MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR DEELNEMENDE bedrijven

Naast de lidbedrijven zijn er ook bedrijven die deelnemen aan de opleiding mechatronica door het plaatsen en in bruikleen geven van een machine of machine onderdeel. Dit zijn bedrijven die geen lid hoeven te zijn van de vereniging. Het is ook niet verplicht een leerling in opleiding te hebben bij REMO.

De meeste deelnemers komen uit de regio en een enkeling uit een andere regio van het land. De betrokkenheid van de bedrijven is groot. Iedere deelnemer ondersteunt REMO met advies en engineering waar nodig. REMO is de deelnemende bedrijven zeer erkentelijk dat zij op deze manier bereid zijn hun steentje bij te dragen in het succes van de opleidingen.

Al deze bedrijven zien het belang in dat de werknemer van nu en de toekomst in aanraking komt met de modernste technieken van hun machine. Door echte machine's in de opleiding te gebruiken integreren wij de praktijk in de opleiding en kunnen op deze manier de theorie ook goed koppelen aan de praktijk. De opleiding krijgt op deze manier een praktische invulling. Voor de student is op deze manier een leeromgeving ontstaan waarin hij op een interessante manier met veel verschillende technieken in aanraking komt. De machines worden voor de verschillende technische competentie ingezet zoals testen, monteren/demonteren, storing zoeken en meten.

REMO is continue bezig om te kijken of het machinepark nog op een zinvolle manier kan worden uitgebreid of aangevuld. Op dit moment zijn wij in gesprek met een aantal machinebouwers en leveranciers om hieraan een goede invulling te geven. Wanneer u geïnteresseerd bent geraakt en ook deelnemer wilt worden en bij deze selectieve groep van bedrijven wilt horen dan kunt u contact opnemen via het contact formulier.

Alle deelnemende bedrijven worden zichtbaar gepresenteerd door een groot bord van 2 bij 1 meter dat aan de muur hangt in de praktijkhal.

Aebi Schmidt

Machine: Trechter

Aebi Schmidt Nederland ontwikkelt en produceert materieel voor de gladheidbestrijding en heeft daarmee een leidende positie op de Europese markt. Ze vormt een onderdeel van de internationale Aebi Schmidt Groep met 1300 medewerkers en een uitgebreid leveringspakket op het gebied van sneeuwruimen, gladheidbestrijding, straatreiniging en tuin-/parktechniek. In Nederland is Aebi Schmidt Nederland verantwoordelijk voor de verkoop en after-sales van Nido strooimachines en sneeuwploegen, Schmidt veegmachines en multifunctionele voertuigen met aanbouwapparatuur. Aebi Schmidt Nederland opereert binnen de Aebi Schmidt Group (Holding) als een zelfstandige werkmaatschappij.


U vindt meer informatie op www.aebi-schmidt.nl

Eaton Industries B.V.

Machine: Evergreen Boilerplate

Eaton in Hengelo Overijssel is al ruim 100 jaar actief in de elektrische energietechniek. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt producten wereldwijd voor het schakelen, verdelen en beveiligen van elektrische energie op laag- en middenspanningsniveau. In het waarborgen van het hoge niveau van veiligheid en betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening speelt Eaton als partner van de elektriciteitsdistributiebedrijven een belangrijke rol.

Daarnaast werkt Eaton intensief samen met elektrotechnische installateurs voor de elektrische installaties van huizen, winkels en kantoren. Tenslotte levert Eaton producten en diensten op het gebied van de elektrische energietechniek aan de lichte en zware industrie. 

U vindt meer informatie op www.eaton.eu

Fanuc

Machine: Educatie Robot

FANUC heeft gemerkt dat er een echte noodzaak is aan goed opgeleide mensen in de sterk groeiende automatiseringsmarkt. Speciaal voor opleidingscentra heeft FANUC dan ook de “FANUC Educational Packages” ontwikkeld waardoor studenten ervaring kunnen opdoen rond het programmeren en bedienen van robots.

