buizenvervoer’ heeft de Willem Alexanderschool 

uit Rijssen de Twentse Techniek Prijs 2018 gewonnen.

Afgelopen week hebben we in samenwerking met stichting Zwaluwstaarten, Bouwgilde en OT&L Rijssen meer dan 600 kinderen van groep 7 uit de gemeenten Rijssen-Holten, Notter, Okkenbroek en Enter laten ervaren hoe leuk het is om te werken in de techniek.

De scholen hadden voorafgaand aan de Twentse Techniek week een leskist ontvangen gevuld met verschillende materialen en gereedschappen. Hiermee moesten de leerlingen het meest orginele "Transport van de toekomst" bedenken. 

Afgelopen vrijdag was het zover.  In het Voortman Experience Center werd door een jury alle ingeleverde ontwerpen beoordeeld. De Willem Alexanderschool won met hun "Buizenvervoer" de hoofdprijs en gaat met de hele klas naar het Nationaal Militair Museum in Soest. De tweede prijs, de "Dutch Flying Drone", ging naar de Haarschool en de derde prijs, de "Zoutwater boot", naar basisschool Klim-Op.

Lees verder

Twentse Techniek week bij REMO West-Twente

TWENTSE TECHNIEK WEEK BIJ REMO West-Twente

Vandaag is de Twentse Techniek weer van start gegaan. Deze week komen ruim 600 leerlingen van groep 7 van de scholen uit de Gemeente Rijssen-Holten en Enter om kennis te maken met de wereld van techniek. Dit wordt jaarlijks georganiseerd vanuit stichting Zwaluwstaarten in samenwerking met de opleidingscentra van OT&L, BouwGilde en REMO West-Twente. Klik hier voor meer informatie over deze week.

 
 

 

Lees verder

Succesvolle meeloopdag

Een hele groep enthousiaste jongens kwamen vandaag een dag meelopen bij hun eigen keuzeberoep. 

Weet jij ook nog niet zeker welke richting je moet kiezen? Kom dan 17 maart a.s. van 10:00 uur tot 15:00 uur naar onze open dag en neem een kijkje in ons praktijkcentrum!

Lees verder

Staatssecretaris Mona Keijzer op bezoek bij REMO

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) bezoekt wekelijks bedrijven in Nederland van start-up tot grote multinational. 

Op maandag 20 november is Mona Keijzer bij REMO geweest. Hier heeft ze een rondleiding gekregen en gesproken met praktijkopleiders en leerlingen.  Daarnaast sprak ze met ondernemers uit de ondernemersvereniging. 

Lees verder

Ga jij ook aan de slag in de techniek? Er is werk genoeg

Zeker zijn van een leuke opleiding met zicht op een uitdagende baan? TechWise Twente maakt de keuze tussen de vele beroepsopleidingen een stuk gemakkelijker. En over een baan vinden hoeven studenten zich weinig zorgen te maken, zeker als ze een keuze maken uit de krapteberoepen.

Opleidingsmogelijkheden zijn er genoeg. En de toekomst kan niet zonder jongeren.

Op de vraag wat krapteberoepen zijn, zegt directeur Bert Wessels van TechWise Twente: ''Dat zijn banen in de elektro- en installatietechniek, CNC-verspaning en in de constructie- en plaattechnologie waarvoor meer vraag is van het bedrijfsleven dan er aanbod is aan studenten. Over welke beroepen hebben we het dan? Denk aan een monteur elektrotechniek die bij u in de keuken de oven aansluit of een installateur die zonnepanelen op het dak plaatst.''

Op de vraag waarom jongeren moeten kiezen voor een opleiding in een technisch krapteberoep zegt Wessels: ''Het zijn fantastische beroepen. De leerlingen worden opgeleid tot banen waar werk in is met een goed toekomstperspectief. Voor de leerlingen geldt dat op verschillende niveaus een toekomst ligt vol uitdagingen en zekerheid. Door de enorme technologische ontwikkelingen zal de vraag naar nieuwe beroepen ook steeds groter worden.''

Robottechnologie en camerasystemen maken ook deel uit van deze vakopleidingen. Toen de computertechnologie zijn intrede deed in het bedrijfsleven is er veel veranderd in het machinepark en in de inhoud van vele functies. Dit gaat volgens Wessels in de toekomst nog veel meer veranderingen opleveren doordat internet een grote invloed gaat krijgen in allerlei nieuwe technologieën en de combinatie hiervan. ''Daardoor zullen er veel nieuwe beroepen ontstaan en wordt de opleiding hierop aangepast. Voor jongeren zijn er dan veel mogelijkheden in de techniek vanwege de steeds grotere vraag van het bedrijfsleven naar deze nieuwe beroepen. TechWise heeft als aanjager van het nieuwe onderwijs veel geïnvesteerd in opleidingen en apparatuur zoals de nieuwste robottechnologie. Daarvoor krijgt TechWise onder meer subsidie van de provincie, Duo en Regio Twente om nieuw onderwijs te ontwikkelen.''

Wat doet TechWise?

Wessels: ''TechWise zorgt dat aankomende studenten, MBO-scholen en technische bedrijven met elkaar in contact komen. We zijn opgericht omdat er vraag was naar één loket voor het nieuwe onderwijs. TechWise is een coöperatie met het ROC van Twente als spin in het web. Verder maken de vakscholen REMO, SMEOT en STODT er onderdeel van uit. Die opleidingen verzorgen van BBL 2- tot en met BOL 4-onderwijs in de mechatronica, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en installatietechniek.''

In totaal bieden de aangesloten scholen 41 opleidingen aan. Daarvan mogen zich er liefst 29 topopleidingen noemen, zo blijkt uit de keuzegids MBO-2017 waar de onderwijsinspectie, studenten, docenten en het ministerie is gevraagd naar hun bevindingen. Nergens in Nederland zijn zoveel topopleidingen.

Kiezen doe je niet alleen

''Klopt'', zegt Wessels. ''We roepen niet alleen aankomende studenten op zich goed te oriënteren, juist ook moeders en vaders moeten zich goed laten voorlichten om samen met hun kind de juiste keuze te maken. We nodigen ze dan ook uit mee mee te gaan naar open dagen en de voorlichtingsavonden. Maar ook buiten deze momenten is iedereen van harte welkom.''

Lees verder

Gastlessen

Ook dit jaar waren een aantal gerenommeerde bedrijven weer bereid om een gastles te verzorgen, voor de BBL Mechatronica groepen niveau 3 en 4. De input vanuit het bedrijfsleven zorgt voor extra kennis toegespitst op de beroepspraktijk.

De volgende bedrijven willen we bedanken voor de samenwerking! Een aantal van deze bedrijven komen inmiddels jaarlijks langs, op deze manier zijn alle groepen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ten slotte krijgen de leerlingen nog informatie over mogelijke vervolgopleidingen en cursussen. 

Bedrijf - Onderwerp
Sick - Vision techniek in machinebouw
Cito Benelux - EMC problemen en oplossingen
SMC - Veiligheid in pneumatiek en energy saving
Schaeffler - Montage en onderhoud van spindels en geleidingen
BEKO - Luchtkwaliteit en droging voor pneumatiek
Bosch Rexroth - Servo techniek en elektrische aandrijftechniek
Nidec - Frequentieregelaars
Hiwin - Gebruik van recht geleidingen

Lees verder

Spantang Syteem voor Draaibanken

Op de draaibanken hebben we een nieuw spantang systeem gekregen (Merk Hainbuch). Met dit systeem kun je niet alleen het product, maar ook de spantangen zelf snel verwisselen. 

Door de grote spankracht kun je flink verspanen zonder dat het werkstuk mee gaat draaien. Het systeem laat geen beschadigingen achter op het product en heeft bijna geen slingeringen, waardoor je heel nauwkeurig producten kan maken (0,01mm)

Lees verder

Educatie robot

De nieuwste aanwinst voor het praktijkopleidingscentrum REMO is zojuist binnen gekomen. Een complete educatie robot volgens de laatste stand van de techniek. 

De robot is geleverd inclusief offline roboguide programmeer software. BBL studenten mechatronica niveau 4 kunnen hiermee volop bezig met het programmeren van robots. Verschillende robots staan voor de studenten ter beschikking om het programmeren onder de knie te krijgen, zoals bekende industriële merken Fanuc, Kuka, Epson en Panasonic. Studenten van REMO zijn straks helemaal klaar voor de robotsamenleving!