REMO heeft voor de FANUC Educational Package gekozen waarbij een 6-assige FANUC handling robot, type LR Mate 200iD/4S, is uitgerust met geavanceerde opties zoals Dual Check Safety (DCS; safety software voor positie en snelheidsbewaking) en het geïntegreerde visie systeem van FANUC.

In welke industrie u ook actief bent, FANUC is uw aanspreekpunt voor al uw “Factory Automation” uitdagingen.

FANUC levert volgende producten voor de automatisering in de maakindustrie:

 • ROBOTS
 • CNC SYSTEMEN:
  • Besturingen
  • Motion Control
  • Lasers (Fiber, CO2)
 • BEWERKINGSMACHINES
  • Verticale Freesmachines (ROBODRILL)
  • Draadvonkmachines (ROBOCUT)
  • Servo-gestuurde Spuitgietmachines (ROBOSHOT)

Deze innovatieve en hoog technologische producten in combinatie met onze toegewijde Customer Service en opleidingen (FANUC Academy), helpen u bij het realiseren van een “Zero Down Time”- productie. 

U vindt meer informatie op www.fanuc.be

FS Solutions

Machine: Basketbal machine

FS Solutions in Rijssen levert totaaloplossingen, onderdelen en modulaire systemen voor productie automatisering en intern transport in zowel aluminium als INOX. Onze transportbanen worden gebruikt in diverse industrieën zoals de voedingsmiddelen-, tabaks, automotive en FMCG (Fast Moving Consumer Goods) industrie.

Door ons succesvol gerealiseerde projecten zijn er voor het midden- en kleinbedrijf maar ook bij de grote internationale bedrijven. FS Solutions werkt samen met een aantal partners, elk met hun eigen specialisme en ervaring.

Samenwerking met betrouwbare en gespecialiseerde partners resulteren in de beste totaaloplossing telkens afgestemd op de specifieke wensen van onze klanten. In tien jaar tijd is FS Solutions uitgegroeid tot een innovatieve, flexibele en betrouwbare organisatie.

U vindt meer informatie op www.fssolutions.nl

Hollander Techniek

Hollander Techniek biedt als technisch integrator u in deze nieuwe economie volop verrassende kansen. Met innovaties en samenwerking creëren wij complete oplossingen die toegevoegde waarde geven aan uw activiteiten. Beleef ons palet aan diensten en technieken waarmee u eindeloos mag combineren. Wij staan voor de integrale samenwerking en de verbinding die ervoor zorgt dat de oplossing werkt.

Verwachtingen overtreffen is ons doel. Dat doen we door ons te verdiepen in de mogelijkheden en proceseigenschappen. Hoe kunnen we het de gebruiker nog makkelijker maken? Hoe kunnen we een product of proces nog beter maken? Onze betrokken medewerkers zetten zich hier elke dag voor in. Gewapend met hun kennis en passie voor techniek, de drive voor functionaliteit en oog voor efficiency en duurzaamheid verleggen we samen grenzen.

Als kennisbedrijf hebben we veel specialismen in huis. Toch hebben we vooral een open karakter. Samenwerken met partners en open staan voor nieuwe ideeën is onze kracht. Zo zorgen we voor een optimaal eindresultaat. Wat de klantvraag ook is.

 

Niverplast

Machine: Easy-plast

Niverplast ontwikkelt innovatieve folieconcepten voor de bescherming en het transport van de meest uiteenlopende producten. De activiteiten concentreren zich daarbij op het intern logistieke proces. Het is juist die specifieke kennis van dit intern logistieke proces, die de basis vormt voor een nagenoeg alle Niverplast oplossingen. Daarbij is een verregaande samenwerking met opdrachtgevers natuurlijk onontbeerlijk. U wilt verantwoord ondernemen. Dat betekent dat u zich volledig moet kunnen concentreren op uw kerntaken. Zonder concessies te doen aan het proces van interne logistiek. En juist aan dat logistieke proces levert Niverplast zijn bijdrage. Met efficiënte en rendement verhogende folieoplossingen voor het optimaal beschermen en transporteren van uw producten. Ons streven is altijd om u, waar mogelijk, een beslissende logistieke voorsprong te geven ten opzichte van uw concurrenten. De voorwaarden om dat te bereiken: kennis, meedenken, anticiperen en invoelen. Niverplast is als geen ander daartoe in staat.