Lees verder

Afstudeer opdracht

De afstudeerders van de Saxion zijn met de laatste punten bezig voor het afstuderen.

Er zijn twee leermodules gecreëerd waarin de robot onderdelen in combinatie met een vision systeem herkend en oppakt. De mechatronica leerlingen niveau 4 gaan met de nieuwe leermodules aan de slag om bekend te worden met PLC programmeren in combinatie met vision en robotica.

De video kunt u hier bekijken: Video 

Lees verder

Openhuis

Op donderdag 2 februari a.s. is onze jaarlijkse open dag. Kom tussen 15.00 uur en 21.00 uur een kijkje nemen in ons praktijkcentrum. 

Op deze dag kunt u informatie krijgen over alle opleidingen die bij REMO West-Twente worden gegeven. Docenten van het ROC van Twente en praktijkopleiders van REMO West-Twente zullen u te woord staan en uitleg geven over de verschillende richtingen. 

Lees verder

Innovatieve projecten Elektro- en Installatiechniek

De elektrotechnische bedrijfstak heeft behoefte aan monteurs die breder inzetbaar zijn. De reikwijdte van het beroepenveld van toekomstig personeel moet breder ontplooid worden. Nieuwe technologieën, zoals domotica, ledverlichting, ventilatietechniek, PV panelen, zonnecollectoren en warmtepompen worden toegankelijker, betaalbaar en hebben een grote meerwaarde in de branche. Dit betekent dat het opleidingstraject veranderd moet worden om aansluiting te houden bij deze veranderingen.  Daarnaast zal er een integratie moeten gaan plaatsvinden tussen beroepsprofielen uit de elektrotechnische bedrijfstak en de installatiebranche. Beide beroepenvelden gaan elkaar aanvullen en zullen uiteindelijk elkaar gaan versterken.  Deze combinatie van beide beroepenvelden moet erop gericht zijn om met minder personen toch een moderne installatie op te kunnen leveren.

Het gaat om installaties waarbij energiereductie, energie-bewustwording gecombineerd gaat worden met comfort, luxe en woongenot. Maar ook ‘real time’, door middel van IPad’s, mobiele telefoons en tablets zeggenschap krijgen over het gebruik van de installatie en op afstand je eigen elektrische installatie monitoren, wordt als belangrijke meerwaarde ervaren.

Burgers worden meer en meer bewust dat de huidige energiebronnen opraken. Bij nieuwbouw wordt  gestreefd naar energie neutrale installaties. Door uitgekiende bouwkundige aanpassingen, gecombineerd met uitgekiende elektrische gestuurde installaties en optimale energie terugwinnende componenten uit de installatiebranche zijn we in staat energieneutraal installaties te bouwen.   

Het bedrijfsleven geeft aan dat in de huidige opleidingen weinig tot geen aandacht is voor deze actuele vernieuwingen uit de elektrotechnische-, en de installatiebedrijfstak. REMO West Twente probeert door innovatief onderwijs deze aansluiting wel te vinden.

Daarnaast is de branche van mening het tekort aan monteurs op te kunnen vangen door elektrotechnische, en de installatie disciplines te combineren. Door de manier van combineren zijn wij van mening dat er uiteindelijk voldoende instroom zal worden gegarandeerd.

Doel:

Het ontwikkelen, concretiseren, implementeren en realiseren van producten en lesmaterialen zodat beroepshandelingen uit de beroepenvelden van de elektrotechniek en de installatietechniek aan elkaar verbonden worden. Er wordt een samensmelting tussen beide studierichtingen gerealiseerd.
Door deze samensmelting ontwikkelt de student een breder gezichtsveld. Door zichzelf te verdiepen in nieuwe technologieën en disciplines uit het andere beroepenveld, komt de student in aanraking met andere hoogwaardige, intelligente en vernieuwende producten en systemen. Door deze manier van werken krijgt de student de mogelijkheid voorop te gaan lopen in het werken met de nieuwste ontwikkelingen binnen beide beroepenvelden.
Het bedrijfsleven krijgt in de toekomst monteurs die disciplines uit beide bedrijfstakken beheersen. Door de bredere inzet wordt voldoende instroom verwacht en het resulteert in een betere samenwerking op de werkvloer waardoor miscommunicatie verkleind zal gaan worden.

REMO West-Twente wil, door het introduceren van een ‘home control systeem’, smart Industrie, Internet of things, WTW installatie, PV panelen, zonnecollectoren, klimaatbeheersing en ventilatietechniek bovenstaande doelen realiseren. Binnen beide afdelingen (elektrotechniek en installatietechniek) worden theorie, practicum en praktijkopdrachten gerealiseerd waarbij studenten met kleine deelopdrachten inzicht krijgen in de werking van het intelligent domotica systeem. Dit intelligente ‘home control systeem’, dat het ‘domotica systeem’ overstijgt,  zorgt ervoor dat studenten niet alleen de nieuwe manier van bekabeling leert kennen maar ook in staat is specifieke klantwensen om te zetten in een afgerond werkend geheel.

Door zelf energie op te wekken door middel van zonnepanelen en zonnecollectoren, het verwarmen van een woning door een warmte terugwin-installatie, het regelen van luchtstromingen d.m.v. een kleppen gestuurde ventilatieregeling kan men het totale energieverbruik observeren, monitoren, beheersen en terugdringen. Bovenstaande producten worden via het home control systeem geïntegreerd, aangestuurd en geregeld. Door deze opdrachten en de koppeling daartussen leert de student zich bewust te worden hoe om te gaan met energie.

Concreet komen studenten via de theorie en door praktische invulling in aanraking met deze technologieën. In de praktijklokaal vindt er een integratie plaats tussen het schakeltechnische practicum in combinatie met levensechte praktische deelopdrachten.  Vanuit deze deelopdrachten  wordt gewerkt naar een groot eindproduct, namelijk het installeren van een ‘home control systeem’, gecombineerd met een PV, kleppen gestuurde ventilatieregeling en een WTW installatie. Dit project wordt gerealiseerd in een grote modelwoning die bij ons in de praktijkruimte staat.

De onderwijskundige opdrachten worden ontwikkeld in nauwe samenspraak met het bedrijfsleven (via de lidbedrijven van REMO West Twente), docenten van ROC van Twente en producenten van de diverse systemen. Door deze gezamenlijk afstemming worden de innovaties helder. Er is een goede afweging gemaakt welke producten en systemen ons helpen om studenten doelmatiger en effectiever voor te bereiden op de nieuwste ontwikkelingen uit beide vakgebieden.

Een student zoekt uitdagingen, wil zich profileren ten opzichte van zijn vakgenoot, wil met plezier en enthousiasme zijn werk doen. Door de voorgestelde manier van werken krijgt de student de kans zich breed te oriënteren, waardoor zijn arbeidskansen worden vergroot. Niet alleen de student profiteert, de werkgever krijgt breed inzetbaar personeel die met de nieuwste producten kan  omgaan.

Lees verder

Nieuwe groepen leerlingen

Op 30 augustus jl. zijn we gestart met de nieuwe instroom niveau 2 & 3. 

De eerste dagen hebben de leerlingen veel informatie gekregen, afgewisseld met leuke activiteiten. 

Lees verder

Diploma Uitreiking 2016

Op donderdag 14 juli jl. heeft onze jaarlijkse diploma uitreiking plaats gevonden.

In totaal zijn er 51 diploma's uitgereikt aan de leerlingen van Installatietechniek, Elektrotechniek, Verspanen, Mechatronica en Metaalbewerken. Namens REMO West-Twente feliciteren wij nogmaals alle geslaagden! 

Lees verder

Erkend leerbedrijf SBB

Vandaag heeft REMO West-Twente uit handen van Dhr. Slootman van het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de landelijke erkenning leerbedrijf ontvangen.

Door deze erkenning is REMO West-Twente bevoegd om stages en leerbanen te verzorgen voor het middelbaar beroepsonderwijs. Uiteraard zijn wij zeer content met deze erkenning. 

Lees verder

Samenwerking MBO - HBO Studenten

Het laatste halfjaar is er een intensieve samenwerking geweest tussen twee HBO studenten werktuigbouw en de studenten niveau 4 mechatronica. De HBO stagiaires hebben een automatische grippertool met wisselstation geconstrueerd en een complete programmeer instructie voor de kuka robot opgesteld. 