Norma

In de loop der jaren heeft Norma zich ontwikkeld tot een high-tech eerstelijns toeleverancier, die complete mechatronische systemen van haar klanten ontwerpt en bouwt. Onze klanten zijn wereldspelers op het gebied van innovatieve hoogtechnologische systemen. We zijn er trots op dat deze klanten hun systemen en modules aan ons uitbesteden.

Als high-tech system supplier heeft Norma verschillende opdrachtgevers die actief zijn in verschillende marktsegmenten, onder andere op gebied van halfgeleidertechnologie. Voor hen bouwen wij machines die voldoen aan de gestelde mechatronische specificaties. Naast het monteren zijn we uitstekend in staat de systemen en modules te testen en te kwalificeren. Uitgekiend projectmanagement en supply chain management zorgen er voor dat we de systemen over de gehele levenscyclus - van ontwerp tot en met kwalificatie - kunnen garanderen.

U vindt meer informatie op www.norma-groep.nl

Portacon

Toegangsautomatisering

Poorten, slagbomen en verkeerspalen zijn bedoeld om een terrein of weg af te sluiten. Een mooie sierpoort kan een pand extra uitstraling geven, maar een terreinafsluiting moet in de eerste plaats veilig zijn. Hoe veilig is een terreinafsluiting zonder deugdelijke toegangsautomatisering? Daarnaast biedt toegangsautomatisering vrijheid en gemak. Kortom, toegangsautomatisering draait om veiligheid en comfort. Bent u leverancier of installateur van poorten, slagbomen, verkeerspalen of garagedeuren? Dan is Portacon uw ideale partner op het gebied van toegangsautomatisering.

Klantvriendelijkheid is hèt handelsmerk van Portacon. Wij leveren u niet alleen een product, maar ook de bijbehorende kennis en adviezen. Zodat u uw klanten optimaal kunt bedienen. Desgewenst stellen we samen met u vast welk type toegangsautomatisering de beste oplossing voor uw klant biedt. Portacon heeft bovendien veel producten en onderdelen op voorraad en kan u daarom snelle levertijden bieden. Daarnaast beschikken wij over een eigen showroom en magazijn, waar u onze systemen en oplossingen op uw gemak kunt bekijken en waar wij u graag te woord staan.

Radine

Radine is specialist in  aanvoeren en assembleren van verschillende onderdelen. Daarnaast leveren we componenten voor productiemechanisatie en complete turnkey-systemen. Toonaangevende productiebedrijven en machinebouwers mechaniseren al tientallen jaren hun productie samen met Radine. Met onze 40 jaar ervaring in de machinebouw is ons geen technisch probleem te gek. Om dit tot een goede oplossing te brengen maken wij gebruik van de nieuwste technieken, zoals :

 • Klink- en schroeftechnieken
 • Laser- of ultrasone verbinden
 • Lineair- en roterende aanvoersystemen denkend aan bijvoorbeeld tril- en lineairvullers
 • Snelle lineairmotoren voor een pick- en place  oplossing
 • Product herkenning door een camera gekoppeld aan een pick- en place systeem
 • Lineair- en roterende stappensystemen om in lijn complete producten te assembleren

Omdat er in het heden en de toekomst een gebrek is aan goed opgeleid technisch personeel, hebben wij gezocht naar een oplossing. Met de REMO West Twente, een school die leerlingen opleidt die aan onze wensen kunnen voldoen, hebben wij een goede partner gevonden. Om de leerlingen ook met onze systemen bekend te maken hebben wij een complete assemblagelijn beschikbaar gesteld voor leerdoeleinden.