Na het maken van de tekeningen is de verspaning- en constructie afdeling aan de slag gegaan, om alle onderdelen te fabriceren. Aansluitend hebben de mechatronica studenten het geheel gemonteerd en zijn er verschillende pick and place programma’s geprogrammeerd. De HBO studenten hadden zo een unieke kans om kennis te maken met geavanceerde machines in het praktijkcentrum van REMO. Daarnaast zorgden de BBL niveau 4 studenten voor de praktische feedback. Kortom, een mooi kans waar HBO-ers en MBO-ers elkaar kunnen versterken. Met dank aan Tom, Gijs en Koen die het leeuwendeel voor hun rekening hebben genomen.

Lees verder

Afronding mechatronica opleiding

Afgelopen weken hebben de niveau 3 en 4 leerlingen van de mechatronica afdeling hun opleiding met een proeve van bekwaamheid afgerond. De proeve bestaat uit een bedrijfsopdracht bij het bedrijf waar de leerling werkzaam is. Het sluitstuk is de eindpresentatie, waarin de leerling uitleg geeft over de technische aspecten. 

De leerlingen niveau 4 hebben zelfs een gedeelte in het Engels gepresenteerd. Sommige leerlingen namen demonstratie materiaal mee. Zoals bijvoorbeeld Jasper Timmerman die een compleet slagboom van zijn werkgever Geran liet bezorgen. Nadat alles geïnstalleerd was, kon Jasper ons de complete techniek vertellen. Wilfried Loman werkzaam bij Hollander techniek heeft eigenhandig een complete vacuüm tool gefabriceerd en geplaatst op de Fanuc robot van Hollander in de praktijkhal. Top!

Lees verder

Gastlessen door bedrijfsleven versterken het onderwijs

Tijdens de laatste module van de mechatronica opleiding BBL niveau 3 en 4 komen er regelmatig gastdocenten bij het praktijkopleidingscentrum over de vloer. Verschillende toeleveranciers uit het bedrijfsleven gericht op de mechatronica verzorgen een gastles.

Deze manier van kennis overdracht spreekt de studenten aan. De opgedane kennis in de theorie- en praktijk wordt verstrekt en verder toegepast door ervaringsverhalen uit het werkveld.

Daarnaast komen er onderwerp aanbod die extra aandacht vragen of waar nog te weinig de nadruk op heeft gelegen. Het mes snijdt aan twee kanten! De bedrijven laten de studenten zien waar de aandachtspunten liggen voor de monteurs en inbedrijfstellers. Tevens biedt het de gelegenheid om noviteiten onder het voet licht te brengen.

Hier ligt een taak voor veel bedrijven om zo jongeren verder te motiveren voor de techniek.

Namens de studenten dank aan de volgende bedrijven.

Pilz - Machineveiligheid
Isotron - Vision
Cito Benelux - EMC
SMC - Veiligheid in pneumatiek
Sick - Sensoren
Bosch Rexroth - Servo aandrijftechniek elektrisch en in hydrauliek
Dijk - Machine uitlijning
Beko - Perslucht opwekking en kwaliteit
Metalworks - Aandrijftechniek in perslucht
Nord-Lock -  bevestigingstechnieken en borging

Bedrijf bezoek

Eaton - Werken volgens Lean methode
Urenco - Maintenance

Lees verder

Plaatsen Niverplast machine's

Wegens succes verlengd!

Na drie jaar is de verpakkingsmachine van Niverplast omgewisseld voor een nieuwe machine! De aller nieuwste techniek en noviteiten zijn in de machines opgenomen. 

Doordat de leerlingen zoveel mogelijkheden hebben op mechatronica gebied is besloten om twee identieke machines te plaatsen. Er kunnen nu nog meer leerlingen gelijktijdig met de machine aan de slag. De machine is in de vakantie tijd geplaats en in gebruik genomen, zodoende kunnen de leerlingen gelijk naar de vakantie hun hart op halen aan de nieuwe technieken.

Lees verder

Zelf ontworpen PLC HMI modellen

Mechatronica leerlingen bedraden zelf ontworpen PLC-HMI modellen. Tijdens de beroepstaak besturingstechniek maken de leerlingen kennis met PLC techniek en het bedraden van besturingskasten. 