Dit assemblagesysteem assembleert een dop met een insert. Hierbij maken wij gebruik van:

 • complete besturing pneumatisch, elektrisch met een HMI (bedieningspaneel)
 • Montrac monorail langtransfersysteem
 • liniaire motoren
 • tril- en lineairvullers
 • transportband systeem
 • pick – en placesysteem
 • afscherming compleet met veiligheidssysteem

Om dit alles te kunnen realiseren en om  kosten te minimaliseren danken wij de volgende bedrijven voor hun vrijwillige bijdrage:

 • Murrelektronik voor de profibus componenten
 • Bacron Heeten voor de complete afscherming

Voor meer informatie kunt u terecht op www.radine.nl

SafanDarley

Machine: E-Brake

Als uitvinder van de servo-elektronische kantpers heeft SafanDarley een ware E-volutie in plaatbewerking op gang gebracht. Niet alleen op basis van superieure elektronische technologie ten opzichte van traditionele hydrauliek, maar ook door innovatieve machineconcepten, unieke besturingssystemen en optimale productieautomatisering. SafanDarley is dé mondiale specialist in de ontwikkeling en bouw van kantpersen en scharen voor het dunnere plaatsegment. De hoofdvestiging en fabriek van SafanDarley in Lochem, Nederland, is een complete organisatie met alle disciplines in eigen huis, van R&D en engineering tot fabricage en assemblage, van marketing & sales tot technology- en opleidingscentrum, van helpdesk tot servicedienst.

Met het innovatieve E-Brake machineconcept maakt SafanDarley al jarenlang zeer snelle cyclustijden mogelijk, tot 30% korter dan bij een conventionele hydraulische kantpers. De bewegingssnelheden van de bovenbalk en de achter aanslag liggen reeds op een zeer hoog niveau. Het nog verder verhogen van de bewegingssnelheden van de dynamische SafanDarley E-Brake zou in de praktijk geen wezenlijke verkorting van de cyclustijden opleveren. Een kantpers kan immers niet sneller werken dan zijn operator. Daarom richt SafanDarley zich primair op het ideale samenspel van mens & machine. Het resultaat is de nieuwe SafanDarley E-Brake Ergonomic

SafanDarley en Kuka

Robot “Pick en Place”

SafanDarley heeft het afgelopen jaar een project gehad met een aantal robots van het merk Kuka. Nadat het project verstreken was heeft SafanDarley een van de Robots in bruikleen gegeven aan de vereniging. De robot is bij REMO geplaatst en is nu inzetbaar in het onderwijs. De engineers van SafanDarley, Kuka, de praktijkopleiders en de studenten van REMO hebben de nodige bijdrage geleverd om de opstelling operationeel te maken. Daarnaast zijn wij een groot aantal sponsoren dankbaar voor het advies en het verstekken van de verschillende materialen voor de beveiliging.

Het gebruik van industriële robots gestaag toegenomen in de afgelopen jaren. Voor klanten KUKA's, automatisering "gemaakt door KUKA Robotics" is de beslissende sleutel tot een hogere productiviteit en een grotere kosteneffectiviteit. Het verbetert de kwaliteit van het product, vermindert de kosten-intensief gebruik van materialen en minimaliseert het verbruik van slinkende energievoorraden. Robots vervang de starre en dure speciale machines die nog gebruikelijk was vijftien jaar geleden met zeer flexibele automatiseringsoplossingen.

In het verleden werden de industriële robots bijna uitsluitend gebruikt in de automobielsector en in serieproductie. Dankzij de systematische verdere ontwikkeling van KUKA robot en regeltechniek, hebben KUKA robots nu ingeburgerd in veel andere sectoren naast de auto-industrie. De primaire doelstelling is hier de ontwikkeling van toepassingen in nieuwe markten - met name op het gebied van voedingsmiddelen, kunststoffen, metaalbewerking, gieterijen, elektronica, medische technologie en de entertainment industrie. Robots en mensen werken hand in hand, als aanvulling op elkaar met hun respectieve vaardigheden.

 

Schuitemaker

Machine: Rapide 580

Schuitemaker heeft door jarenlange ervaring, gecombineerd met een ijzersterk imago inmiddels een vooraanstaande positie op zowel de agrarische markt als op de overheidsmarkt verworven. Voor beide sectoren geldt, dat Schuitemaker haar positie door de jaren heen heeft weten te behouden door goed te luisteren naar de wensen van de klanten, toekomstige behoeftes vroegtijdig te signaleren en de technologische ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Schuitemaker Machines is in 1918 ontstaan. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt al ruim 90 jaar professionele landbouwwerktuigen op het gebied van voederwinning, voeren en bemesten. De kracht van alle Schuitemaker producten is met name de eenvoud en het gemak voor de gebruiker. Daarbij zijn service, veiligheid en duurzaamheid belangrijke uitgangspunten. De Schuitemaker machines worden verkocht over de gehele wereld. Schuitemaker Industrial richt zich met name op een totaalpakket aan winterdienstoplossingen voor de Nederlandse markt, van zoutstrooiers tot sneeuwploegen en van opslagloodsen tot strooimanagementsystemen. Beide bedrijven kunnen bovendien altijd vertrouwen op een ervaren en deskundig aftersales team.

Teunis Industrietechniek B.V.

Machine: Aggregaat

Teunis Rijssen begon in 1961 als reparatiebedrijf van starters, dynamo's en brandstofpompen. Door de jaren heen heeft het bedrijf zich daarnaast ook geprofileerd als toeleverancier en installateur van de meest uiteenlopende producten die zowel afzet vinden in de landbouwmechanisatie, garagebedrijven, transportbedrijven, bouwbedrijven, carroseriebedrijven, schoonmaakbedrijven, zowel in de kleine als ook in de grote industrie.

Inmiddels biedt het bedrijf emplooi aan ruim 80 medewerkers waarvan 6 vertegenwoordigers en 14 monteurs in de buitendienst. In 1996 werd het bedrijf gesplitst in 2 werkmaatschappijen: Teunis Industrietechniek B.V. en Teunis Automotive B.V. met Teunis Beheer B.V. als Holding. Mede doordat de Teunis Groep kind aan huis is bij vele leveranciers en fabrikanten, is het bedrijf vaak in een vroeg stadium op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Bovendien krijgen alle medewerkers regelmatig bijscholing in het gebruik van de nieuwe technieken. Voor velen fungeren ons bedrijf dan ook als vraagbaak voor bedrijven die problemen ondervinden bij projecten en installaties.

Uit ervaring is gebleken dat de medewerker van de Teunis Groep vaak aan een half woord van de klant genoeg heeft om een oplossing te vinden voor een probleem.
In de praktijk kunnen de maatschappijen dan ook, naast een groot aanbod aan producten, snel en direct inspelen op uw wensen in zowel dienstverlening als advies. En dat gaat heel ver, want zowel Teunis Industrietechniek als ook Teunis Automotive beschikken over een After-sales Service en een eigen onderhoudsdienst.

U vindt meer informatie op www.teunis.nl

Voortman Automatisering

Machine: VCS Thermo

Voortman is in ruim 40 jaar uitgegroeid tot toonaangevend leverancier van bewerkingsmachines voor de staalverwerkende industrie. Dankzij de hoge betrouwbaarheid en kwaliteit van de machines en de vele innovaties op het gebied van productie-automatisering is het bedrijf de laatste jaren sterk gegroeid. Inmiddels geniet Voortman internationale bekendheid binnen de staalverwerkende industrie.

De VCS Thermo heeft een lichtgewicht maar robuust ontwerp. Dankzij het lage gewicht van het gehele machineportaal, hoognauwkeurige lineaire geleidingssystemen en servo gestuurde tandheugels, garandeert deze machine uitstekende dynamische eigenschappen. De machine kan worden uitgerust met maximaal 2 toortsen, waarvan 1 plasma en 1 autogeentoorts. De VCS Thermo kan worden samengesteld volgens de eisen van de klant om te zorgen voor de beste integratie in het productieproces.

U vindt meer info op www.voortman.net

WWINN (World Wide Innovations)

Machine: ProMicro

Voor klanten over de hele wereld ontwikkelt en realiseert WWINN (World Wide Innovations) innovatieve oplossingen voor het produceren van hoogwaardige componenten in de elektronische, medische, automotive en high-tech industrie. WWINN is gevestigd in Almelo en bestaat uit een drietal bedrijven met elk hun eigen specialisatie:

INNLab richt zich op product- en procesontwikkeling en de maakbaarheid van producten.
IMS levert compleet maatwerk in productiemachines en micro assemblage.
ESPS levert service en support voor productiemachines en productiviteitsverbeteringen.

Er werken ruim 80 mensen bij WWINN aan uitdagende projecten, waarbij elke oplossing uniek is. De productiemachines die ontwikkeld en gebouwd worden, zijn veelal gebaseerd op standaardplatformen. Deze standaardplatformen bestaan uit standaardmodules en bewerkingsunits welke gecombineerd worden tot een passende oplossing voor de klant. Van lage productievolumes en weinig variëteit in producttype tot en met hoge productievolumes en veel variatie in producttype. Voorbeeld van een dergelijk standaardplatform is de ProMicro, een semiautomatische assemblagemachine voor het assembleren van kleine, samengestelde producten zoals een luidsprekertje van een gehoorapparaat. De focus ligt bij dit platform op de kritieke bewerkingsprocessen. Deze kritieke bewerkingsprocessen vinden plaats onder een afgesloten beschermingskap, de minder kritieke processen worden door een operator uitgevoerd. Dit platform zal bij REMO geplaatst worden in het kader van de opleiding Mechatronica van het ROC van Twente.

U vindt meer info op www.wwinn-nl.com/nl

Valk-Welding

Machine: Lasrobot

De vereniging heeft een lasrobot opstellingen in de mechatronica hal gerealiseerd. Deze opstelling is gerealiseerd in overleg met Valk-Welding.  Deze opstellingen is niet in bruikleen. De lasrobot wordt in de opleiding mechatronica, service & maintenance en constructie-plaatwerken niveau 3 gebruikt.

Met een lasrobot van Panasonic en Valk Welding haalt u het beste van twee werelden in huis. Verzeker u van state-of-the-art industriële automatiseringsoplossingen. Lasrobots van Panasonic zijn al jaren de standaard bij Valk Welding. Met een lasrobot uit de nieuwste Panasonic TAWERS robotserie verzekert u zich van een state-of-the-art industriële automatiseringsoplossing. Valk Welding is de Europese partner van Panasonic en vanuit die rol ontwikkelen wij continu mee aan hun lasrobots, randapparatuur en software. Wij kennen ieder detail en zorgen voor een naadloze integratie van uw lasrobot in uw productieprocessen. Panasonic is de enige robotfabrikant die zich volledig richt op lasrobotsystemen en die alle componenten voor lasrobots in eigen beheer produceert:

 • Lasrobot
 • Robotbesturing
 • Robot programmeersoftware
 • Geïntegreerde lasstroombronnen
 • Manipulatoren
 • Randapparatuur
 • Offline programmeersoftware 

Voor las- en snijtoepassingen zet Valk Welding Panasonic apparatuur in. Naast klant specifieke oplossingen bieden wij ook een uitgebreid assortiment ‘standaard’ lasrobot concepten aan. Dit zijn voordelige, mobiele oplossingen met een korte levertijd. De ideale oplossing voor snel en flexibel produceren!