De praktijkopdracht is deze keer echter wat anders samengesteld. De leerlingen zijn bezig om modellen samen te bouwen die als practicum model dienen voor de niveau 4 mechatronica leerlingen. De leerlingen leren gelijktijdig meedenken met het productie proces, welke volgorde is belangrijk, welke taak verdeling. Door de steeds slimmere aanpak loopt het allemaal gesmeerd.

Jongens bedankt voor de inzet! Als jullie t.z.t ook niveau 4 gaan doen hebben jullie er zelf nog plezier van. Verder dank aan de toeleveranciers (Pavro, Isotron, Beckhoff en Phoenix) in het leveren van de componenten tegen gereduceerd tarief.

Mede mogelijk gemaakt door TechWise Twente.

Lees verder

Nieuwe kantbank SafanDarley

Afgelopen maand heeft de firma SafanDarley de huidige kantbank omgeruild voor een nieuwe versie. 

In de nieuwe kantbank is gebruik gemaakt van de nieuwste technieken en software. Aan de zijkant is de mogelijkheid gemaakt om in de machine te kijken, waardoor de studenten het proces in de machine goed kunnen volgen. 

Lees verder

Introductie nieuwe schooljaar

Op 25 augustus zijn wij gestart met een nieuwe groep studenten. Deze eerste dagen staan in het teken van introductie en kennismaking.  

Tevens staan er ook ontspannende activiteiten op het programma. Wij zijn o.a. naar 't witte Hoes geweest om te bowlen en naar de Wilgenweard voor het Expeditie Robinson spel. Beide activiteiten waren een groot succes. 

Lees verder

Diploma-uitreiking

Op 9 juli jl. heeft onze jaarlijkse diploma-uitreiking plaats gevonden.

In totaal hebben we 65 diploma's mogen uitreiken in verschillende richtingen. Wij kunnen terug kijken op een gezellige avond. 

Lees verder

Gast lessen

De mechatronica leerlingen niveau 3 en 4 zijn bezig met de laatste periode. Ter afronding van de opleiding verzorgen verschillende gerenommeerde bedrijven een gastles.

Met dank aan de onderstaande bedrijven zijn verschillende onderwerpen behandeld:

Bosch Rexroth: Oliemanagement en filtratie

Emerson: Frequentieregelaars

Eriks: Aandrijftechniek riemen

Eucher Benelux: Machineveiligheid

ESPS: Robotica

Leuze Electronic: Sensortechniek

KWX: Thermografie bij onderhoud

SMC: Energy saving en veiligheid in pneumatiek

Lees verder

Afronden opleiding

Het einde van het schooljaar is in zicht. Meerdere leerlingen hebben inmiddels hun opleiding met een voldoende afgesloten en sommigen zijn bezig met de laatste loodjes.

Leerlingen niveau 3 en 4 mechatronica sluiten de opleiding af met een proeve van bekwaamheid. Het sluitstuk is de eindpresentatie. Er zijn zelf leerlingen die een gedeelte van de machine meenemen om de bevindingen te demonstreren.

Lees verder

Praktijkopleidersdag

Op 25 maart jl was het de beurt aan REMO om een praktijkopleidersdag te organiseren voor de richting mechatronica.

We kunnen terug kijken op een geslaagde dag, met als afsluiting een rondleiding bij Voortman Experience Center.

Lees verder

Reggesteyn Rijssen

Leerlingen van Reggesteyn komen bij REMO om te snuffelen aan de techniek.

 

Woensdag 26 november is er een groep 1e jaars VMBO leerlingen bij REMO geweest om kennis te maken met de techniek.

Lees verder

Leerling remo wint prijs

Afgelopen week op de elektrovakbeurs in Hardenberg heeft Guido Hendriks een prijs gewonnen.

Vandaag heeft de firma Oosterberg de prijs persoonlijk overhandigd aan Guido. Deze mooie gevulde tas met gereedschap komt goed van pas bij de 1e jaars elektro student.

 

Lees verder

Ik wil alles leren over machines en de techniek achter een machine. Leren en werken combineren maakt dat nog mooier!

Frank Boode

REMO wordt mogelijk gemaakt door de volgende lidbedrijven: